Zupa gulaszowa węgierska na boczku
2 godz 19 min
Średni
50
dag
Wołowina
150
g
Wędzony boczek
1.5
l
Wywar warzywny
1
Czerwona Papryka
1
kawałek
Papryczka chili
1
Duża cebula
2
ząbków
2
Ziemniaki
1
Marchewka
1
Pietruszka
1
kawałek
Seler
0.5
szklanka
Przecier pomidorowy
2
łyżek
Olej
1
szczypta
Sół morska i pieprz do smaku
0.5
łyżeczka
Wędzona papryka
0.5
łyżeczka
Papryka Słodka
0.5
łyżeczka
Papryka ostra
.
Wartości odżywcze
Białko
18.83 g
Węglowodany
13.92 g
Tłuszcze
14.37 g
Wartość energetyczna
256.21 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
139 min
Krok 1
5 min
Boczek kroimy w kostkę. Lekko podsmażamy bez dodatku tłuszczu w rondlu o grubszym dnie.
Krok 2
5 min
Cebulę obieramy, kroimy w kostkę, dodajemy do boczku, szklimy na wytopionym z boczku tłuszczu.
Krok 3
8 min
Mięso kroimy w kostkę, skrapiamy olejem, oprószamy solą, pieprzem, papryką słodką, ostrą i wędzoną, mieszamy.
Krok 4
10 min
Dodajemy do boczku i cebuli mięso, podsmażamy, często mieszając.
Krok 5
90 min
Dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, po chwili podlewamy całość ok. 0,5 l wody. Dodajemy przecież pomidorowy, dusimy na wolnym ogniu ok. 1,5 godziny.
Krok 6
10 min
Ziemniaki, marchewkę, pietruszkę i kawałek selera obieramy, kroimy w kostkę, dorzucamy do rondla. Gotujemy 10 minut.
Krok 7
10 min
W tym czasie paprykę kroimy na pół, pozbawiamy gniazda nasiennego, kroimy w paski, dodajemy do rondla. Kawałeczek papryczki chili drobno siekamy, dorzucamy do zupy. Gotujemy 10 minut.
Krok 8
1 min
Zupę gulaszową dekorujemy na talerzach świeżo posiekaną zieleniną.
Zupa gulaszowa węgierska na boczku to jedna z rozgrzewających i bardzo sycących zup, idealnych późną jesienią i zimą. W zimne dni z przyjemnością sięgamy po dania, dzięki którym na naszych zmarzniętych policzkach znów pojawiają się rumieńce.
Zupa gulaszowa wymaga czasu, zwłaszcza gdy do jej przygotowania wykorzystujemy wołowinę. Nie oznacza to, że musimy z niej zrezygnować w zabieganym tygodniu, ponieważ zupę można, a nawet trzeba przygotować dzień-dwa wcześniej, by wszystkie smaki i aromaty miały czas doskonale się ze sobą połączyć.
W węgierskiej zupie gulaszowej nie może zabraknąć papryki i to nie tylko tej świeżej (słodkiej i ostrej), ale także wędzonej, dzięki której zupa nabiera wyjątkowego aromatu. Paprykę świeżą dodajemy pod koniec gotowania, chociaż są przepisy, w których pozwala jej się zupełnie rozgotować.
Z podanej ilości składników przygotujecie 8 porcji zupy.
Zupa gulaszowa wymaga czasu, zwłaszcza gdy do jej przygotowania wykorzystujemy wołowinę. Nie oznacza to, że musimy z niej zrezygnować w zabieganym tygodniu, ponieważ zupę można, a nawet trzeba przygotować dzień-dwa wcześniej, by wszystkie smaki i aromaty miały czas doskonale się ze sobą połączyć.
W węgierskiej zupie gulaszowej nie może zabraknąć papryki i to nie tylko tej świeżej (słodkiej i ostrej), ale także wędzonej, dzięki której zupa nabiera wyjątkowego aromatu. Paprykę świeżą dodajemy pod koniec gotowania, chociaż są przepisy, w których pozwala jej się zupełnie rozgotować.
Z podanej ilości składników przygotujecie 8 porcji zupy.
Komentarze 0