Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Żurek z kopytkami i suszonymi grzybami

0
30 min
Łatwy

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

750 ml
Woda
10 g
Prawdziwek
10 g
Kapusta Kiszona
1 łyżka
Chrzan tarty
500 g
Ziemniaki
50 g
Mąka ziemniaczana
50 g
Mąka pszenna pełnoziarnista
1 
Jajko
1 trochę
Sól
1 łyżeczka
Majeranek
1 łyżka
Natka pietruszki

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
36.89 g
Białko
9.01 g
Wartość energetyczna
221.71 kcal
Tłuszcze
2.23 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

30 min
Krok 1
10 min
Suszone grzyby namocz i posiekaj. Żurek Nasza Specjalność Winiary wymieszaj z 750 ml wody i zagotuj. Dodaj grzyby, kapustę i chrzan.
Krok 2
10 min
Ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę. Dodaj mąkę i jajko, majeranek oraz sól i wyrób ciasto. Jeżeli będzie za mokre, dodaj odrobinę mąki (im dłużej ciasto ziemniaczane stoi, tym robi się rzadsze).
Krok 3
10 min
Z wyrobionego ciasta formuj wałeczki, a następnie pokrój je po skosie na male kluseczki. Kopytka gotuj w osolonym wrzątku około 5 min. Zupę podawaj z posiekaną natką pietruszki i kopytkami.
Żurek z kopytkami i suszonymi grzybami

Krok 1 z 3

Suszone grzyby namocz i posiekaj. Żurek Nasza Specjalność Winiary wymieszaj z 750 ml wody i zagotuj. Dodaj grzyby, kapustę i chrzan.

Żurek z kopytkami i suszonymi grzybami

Krok 2 z 3

Ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę. Dodaj mąkę i jajko, majeranek oraz sól i wyrób ciasto. Jeżeli będzie za mokre, dodaj odrobinę mąki (im dłużej ciasto ziemniaczane stoi, tym robi się rzadsze).

Żurek z kopytkami i suszonymi grzybami

Krok 3 z 3

Z wyrobionego ciasta formuj wałeczki, a następnie pokrój je po skosie na male kluseczki. Kopytka gotuj w osolonym wrzątku około 5 min. Zupę podawaj z posiekaną natką pietruszki i kopytkami.

Zupa z kopytkami? To możliwe! Sprawdź nasz przepis na żurek z kopytkami i suszonymi grzybami, i połącz dwa dania w jedno. Grzyby nadadzą niezastąpiony, jesienny smak kluskom, które będą doskonałym dodatkiem do gęstej zupy. Żurek z kopytkami to łatwe w przygotowaniu danie, które przyrządzisz w pół godziny, wystarczy, ze skorzystasz z Żurku Nasza Specjalność WINIARY.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika