Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Opieńki – grzyby z drzew 

Opieńki miodowe można spotkać przez całą jesień na pniach ściętych, a nawet żywych drzew. W starożytnej chińskiej medycynie stosowano wyciąg z tych grzybów w leczeniu chorób płuc, wątroby i żołądka. Są to bardzo smaczne grzyby, muszą być tylko poddane starannej obróbce cieplnej, bo surowe lub niedogotowane mogą spowodować poważne kłopoty żołądkowe. 

Sposób na opieńki – jak upewnić się, że nie wywołają kłopotów żołądkowych 

Opieńki można określić jako grzyby warunkowo jadalne. Co to znaczy? Że surowe opieńki, które pozostawiają cierpki posmak, mogą wywołać niestrawność i ból brzucha. Aby uniknąć tych problemów, należy najpierw wstawić opieńki do wody i gotować przez 5 minut, następnie wyciągnąć je z wody, a tę wylać. Dopiero wtedy możemy przygotowywać potrawy według przepisów na opieńki – czyli poddawać grzyby dalszej obróbce, np. smażeniu czy gotowaniu (w świeżej porcji wody). Podczas wstępnego gotowania opieńków nie należy pochylać się nad garnkiem, ponieważ opary również są trujące i mogą wywołać ból głowy. Najlepiej gotować je przy otwartym oknie. 

Przepisy na opieńki 

W domowej kuchni można przygotować różnorodne potrawy z opieniekpożywne zupy, pierogi do barszczu, jajecznicę, omlety, krokiety, placuszki, opieńki z boczkiem oraz aromatyczny sos z tych grzybów. Kto ma ochotę, może też je zamarynować w pachnącej igliwiem zalewie lub opiec w panierce, podobnie jak kanie czy kotlety.