Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Sos borowikowy z kaszą

0
51min
Łatwy

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

600 g
Borowiki mrożone
2 
Cebula
3 łyżek
Masło
2 łyżek
Śmietana 30%
200 g
Kasza gryczana
50 g
Ser żółty starty
1 trochę
Sól
1 trochę
Pieprz

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
19.67 g
Węglowodany
44.14 g
Tłuszcze
18.06 g
Wartość energetyczna
414.99 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

51 min
Krok 1
5 min
Rozmrożone borowiki pokrój w plasterki.
Krok 2
20 min
Cebulę obierz, posiekaj i zeszklij na patelni na rozgrzanym maśle, dodaj borowiki i śmietanę, duś ok. 15 minut.
Krok 3
5 min
Sos rozprowadź w 300 ml wody i połącz z grzybami.
Krok 4
5 min
Zawartość patelni dopraw solą i pieprzem, gotuj razem na wolnym ogniu przez 5 minut.
Krok 5
15 min
Kaszę ugotuj, polej sosem i posyp serem.
Krok 6
1 min
Podawaj od razu po przygotowaniu.
Sos borowikowy z kaszą

Krok 1 z 6

Rozmrożone borowiki pokrój w plasterki.

Sos borowikowy z kaszą

Krok 2 z 6

Cebulę obierz, posiekaj i zeszklij na patelni na rozgrzanym maśle, dodaj borowiki i śmietanę, duś ok. 15 minut.

Sos borowikowy z kaszą

Krok 3 z 6

Sos rozprowadź w 300 ml wody i połącz z grzybami.

Sos borowikowy z kaszą

Krok 4 z 6

Zawartość patelni dopraw solą i pieprzem, gotuj razem na wolnym ogniu przez 5 minut.

Sos borowikowy z kaszą

Krok 5 z 6

Kaszę ugotuj, polej sosem i posyp serem.

Sos borowikowy z kaszą

Krok 6 z 6

Podawaj od razu po przygotowaniu.

Obiad dla wegetarian i miłośników polskich smaków: sos borowikowy z kaszą gryczaną. Ta prosta, smaczna i pożywna potrawa doda nam energii i rozgrzeje w chłodne dni. Doskonale smakuje z kiszonkami (ogórkiem, kapustą). Można ją też zaserwować jako dodatek do mięs - np. pulpetów lub pieczeni.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

50 ze 100
Zbilansuj swoje danie
MyMenu IQ™
50 ze 100
Prawidłowy bilans
Twoje danie jest prawidłowo zbilansowane
Wstecz
Czym jest zbilansowane menu?

A balanced menu provides a wealth of products from various food groups and key nutrients.

MyMenu IQ ™ generates a nutritional score based on the energy value and nutrients in the menu and their contribution to achieving nutritional recommendations based on a 2,000 kcal daily diet for the average adult.

MyMenu IQ ™ will help you create a balanced menu on a scale from 0 to 100, with particular emphasis on the main meal.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.
Białko
19.7g / 19%
Węglowodany
44.1g / 42%
Tłuszcze
18.1g / 38%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika