Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Promocja na ziemniaki
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Ukraiński rozsolnik z wołowiną

Ukraiński rozsolnik z wołowiną

(0)
1 godz 42 min
Łatwy
Diana Kravtsiv
Diana Kravtsiv winiary.pl
Cześć! Nazywam się Diana i pracuję w WINIARY. Pochodzę z Iwano-Frankiwska na Ukrainie i stworzyłam dla Was wspólnie z kucharzem Robertem Harną przepisy. Przypomniałam sobie smaki mojego dzieciństwa i dania z mojego domu rodzinnego, a Robert odtworzył je z naszymi polskimi, łatwo dostępnymi składnikami. Domowy barszcz ukraiński albo puszyste syrniki? Spróbujcie ugotować je z nami!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

6 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
500  g
Wołowina z kością
300  g
Kości wieprzowe
3  łyżek
Bulion warzywny w słoiku WINIARY
1 
Cebula
1 
Marchewka
100  g
Seler
2 
Ziemniaki (duże)
1  kawałek
Chrzan korzeń 2-3 cm lub 1 łyżeczka tartego chrzanu bez dodatków
4 
Ogórek kiszony
0.5  szklanka
Woda z ogórków kiszonych
0.5  szklanka
Kasza jęczmienna pęczak
0.5  pęczek
Natka pietruszki
0.5  pęczek
Koperek
1 
Liść laurowy
trochę
Olej do smażenia
trochę
Sól i pieprz do smaku
2  łyżek
Kwaśna śmietana
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
22.97 g
Węglowodany
20.24 g
Tłuszcze
4.52 g
Wartość energetyczna
212.7 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Rozsolnik to smaczna, pożywna i pełna smaku zupa z mnóstwem dodatków. Jest w niej wiele warzyw, kasza, mięso, dzięki czemu porcja tej zupy z powodzeniem może zastąpić danie główne. Jeśli szukasz przepisu na smaczne danie, które nie tylko zaspokoi głód, ale też rozgrzeje Cię od środka – mamy coś w sam raz dla Ciebie!

Przepisy inspirowane kuchniami świata coraz częściej urozmaicają nasze codzienne menu. Dziś czas na kuchnię wschodnią, a konkretniej ukraińską i tamtejszą zupę - rozsolnik, która jest popularna w wielu domach. Jej zaletą nie jest tylko prostota wykonania, ale też łatwo dostępne składniki, które można kupić niemal w każdym sklepie albo na bazarku. Podstawą tej zupy jest mięsny, aromatyczny wywar. W klasycznej wersji przygotowuje się go z podrobów drobiowych lub gotowanych nerek cielęcych. W naszym przepisie zamiast nich dodaliśmy wołowinę, kości wieprzowe i odrobinę bulionu WINIARY, który jeszcze bardziej podkręci smak całego dania. Ale to nie wszystko. Do wywaru dodaliśmy podsmażone warzywa – cebulę, marchewkę, seler, ziemniaki. Nie mogło też zabraknąć ogórków kiszonych, bo rozsolnik to odmiana doskonale nam znanej i lubianej zupy ogórkowej. WSKAZÓWKA: Ogórki kiszone i wodę z ogórków dodajemy dopiero, gdy wszystkie pozostałe składniki będą już miękkie. Rozsolnik można też zrobić z ogórków małosolnych, ale wtedy nie będzie już tak wyrazisty. Na koniec dodajemy jeszcze kaszę i świeże zioła. Zupę podaje też z kawałkami gotowanego w niej mięsa. Jeśli lubisz zabielane zupy – pod koniec gotowania lub na talerzu możesz dodać nieco kwaśnej śmietany. Nabiał złagodzi kwaśny i lekko pikantny smak zupy, choć to właśnie on jest dla niej tak charakterystyczny.

Taka gęsta, aromatyczna zupa z mnóstwem dodatków świetnie sprawdzi się jako danie obiadowe – zwłaszcza jesienią i zimą, kiedy gorące zupy często pojawiają się na naszych stołach. Żeby oszczędzić czas – przygotuj od razu większą porcję na kilka dni. To dobry pomysł, gdy jesteś w biegu, bo nie musisz martwić się o przygotowywanie posiłku od zera. Przecież w lodówce czeka zupa, którą wystarczy tylko podgrzać i gotowe.

Sprawdź też inne przepisy na smaczne zupy i dania główne. Na stronie WINIARY czeka na Ciebie wiele przepisów, które urozmaicą Twoje menu i które posmakują Tobie i Twoim bliskim. Nie przegap tych kulinarnych inspiracji!

Przygotowanie

102 min
  • Krok 1

    5 min
    Ziemniaki, marchewkę i seler obierz i pokrój w kostkę. Natkę pietruszki i koperek posiekaj.
  • Krok 2

    5 min
    Kaszę pęczak opłucz w zimnej wodzie. Zalej świeżą wodą i odstaw do namoczenia. Ogórki pokrój w półplasterki.
  • Krok 3

    70 min
    W garnku obsmaż cebulę i warzywa. Dodaj kawałki wołowiny, kości wieprzowe, listek laurowy oraz bulion WINIARY. Całość zalej ok. 2 l wody. Doprowadź do wrzenia i gotuj ok. 1 godz. pod przykryciem na małym ogniu.
  • Krok 4

    20 min
    Dodaj ziemniaki i odcedzoną kaszę. Dopraw chrzanem i gotuj, aż te będą miękkie. Na końcu dodaj pokrojone ogórki oraz wodę z ogórków (do smaku). Całość gotuj jeszcze 10 min.
  • Krok 5

    1 min
    Na końcu zupę dopraw solą i pieprzem oraz posiekanymi ziołami. Możesz dodatkowo zabielić zupę kwaśną śmietaną lub podać śmietanę w talerzu wraz ze świeżymi ziołami.
  • Krok 6

    1 min
    Gotową zupę podawaj z kawałkami mięsa, kwaśną śmietaną i ziołami.
Ukraiński rozsolnik z wołowiną

Krok 1 z 6

Ziemniaki, marchewkę i seler obierz i pokrój w kostkę. Natkę pietruszki i koperek posiekaj.

Ukraiński rozsolnik z wołowiną

Krok 2 z 6

Kaszę pęczak opłucz w zimnej wodzie. Zalej świeżą wodą i odstaw do namoczenia. Ogórki pokrój w półplasterki.

Ukraiński rozsolnik z wołowiną

Krok 3 z 6

W garnku obsmaż cebulę i warzywa. Dodaj kawałki wołowiny, kości wieprzowe, listek laurowy oraz bulion WINIARY. Całość zalej ok. 2 l wody. Doprowadź do wrzenia i gotuj ok. 1 godz. pod przykryciem na małym ogniu.

Ukraiński rozsolnik z wołowiną

Krok 4 z 6

Dodaj ziemniaki i odcedzoną kaszę. Dopraw chrzanem i gotuj, aż te będą miękkie. Na końcu dodaj pokrojone ogórki oraz wodę z ogórków (do smaku). Całość gotuj jeszcze 10 min.

Ukraiński rozsolnik z wołowiną

Krok 5 z 6

Na końcu zupę dopraw solą i pieprzem oraz posiekanymi ziołami. Możesz dodatkowo zabielić zupę kwaśną śmietaną lub podać śmietanę w talerzu wraz ze świeżymi ziołami.

Ukraiński rozsolnik z wołowiną

Krok 6 z 6

Gotową zupę podawaj z kawałkami mięsa, kwaśną śmietaną i ziołami.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Kuchnia europejska
  • Kuchnia ukraińska
  • Obiad
  • Przystawka

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa ze świeżych ogórków gruntowych

    Zupa ze świeżych ogórków gruntowych

    31 min Łatwy
  • Zupa z wędliny i zielonego groszku

    Zupa z wędliny i zielonego groszku

    30 min Łatwy
  • Krupnik na podrobach

    Krupnik na podrobach

    56 min Łatwy
  • Minestrone – włoska zupa warzywna

    Minestrone – włoska zupa warzywna

    56 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu