Flaczki cielęce
2 godz 4 min
Łatwy
.
Wartości odżywcze
Białko
12.95 g
Węglowodany
10.81 g
Tłuszcze
6.51 g
Wartość energetyczna
173.3 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
124 min
Krok 1
35 min
Kości wołowe zalewam wodą. Solę do smaku i gotuję na wolnym ogniu.
Krok 2
15 min
W oddzielnym garnku flaki cielęce zalewam zimną wodą. Stawiam na duży ogień i zagotowuję. Zmieniam wodę.
Krok 3
10 min
Ponownie zalewam je zimną wodą i zagotowuje. Tym razem gotuje kilka minut. Następnie wodę zmieniam. Dodaję jeszcze sól do smaku i gotuję kilka minut.
Krok 4
15 min
Obrane warzywa dokładnie myję. Kroję je w słupku.
Krok 5
5 min
W międzyczasie cebulę kroje w kostkę. Rumienię na odrobinie tłuszczu.
Krok 6
15 min
Przygotowane flaki przekładam do czystego garnka. Dodaję smalec i chwilę smażę flaki.
Krok 7
5 min
Wsypuję mąkę. Mieszam, chwilę smażę po czym zalewam przygotowanym wywarem z kości wołowych.
Krok 8
7 min
Przygotowane warzywa dodaję do zalanych flaków. Zamykam szybkowar i gotuję 7 minut na pierwszym stopniu (osoby nie mające szybkowaru powinny gotować pod przykryciem aż warzywa staną się miękkie).
Krok 9
5 min
Do ugotowanych flaków dodaję usmażoną cebulę. Wrzucam tez ziele angielskie, liść laurowy oraz starty świeży imbir.
Krok 10
10 min
Na koniec solę do smaku i dodaję majeranek. Chwilę gotuję i gotowe.
Krok 11
2 min
Podałem z bułką pszenną. Smacznego.
Flaczki cielęce to potrawa, która z pewnością kojarzy nam się z tradycyjną kuchnią naszych babć. Kto, jak nie one, umiał wyśmienicie przyrządzić tę oryginalną zupę! Ten przepis na flaczki cielęce jest wyjęty wprost z notatnika kuchennego babci i nie może się nie udać! Warto go wypróbować, jeśli masz ochotę na zasmakowanie w tradycyjnej potrawie.
Jak przygotować flaczki cielęce? Przepis nie należy do najprostszych, ale odrobina cierpliwości oraz dokładności sprawi, że wszystko uda się świetnie.
Zacznij od zalania kilograma kości wołowych osoloną wodą i zagotowania ich na wolnym ogniu. W osobnym garnku zagotuj pół kilograma flaków cielęcych. Kiedy woda zacznie wrzeć, odcedź flaki, ponownie zalej je zimną wodą i znów zagotuj. Powtórz tę operację jeszcze raz, zostawiając gotujące się flaki na kilka minut.
Obierz marchew, seler i pietruszkę i pokrój w słupki. Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż.
Ugotowane flaki odcedź i przesmaż na 2 łyżkach smalcu. Dodaj mąkę, kontynuując smażenie przez chwilę. Następnie całość zalej wywarem z kości. Dodaj warzywa i gotuj do momentu, aż będą miękkie. Zupę przypraw zielem angielskim, liściem laurowym, startym imbirem, solą i majerankiem.
Flaczki cielęce najlepiej podawać z bułką pszenną. To świetny pomysł na obiad , który przywoła wspomnienia i przyjemnie pobudzi kubki smakowe.
Jak przygotować flaczki cielęce? Przepis nie należy do najprostszych, ale odrobina cierpliwości oraz dokładności sprawi, że wszystko uda się świetnie.
Zacznij od zalania kilograma kości wołowych osoloną wodą i zagotowania ich na wolnym ogniu. W osobnym garnku zagotuj pół kilograma flaków cielęcych. Kiedy woda zacznie wrzeć, odcedź flaki, ponownie zalej je zimną wodą i znów zagotuj. Powtórz tę operację jeszcze raz, zostawiając gotujące się flaki na kilka minut.
Obierz marchew, seler i pietruszkę i pokrój w słupki. Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż.
Ugotowane flaki odcedź i przesmaż na 2 łyżkach smalcu. Dodaj mąkę, kontynuując smażenie przez chwilę. Następnie całość zalej wywarem z kości. Dodaj warzywa i gotuj do momentu, aż będą miękkie. Zupę przypraw zielem angielskim, liściem laurowym, startym imbirem, solą i majerankiem.
Flaczki cielęce najlepiej podawać z bułką pszenną. To świetny pomysł na obiad , który przywoła wspomnienia i przyjemnie pobudzi kubki smakowe.
Komentarze 1