Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Zupa gulaszowa węgierska na boczku

Zupa gulaszowa węgierska na boczku

(1)
2 godz 19 min
Średni
Kup składniki
Autorem przepisu jest Agata

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

8 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
50  dag
Wołowina
150  g
Wędzony boczek
1.5  l
Wywar warzywny
1 
Czerwona Papryka
1  kawałek
Papryczka chili
1 
Duża cebula
2  ząbków
Czosnek
2 
Ziemniaki
60  g
Marchewka
1 
Pietruszka
1  kawałek
Seler
0.5  szklanka
Przecier pomidorowy
2  łyżek
Olej
1  szczypta
Sół morska i pieprz do smaku
0.5  łyżeczka
Wędzona papryka
0.5  łyżeczka
Papryka Słodka
0.5  łyżeczka
Papryka ostra
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
18.83 g
Węglowodany
14.26 g
Tłuszcze
14.37 g
Wartość energetyczna
256.91 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Zupa gulaszowa węgierska na boczku to jedna z rozgrzewających i bardzo sycących zup, idealnych późną jesienią i zimą. W zimne dni z przyjemnością sięgamy po dania, dzięki którym na naszych zmarzniętych policzkach znów pojawiają się rumieńce.

Zupa gulaszowa wymaga czasu, zwłaszcza gdy do jej przygotowania wykorzystujemy wołowinę. Nie oznacza to, że musimy z niej zrezygnować w zabieganym tygodniu, ponieważ zupę można, a nawet trzeba przygotować dzień-dwa wcześniej, by wszystkie smaki i aromaty miały czas doskonale się ze sobą połączyć.

W węgierskiej zupie gulaszowej nie może zabraknąć papryki i to nie tylko tej świeżej (słodkiej i ostrej), ale także wędzonej, dzięki której zupa nabiera wyjątkowego aromatu. Paprykę świeżą dodajemy pod koniec gotowania, chociaż są przepisy, w których pozwala jej się zupełnie rozgotować.

Z podanej ilości składników przygotujecie 8 porcji zupy.

Przygotowanie

139 min
  • Krok 1

    5 min
    Boczek kroimy w kostkę. Lekko podsmażamy bez dodatku tłuszczu w rondlu o grubszym dnie.
  • Krok 2

    5 min
    Cebulę obieramy, kroimy w kostkę, dodajemy do boczku, szklimy na wytopionym z boczku tłuszczu.
  • Krok 3

    8 min
    Mięso kroimy w kostkę, skrapiamy olejem, oprószamy solą, pieprzem, papryką słodką, ostrą i wędzoną, mieszamy.
  • Krok 4

    10 min
    Dodajemy do boczku i cebuli mięso, podsmażamy, często mieszając.
  • Krok 5

    90 min
    Dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, po chwili podlewamy całość ok. 0,5 l wody. Dodajemy przecież pomidorowy, dusimy na wolnym ogniu ok. 1,5 godziny.
  • Krok 6

    10 min
    Ziemniaki, marchewkę, pietruszkę i kawałek selera obieramy, kroimy w kostkę, dorzucamy do rondla. Gotujemy 10 minut.
  • Krok 7

    10 min
    W tym czasie paprykę kroimy na pół, pozbawiamy gniazda nasiennego, kroimy w paski, dodajemy do rondla. Kawałeczek papryczki chili drobno siekamy, dorzucamy do zupy. Gotujemy 10 minut.
  • Krok 8

    1 min
    Zupę gulaszową dekorujemy na talerzach świeżo posiekaną zieleniną.
Zupa gulaszowa węgierska na boczku

Krok 1 z 8

Boczek kroimy w kostkę. Lekko podsmażamy bez dodatku tłuszczu w rondlu o grubszym dnie.

Zupa gulaszowa węgierska na boczku

Krok 2 z 8

Cebulę obieramy, kroimy w kostkę, dodajemy do boczku, szklimy na wytopionym z boczku tłuszczu.

Zupa gulaszowa węgierska na boczku

Krok 3 z 8

Mięso kroimy w kostkę, skrapiamy olejem, oprószamy solą, pieprzem, papryką słodką, ostrą i wędzoną, mieszamy.

Zupa gulaszowa węgierska na boczku

Krok 4 z 8

Dodajemy do boczku i cebuli mięso, podsmażamy, często mieszając.

Zupa gulaszowa węgierska na boczku

Krok 5 z 8

Dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, po chwili podlewamy całość ok. 0,5 l wody. Dodajemy przecież pomidorowy, dusimy na wolnym ogniu ok. 1,5 godziny.

Zupa gulaszowa węgierska na boczku

Krok 6 z 8

Ziemniaki, marchewkę, pietruszkę i kawałek selera obieramy, kroimy w kostkę, dorzucamy do rondla. Gotujemy 10 minut.

Zupa gulaszowa węgierska na boczku

Krok 7 z 8

W tym czasie paprykę kroimy na pół, pozbawiamy gniazda nasiennego, kroimy w paski, dodajemy do rondla. Kawałeczek papryczki chili drobno siekamy, dorzucamy do zupy. Gotujemy 10 minut.

Zupa gulaszowa węgierska na boczku

Krok 8 z 8

Zupę gulaszową dekorujemy na talerzach świeżo posiekaną zieleniną.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Kolacja
  • Kuchnia europejska
  • Kuchnie świata
  • Obiad
  • Rodzinny posiłek
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa grochowa z boczkiem i ciecierzycą

    Zupa grochowa z boczkiem i ciecierzycą

    50 min Łatwy
  • Hiszpańska zupa z ciecierzycy

    Hiszpańska zupa z ciecierzycy

    45 min Łatwy
  • Zupa gulaszowa z kminkiem i pieczoną papryką

    Zupa gulaszowa z kminkiem i pieczoną papryką

    1 godz 46 min Średni
  • Zupa kartoflanka z boczkiem

    Zupa kartoflanka z boczkiem

    2 godz Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu