Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Grzyby

Przepisy na pyszne dania z opieńkami

Pierogi z farszem z opieniek, opieńki z boczkiem, mięso z opieńkami czy grzybowy sos z opieniek? Wybierz najlepszy przepis na danie z opieńkami dla siebie!

Przepisy 1
Sos z opieńków

Sos z opieńków

25 min Łatwy

Opieńki – grzyby z drzew 

Opieńki miodowe można spotkać przez całą jesień na pniach ściętych, a nawet żywych drzew. W starożytnej chińskiej medycynie stosowano wyciąg z tych grzybów w leczeniu chorób płuc, wątroby i żołądka. Są to bardzo smaczne grzyby, muszą być tylko poddane starannej obróbce cieplnej, bo surowe lub niedogotowane mogą spowodować poważne kłopoty żołądkowe. 

Sposób na opieńki – jak upewnić się, że nie wywołają kłopotów żołądkowych 

Opieńki można określić jako grzyby warunkowo jadalne. Co to znaczy? Że surowe opieńki, które pozostawiają cierpki posmak, mogą wywołać niestrawność i ból brzucha. Aby uniknąć tych problemów, należy najpierw wstawić opieńki do wody i gotować przez 5 minut, następnie wyciągnąć je z wody, a tę wylać. Dopiero wtedy możemy przygotowywać potrawy według przepisów na opieńki – czyli poddawać grzyby dalszej obróbce, np. smażeniu czy gotowaniu (w świeżej porcji wody). Podczas wstępnego gotowania opieńków nie należy pochylać się nad garnkiem, ponieważ opary również są trujące i mogą wywołać ból głowy. Najlepiej gotować je przy otwartym oknie. 

Przepisy na opieńki 

W domowej kuchni można przygotować różnorodne potrawy z opieniek: pożywne zupy, pierogi do barszczu, jajecznicę, omlety, krokiety, placuszki, opieńki z boczkiem oraz aromatyczny sos z tych grzybów. Kto ma ochotę, może też je zamarynować w pachnącej igliwiem zalewie lub opiec w panierce, podobnie jak kanie czy kotlety. 

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu