Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Przepisy 118

Zupy gęste i pożywne – idealny obiad jednodaniowy 

Zupy czasem kojarzą się z lekkim bulionem podawanym jako przystawka albo pierwsze danie. Przy takim skojarzeniu nic dziwnego, że niektórzy uważają, że zupą nie można się najeść. Tymczasem nic bardziej mylnego. Prezentujemy zbiór przepisów na zupy gęste i pożywne, które świetnie nadają się na sycący, jednogarnkowy obiad. Dzięki naszym gęstym i pożywnym zupom nakarmisz całą rodzinę, a przygotowanie większej porcji pozwoli ci zachować porcje jeszcze na kolejny dzień. W ten sposób szybko rozwiążesz kwestie najbliższych obiadów. 

Zupy kremy 

Jednym z rodzajów pożywnych zup są kremy. Zupę krem można przygotować błyskawicznie. Wystarczy w bulionie warzywnym lub mięsnym ugotować wybrane składniki, a gdy zmiękną – zblendować je na gładką masę. Z czego można przygotować gęstą i pożywną zupę krem? Z bardzo wielu warzyw. Nadają się zarówno brokuły, cukinia, buraki, seler, jak i dynia, kalafior czy szparagi – a i to zestawienie nie wyczerpuje wszystkich możliwości. Zupę krem przygotujesz zarówno ze świeżych warzyw, jak i z mrożonek. Jeśli chcesz bardziej ją zagęścić, dodaj do gotowanych składników ziemniaki. Możesz też zabielić ją śmietaną lub serkiem śmietankowym. 

Inne gęste i pożywne zupy – żurek, grochówka, zupa fasolowa 

Można też gęste i pożywne zupy zinterpretować inaczej – jako te zupy, które podawane są z dużą ilością sycących dodatków. Jeśli do zupy dodasz ugotowane ziemniaki, warzywa, jajko, kiełbasę, mięso, boczek itp., sam wywar się nie zagęści, ale talerz pełen będzie smakowitych i sycących kąsków. W ten sposób serwowane są rozmaite zupy – żurek, grochówka, zupa fasolowa, gulaszowa,  krupnik, kartoflanka i inne im podobne. Sprawdź nasze przepisy na zupy w tym stylu i zachwyć się ich bogatym smakiem oraz możliwością najedzenia się dzięki tylko jednemu daniu.