Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zupa gulaszowa węgierska na boczku

(1)
2 godz 19 min
Średni
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Agata
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
8 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

50  dag
Wołowina
150  g
Wędzony boczek
1.5  l
Wywar warzywny
1 
Czerwona Papryka
1  kawałek
Papryczka chili
1 
Duża cebula
2  ząbków
2 
Ziemniaki
1 
Marchewka
1 
Pietruszka
1  kawałek
Seler
0.5  szklanka
Przecier pomidorowy
2  łyżek
Olej
1  szczypta
Sół morska i pieprz do smaku
0.5  łyżeczka
Wędzona papryka
0.5  łyżeczka
Papryka Słodka
0.5  łyżeczka
Papryka ostra

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
18.83 g
Węglowodany
13.92 g
Tłuszcze
14.37 g
Wartość energetyczna
256.21 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

139 min
Krok 1
5 min
Boczek kroimy w kostkę. Lekko podsmażamy bez dodatku tłuszczu w rondlu o grubszym dnie.
Krok 2
5 min
Cebulę obieramy, kroimy w kostkę, dodajemy do boczku, szklimy na wytopionym z boczku tłuszczu.
Krok 3
8 min
Mięso kroimy w kostkę, skrapiamy olejem, oprószamy solą, pieprzem, papryką słodką, ostrą i wędzoną, mieszamy.
Krok 4
10 min
Dodajemy do boczku i cebuli mięso, podsmażamy, często mieszając.
Krok 5
90 min
Dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, po chwili podlewamy całość ok. 0,5 l wody. Dodajemy przecież pomidorowy, dusimy na wolnym ogniu ok. 1,5 godziny.
Krok 6
10 min
Ziemniaki, marchewkę, pietruszkę i kawałek selera obieramy, kroimy w kostkę, dorzucamy do rondla. Gotujemy 10 minut.
Krok 7
10 min
W tym czasie paprykę kroimy na pół, pozbawiamy gniazda nasiennego, kroimy w paski, dodajemy do rondla. Kawałeczek papryczki chili drobno siekamy, dorzucamy do zupy. Gotujemy 10 minut.
Krok 8
1 min
Zupę gulaszową dekorujemy na talerzach świeżo posiekaną zieleniną.
Zupa gulaszowa węgierska na boczku

Krok 1 z 8

Boczek kroimy w kostkę. Lekko podsmażamy bez dodatku tłuszczu w rondlu o grubszym dnie.

Zupa gulaszowa węgierska na boczku

Krok 2 z 8

Cebulę obieramy, kroimy w kostkę, dodajemy do boczku, szklimy na wytopionym z boczku tłuszczu.

Zupa gulaszowa węgierska na boczku

Krok 3 z 8

Mięso kroimy w kostkę, skrapiamy olejem, oprószamy solą, pieprzem, papryką słodką, ostrą i wędzoną, mieszamy.

Zupa gulaszowa węgierska na boczku

Krok 4 z 8

Dodajemy do boczku i cebuli mięso, podsmażamy, często mieszając.

Zupa gulaszowa węgierska na boczku

Krok 5 z 8

Dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, po chwili podlewamy całość ok. 0,5 l wody. Dodajemy przecież pomidorowy, dusimy na wolnym ogniu ok. 1,5 godziny.

Zupa gulaszowa węgierska na boczku

Krok 6 z 8

Ziemniaki, marchewkę, pietruszkę i kawałek selera obieramy, kroimy w kostkę, dorzucamy do rondla. Gotujemy 10 minut.

Zupa gulaszowa węgierska na boczku

Krok 7 z 8

W tym czasie paprykę kroimy na pół, pozbawiamy gniazda nasiennego, kroimy w paski, dodajemy do rondla. Kawałeczek papryczki chili drobno siekamy, dorzucamy do zupy. Gotujemy 10 minut.

Zupa gulaszowa węgierska na boczku

Krok 8 z 8

Zupę gulaszową dekorujemy na talerzach świeżo posiekaną zieleniną.

Zupa gulaszowa węgierska na boczku to jedna z rozgrzewających i bardzo sycących zup, idealnych późną jesienią i zimą. W zimne dni z przyjemnością sięgamy po dania, dzięki którym na naszych zmarzniętych policzkach znów pojawiają się rumieńce.

Zupa gulaszowa wymaga czasu, zwłaszcza gdy do jej przygotowania wykorzystujemy wołowinę. Nie oznacza to, że musimy z niej zrezygnować w zabieganym tygodniu, ponieważ zupę można, a nawet trzeba przygotować dzień-dwa wcześniej, by wszystkie smaki i aromaty miały czas doskonale się ze sobą połączyć.

W węgierskiej zupie gulaszowej nie może zabraknąć papryki i to nie tylko tej świeżej (słodkiej i ostrej), ale także wędzonej, dzięki której zupa nabiera wyjątkowego aromatu. Paprykę świeżą dodajemy pod koniec gotowania, chociaż są przepisy, w których pozwala jej się zupełnie rozgotować.

Z podanej ilości składników przygotujecie 8 porcji zupy.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Ogólna ocena

5.0 z 5
5
Wszystkich ocen: 1
Podziel się swoją opinią
Select a row to filter reviews by rating
11
11
00
00
00
00
Average: 5 (1 vote)

Anonim (niezweryfikowany) ndz., 06/20/2021 - 23:52 CEST
Czy ta opinia jest przydatna?

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
4
Czy polecisz ten produkt/przepis znajomym?
Images
Dodano 0 z 6.
CAPTCHA obrazkowa
Proszę wypełnić pole captcha