Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • MyMenu Plan
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów

Zupa gulaszowa węgierska na boczku

(1)
2 godz 19 min
Średni
Kup składniki
Autorem przepisu jest Agata
Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Składniki

8 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
50  dag
Wołowina
150  g
Wędzony boczek
1.5  l
Wywar warzywny
1 
Czerwona Papryka
1  kawałek
Papryczka chili
1 
Duża cebula
2  ząbków
Czosnek
2 
Ziemniaki
60  g
Marchewka
1 
Pietruszka
1  kawałek
Seler
0.5  szklanka
Przecier pomidorowy
2  łyżek
Olej
1  szczypta
Sół morska i pieprz do smaku
0.5  łyżeczka
Wędzona papryka
0.5  łyżeczka
Papryka Słodka
0.5  łyżeczka
Papryka ostra
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
18.83 g
Węglowodany
14.26 g
Tłuszcze
14.37 g
Wartość energetyczna
256.91 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Zupa gulaszowa węgierska na boczku to jedna z rozgrzewających i bardzo sycących zup, idealnych późną jesienią i zimą. W zimne dni z przyjemnością sięgamy po dania, dzięki którym na naszych zmarzniętych policzkach znów pojawiają się rumieńce.

Zupa gulaszowa wymaga czasu, zwłaszcza gdy do jej przygotowania wykorzystujemy wołowinę. Nie oznacza to, że musimy z niej zrezygnować w zabieganym tygodniu, ponieważ zupę można, a nawet trzeba przygotować dzień-dwa wcześniej, by wszystkie smaki i aromaty miały czas doskonale się ze sobą połączyć.

W węgierskiej zupie gulaszowej nie może zabraknąć papryki i to nie tylko tej świeżej (słodkiej i ostrej), ale także wędzonej, dzięki której zupa nabiera wyjątkowego aromatu. Paprykę świeżą dodajemy pod koniec gotowania, chociaż są przepisy, w których pozwala jej się zupełnie rozgotować.

Z podanej ilości składników przygotujecie 8 porcji zupy.

Przygotowanie

139 min
  • Krok 1

    5 min
    Boczek kroimy w kostkę. Lekko podsmażamy bez dodatku tłuszczu w rondlu o grubszym dnie.
  • Krok 2

    5 min
    Cebulę obieramy, kroimy w kostkę, dodajemy do boczku, szklimy na wytopionym z boczku tłuszczu.
  • Krok 3

    8 min
    Mięso kroimy w kostkę, skrapiamy olejem, oprószamy solą, pieprzem, papryką słodką, ostrą i wędzoną, mieszamy.
  • Krok 4

    10 min
    Dodajemy do boczku i cebuli mięso, podsmażamy, często mieszając.
  • Krok 5

    90 min
    Dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, po chwili podlewamy całość ok. 0,5 l wody. Dodajemy przecież pomidorowy, dusimy na wolnym ogniu ok. 1,5 godziny.
  • Krok 6

    10 min
    Ziemniaki, marchewkę, pietruszkę i kawałek selera obieramy, kroimy w kostkę, dorzucamy do rondla. Gotujemy 10 minut.
  • Krok 7

    10 min
    W tym czasie paprykę kroimy na pół, pozbawiamy gniazda nasiennego, kroimy w paski, dodajemy do rondla. Kawałeczek papryczki chili drobno siekamy, dorzucamy do zupy. Gotujemy 10 minut.
  • Krok 8

    1 min
    Zupę gulaszową dekorujemy na talerzach świeżo posiekaną zieleniną.
Zupa gulaszowa węgierska na boczku

Krok 1 z 8

Boczek kroimy w kostkę. Lekko podsmażamy bez dodatku tłuszczu w rondlu o grubszym dnie.

Zupa gulaszowa węgierska na boczku

Krok 2 z 8

Cebulę obieramy, kroimy w kostkę, dodajemy do boczku, szklimy na wytopionym z boczku tłuszczu.

Zupa gulaszowa węgierska na boczku

Krok 3 z 8

Mięso kroimy w kostkę, skrapiamy olejem, oprószamy solą, pieprzem, papryką słodką, ostrą i wędzoną, mieszamy.

Zupa gulaszowa węgierska na boczku

Krok 4 z 8

Dodajemy do boczku i cebuli mięso, podsmażamy, często mieszając.

Zupa gulaszowa węgierska na boczku

Krok 5 z 8

Dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, po chwili podlewamy całość ok. 0,5 l wody. Dodajemy przecież pomidorowy, dusimy na wolnym ogniu ok. 1,5 godziny.

Zupa gulaszowa węgierska na boczku

Krok 6 z 8

Ziemniaki, marchewkę, pietruszkę i kawałek selera obieramy, kroimy w kostkę, dorzucamy do rondla. Gotujemy 10 minut.

Zupa gulaszowa węgierska na boczku

Krok 7 z 8

W tym czasie paprykę kroimy na pół, pozbawiamy gniazda nasiennego, kroimy w paski, dodajemy do rondla. Kawałeczek papryczki chili drobno siekamy, dorzucamy do zupy. Gotujemy 10 minut.

Zupa gulaszowa węgierska na boczku

Krok 8 z 8

Zupę gulaszową dekorujemy na talerzach świeżo posiekaną zieleniną.

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Kolacja
  • Kuchnia europejska
  • Kuchnie świata
  • Obiad
  • Rodzinny posiłek
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa grochowa z boczkiem i ciecierzycą

    50 min Łatwy
  • Zupa gulaszowa z kminkiem i pieczoną papryką

    1 godz 46 min Średni
  • Hiszpańska zupa z ciecierzycy

    45 min Łatwy
  • Zupa kartoflanka z boczkiem

    2 godz Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu