Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Ukraiński rozsolnik z wołowiną
Dodaj do CookBook

Ukraiński rozsolnik z wołowiną

(0)
1 godz 42 min
Łatwy
Kup składniki
Diana Kravtsiv
Diana Kravtsiv winiary.pl
Cześć! Nazywam się Diana i pracuję w WINIARY. Pochodzę z Iwano-Frankiwska na Ukrainie i stworzyłam dla Was wspólnie z kucharzem Robertem Harną przepisy. Przypomniałam sobie smaki mojego dzieciństwa i dania z mojego domu rodzinnego, a Robert odtworzył je z naszymi polskimi, łatwo dostępnymi składnikami. Domowy barszcz ukraiński albo puszyste syrniki? Spróbujcie ugotować je z nami!
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

6 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
500  g
Wołowina z kością
300  g
Kości wieprzowe
3  łyżek
Bulion warzywny w słoiku WINIARY
1 
Cebula
1 
Marchewka
100  g
Seler
2 
Ziemniaki (duże)
1  kawałek
Chrzan korzeń 2-3 cm lub 1 łyżeczka tartego chrzanu bez dodatków
4 
Ogórek kiszony
0.5  szklanka
Woda z ogórków kiszonych
0.5  szklanka
Kasza jęczmienna pęczak
0.5  pęczek
Natka pietruszki
0.5  pęczek
Koperek
1 
Liść laurowy
trochę
Olej do smażenia
trochę
Sól i pieprz do smaku
2  łyżek
Kwaśna śmietana
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
20.2 g
Wartość energetyczna
212.7 kcal
Tłuszcze
4.5 g
Białko
23 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Rozsolnik to smaczna, pożywna i pełna smaku zupa z mnóstwem dodatków. Jest w niej wiele warzyw, kasza, mięso, dzięki czemu porcja tej zupy z powodzeniem może zastąpić danie główne. Jeśli szukasz przepisu na smaczne danie, które nie tylko zaspokoi głód, ale też rozgrzeje Cię od środka – mamy coś w sam raz dla Ciebie!

Przepisy inspirowane kuchniami świata coraz częściej urozmaicają nasze codzienne menu. Dziś czas na kuchnię wschodnią, a konkretniej ukraińską i tamtejszą zupę - rozsolnik, która jest popularna w wielu domach. Jej zaletą nie jest tylko prostota wykonania, ale też łatwo dostępne składniki, które można kupić niemal w każdym sklepie albo na bazarku. Podstawą tej zupy jest mięsny, aromatyczny wywar. W klasycznej wersji przygotowuje się go z podrobów drobiowych lub gotowanych nerek cielęcych. W naszym przepisie zamiast nich dodaliśmy wołowinę, kości wieprzowe i odrobinę bulionu WINIARY, który jeszcze bardziej podkręci smak całego dania. Ale to nie wszystko. Do wywaru dodaliśmy podsmażone warzywa – cebulę, marchewkę, seler, ziemniaki. Nie mogło też zabraknąć ogórków kiszonych, bo rozsolnik to odmiana doskonale nam znanej i lubianej zupy ogórkowej. WSKAZÓWKA: Ogórki kiszone i wodę z ogórków dodajemy dopiero, gdy wszystkie pozostałe składniki będą już miękkie. Rozsolnik można też zrobić z ogórków małosolnych, ale wtedy nie będzie już tak wyrazisty. Na koniec dodajemy jeszcze kaszę i świeże zioła. Zupę podaje też z kawałkami gotowanego w niej mięsa. Jeśli lubisz zabielane zupy – pod koniec gotowania lub na talerzu możesz dodać nieco kwaśnej śmietany. Nabiał złagodzi kwaśny i lekko pikantny smak zupy, choć to właśnie on jest dla niej tak charakterystyczny.

Taka gęsta, aromatyczna zupa z mnóstwem dodatków świetnie sprawdzi się jako danie obiadowe – zwłaszcza jesienią i zimą, kiedy gorące zupy często pojawiają się na naszych stołach. Żeby oszczędzić czas – przygotuj od razu większą porcję na kilka dni. To dobry pomysł, gdy jesteś w biegu, bo nie musisz martwić się o przygotowywanie posiłku od zera. Przecież w lodówce czeka zupa, którą wystarczy tylko podgrzać i gotowe.

Sprawdź też inne przepisy na smaczne zupy i dania główne. Na stronie WINIARY czeka na Ciebie wiele przepisów, które urozmaicą Twoje menu i które posmakują Tobie i Twoim bliskim. Nie przegap tych kulinarnych inspiracji!

Przygotowanie

102 min
  • Krok 1

    5 min
    Ziemniaki, marchewkę i seler obierz i pokrój w kostkę. Natkę pietruszki i koperek posiekaj.
  • Krok 2

    5 min
    Kaszę pęczak opłucz w zimnej wodzie. Zalej świeżą wodą i odstaw do namoczenia. Ogórki pokrój w półplasterki.
  • Krok 3

    70 min
    W garnku obsmaż cebulę i warzywa. Dodaj kawałki wołowiny, kości wieprzowe, listek laurowy oraz bulion WINIARY. Całość zalej ok. 2 l wody. Doprowadź do wrzenia i gotuj ok. 1 godz. pod przykryciem na małym ogniu.
  • Krok 4

    20 min
    Dodaj ziemniaki i odcedzoną kaszę. Dopraw chrzanem i gotuj, aż te będą miękkie. Na końcu dodaj pokrojone ogórki oraz wodę z ogórków (do smaku). Całość gotuj jeszcze 10 min.
  • Krok 5

    1 min
    Na końcu zupę dopraw solą i pieprzem oraz posiekanymi ziołami. Możesz dodatkowo zabielić zupę kwaśną śmietaną lub podać śmietanę w talerzu wraz ze świeżymi ziołami.
  • Krok 6

    1 min
    Gotową zupę podawaj z kawałkami mięsa, kwaśną śmietaną i ziołami.
Ukraiński rozsolnik z wołowiną

Krok 1 z 6

Ziemniaki, marchewkę i seler obierz i pokrój w kostkę. Natkę pietruszki i koperek posiekaj.

Ukraiński rozsolnik z wołowiną

Krok 2 z 6

Kaszę pęczak opłucz w zimnej wodzie. Zalej świeżą wodą i odstaw do namoczenia. Ogórki pokrój w półplasterki.

Ukraiński rozsolnik z wołowiną

Krok 3 z 6

W garnku obsmaż cebulę i warzywa. Dodaj kawałki wołowiny, kości wieprzowe, listek laurowy oraz bulion WINIARY. Całość zalej ok. 2 l wody. Doprowadź do wrzenia i gotuj ok. 1 godz. pod przykryciem na małym ogniu.

Ukraiński rozsolnik z wołowiną

Krok 4 z 6

Dodaj ziemniaki i odcedzoną kaszę. Dopraw chrzanem i gotuj, aż te będą miękkie. Na końcu dodaj pokrojone ogórki oraz wodę z ogórków (do smaku). Całość gotuj jeszcze 10 min.

Ukraiński rozsolnik z wołowiną

Krok 5 z 6

Na końcu zupę dopraw solą i pieprzem oraz posiekanymi ziołami. Możesz dodatkowo zabielić zupę kwaśną śmietaną lub podać śmietanę w talerzu wraz ze świeżymi ziołami.

Ukraiński rozsolnik z wołowiną

Krok 6 z 6

Gotową zupę podawaj z kawałkami mięsa, kwaśną śmietaną i ziołami.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bogate w białko
  • Kuchnia europejska
  • Kuchnia ukraińska
  • Niski poziom cukru
  • Obiad
  • Poniżej 300 kcal
  • Porcja Warzywa/Owoce
  • Przystawka
  • Źródło białka
  • Źródło błonnika

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Prawdziwy barszcz ukrainski - przepis połtawski

    Prawdziwy barszcz ukrainski - przepis połtawski

    3 godz 27 min Średni
  • Barszcz ukraiński z botwinką

    Barszcz ukraiński z botwinką

    1 godz 57 min Łatwy
  • Kremowy barszcz ukraiński ze słodkimi batatami

    Kremowy barszcz ukraiński ze słodkimi batatami

    2 godz 46 min Łatwy
  • Banosz ukraiński z bryndzą

    Banosz ukraiński z bryndzą

    28 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu