Żurek z kopytkami i suszonymi grzybami
30min
Łatwy
1
opakowanie
750
ml
Woda
10
g
Prawdziwek
10
g
Kapusta Kiszona
1
łyżka
Chrzan tarty
500
g
Ziemniaki
50
g
Mąka ziemniaczana
50
g
Mąka pszenna pełnoziarnista
1
Jajko
trochę
Sól
1
łyżeczka
Majeranek
1
łyżka
Natka pietruszki
.
Wartości odżywcze
Białko
9.01 g
Węglowodany
36.89 g
Tłuszcze
2.23 g
Wartość energetyczna
221.71 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
30 min
Krok 1
10 min
Suszone grzyby namocz i posiekaj. Żurek Nasza Specjalność Winiary wymieszaj z 750 ml wody i zagotuj. Dodaj grzyby, kapustę i chrzan.
Krok 2
10 min
Ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę. Dodaj mąkę i jajko, majeranek oraz sól i wyrób ciasto. Jeżeli będzie za mokre, dodaj odrobinę mąki (im dłużej ciasto ziemniaczane stoi, tym robi się rzadsze).
Krok 3
10 min
Z wyrobionego ciasta formuj wałeczki, a następnie pokrój je po skosie na male kluseczki. Kopytka gotuj w osolonym wrzątku około 5 min. Zupę podawaj z posiekaną natką pietruszki i kopytkami.
Zupa z kopytkami? To możliwe! Sprawdź nasz przepis na żurek z kopytkami i suszonymi grzybami, i połącz dwa dania w jedno. Grzyby nadadzą niezastąpiony, jesienny smak kluskom, które będą doskonałym dodatkiem do gęstej zupy. Żurek z kopytkami to łatwe w przygotowaniu danie, które przyrządzisz w pół godziny, wystarczy, ze skorzystasz z Żurku Nasza Specjalność WINIARY.
Komentarze 0