Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Sos borowikowy z kaszą

0
51 min
Łatwy

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

600 g
Borowiki mrożone
2 
Cebula
3 łyżek
Masło
2 łyżek
Śmietana 30%
200 g
Kasza gryczana
50 g
Ser żółty starty
1 trochę
Sól
1 trochę
Pieprz

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Wartość energetyczna
414.99 kcal
Tłuszcze
18.06 g
Węglowodany
44.14 g
Białko
19.67 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

51 min
Krok 1
5 min
Rozmrożone borowiki pokrój w plasterki.
Krok 2
20 min
Cebulę obierz, posiekaj i zeszklij na patelni na rozgrzanym maśle, dodaj borowiki i śmietanę, duś ok. 15 minut.
Krok 3
5 min
Sos rozprowadź w 300 ml wody i połącz z grzybami.
Krok 4
5 min
Zawartość patelni dopraw solą i pieprzem, gotuj razem na wolnym ogniu przez 5 minut.
Krok 5
15 min
Kaszę ugotuj, polej sosem i posyp serem.
Krok 6
1 min
Podawaj od razu po przygotowaniu.
Sos borowikowy z kaszą

Krok 1 z 6

Rozmrożone borowiki pokrój w plasterki.

Sos borowikowy z kaszą

Krok 2 z 6

Cebulę obierz, posiekaj i zeszklij na patelni na rozgrzanym maśle, dodaj borowiki i śmietanę, duś ok. 15 minut.

Sos borowikowy z kaszą

Krok 3 z 6

Sos rozprowadź w 300 ml wody i połącz z grzybami.

Sos borowikowy z kaszą

Krok 4 z 6

Zawartość patelni dopraw solą i pieprzem, gotuj razem na wolnym ogniu przez 5 minut.

Sos borowikowy z kaszą

Krok 5 z 6

Kaszę ugotuj, polej sosem i posyp serem.

Sos borowikowy z kaszą

Krok 6 z 6

Podawaj od razu po przygotowaniu.

Obiad dla wegetarian i miłośników polskich smaków: sos borowikowy z kaszą gryczaną. Ta prosta, smaczna i pożywna potrawa doda nam energii i rozgrzeje w chłodne dni. Doskonale smakuje z kiszonkami (ogórkiem, kapustą). Można ją też zaserwować jako dodatek do mięs - np. pulpetów lub pieczeni.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika