Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Flaczki cielęce

Flaczki cielęce

(2)
2 godz 4 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest pacpaw

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

5 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
50  dag
Flaki cielęce
3 
Marchewka
0.5 
Seler naciowy
1 
Korzeń pietruszki
1 
Cebula
trochę
Sól
3  liści
Liść laurowy
4  kulek
Ziele angielskie całe
1  łyżeczka
Imbir
0.5  łyżeczka
Majeranek
1  kg
Kości wieprzowe
2  łyżek
Smalec
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
12.95 g
Węglowodany
10.81 g
Tłuszcze
6.51 g
Wartość energetyczna
173.3 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Flaczki cielęce to potrawa, która z pewnością kojarzy nam się z tradycyjną kuchnią naszych babć. Kto, jak nie one, umiał wyśmienicie przyrządzić tę oryginalną zupę! Ten przepis na flaczki cielęce jest wyjęty wprost z notatnika kuchennego babci i nie może się nie udać! Warto go wypróbować, jeśli masz ochotę na zasmakowanie w tradycyjnej potrawie.

Jak przygotować flaczki cielęce? Przepis nie należy do najprostszych, ale odrobina cierpliwości oraz dokładności sprawi, że wszystko uda się świetnie.

Zacznij od zalania kilograma kości wołowych osoloną wodą i zagotowania ich na wolnym ogniu. W osobnym garnku zagotuj pół kilograma flaków cielęcych. Kiedy woda zacznie wrzeć, odcedź flaki, ponownie zalej je zimną wodą i znów zagotuj. Powtórz tę operację jeszcze raz, zostawiając gotujące się flaki na kilka minut.

Obierz marchew, seler i pietruszkę i pokrój w słupki. Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż.

Ugotowane flaki odcedź i przesmaż na 2 łyżkach smalcu. Dodaj mąkę, kontynuując smażenie przez chwilę. Następnie całość zalej wywarem z kości. Dodaj warzywa i gotuj do momentu, aż będą miękkie. Zupę przypraw zielem angielskim, liściem laurowym, startym imbirem, solą i majerankiem.

Flaczki cielęce najlepiej podawać z bułką pszenną. To świetny pomysł na obiad , który przywoła wspomnienia i przyjemnie pobudzi kubki smakowe.

Przygotowanie

124 min
  • Krok 1

    35 min
    Kości wołowe zalewam wodą. Solę do smaku i gotuję na wolnym ogniu.
  • Krok 2

    15 min
    W oddzielnym garnku flaki cielęce zalewam zimną wodą. Stawiam na duży ogień i zagotowuję. Zmieniam wodę.
  • Krok 3

    10 min
    Ponownie zalewam je zimną wodą i zagotowuje. Tym razem gotuje kilka minut. Następnie wodę zmieniam. Dodaję jeszcze sól do smaku i gotuję kilka minut.
  • Krok 4

    15 min
    Obrane warzywa dokładnie myję. Kroję je w słupku.
  • Krok 5

    5 min
    W międzyczasie cebulę kroje w kostkę. Rumienię na odrobinie tłuszczu.
  • Krok 6

    15 min
    Przygotowane flaki przekładam do czystego garnka. Dodaję smalec i chwilę smażę flaki.
  • Krok 7

    5 min
    Wsypuję mąkę. Mieszam, chwilę smażę po czym zalewam przygotowanym wywarem z kości wołowych.
  • Krok 8

    7 min
    Przygotowane warzywa dodaję do zalanych flaków. Zamykam szybkowar i gotuję 7 minut na pierwszym stopniu (osoby nie mające szybkowaru powinny gotować pod przykryciem aż warzywa staną się miękkie).
  • Krok 9

    5 min
    Do ugotowanych flaków dodaję usmażoną cebulę. Wrzucam tez ziele angielskie, liść laurowy oraz starty świeży imbir.
  • Krok 10

    10 min
    Na koniec solę do smaku i dodaję majeranek. Chwilę gotuję i gotowe.
  • Krok 11

    2 min
    Podałem z bułką pszenną. Smacznego.
Flaczki cielęce

Krok 1 z 11

Kości wołowe zalewam wodą. Solę do smaku i gotuję na wolnym ogniu.

Flaczki cielęce

Krok 2 z 11

W oddzielnym garnku flaki cielęce zalewam zimną wodą. Stawiam na duży ogień i zagotowuję. Zmieniam wodę.

Flaczki cielęce

Krok 3 z 11

Ponownie zalewam je zimną wodą i zagotowuje. Tym razem gotuje kilka minut. Następnie wodę zmieniam. Dodaję jeszcze sól do smaku i gotuję kilka minut.

Flaczki cielęce

Krok 4 z 11

Obrane warzywa dokładnie myję. Kroję je w słupku.

Flaczki cielęce

Krok 5 z 11

W międzyczasie cebulę kroje w kostkę. Rumienię na odrobinie tłuszczu.

Flaczki cielęce

Krok 6 z 11

Przygotowane flaki przekładam do czystego garnka. Dodaję smalec i chwilę smażę flaki.

Flaczki cielęce

Krok 7 z 11

Wsypuję mąkę. Mieszam, chwilę smażę po czym zalewam przygotowanym wywarem z kości wołowych.

Flaczki cielęce

Krok 8 z 11

Przygotowane warzywa dodaję do zalanych flaków. Zamykam szybkowar i gotuję 7 minut na pierwszym stopniu (osoby nie mające szybkowaru powinny gotować pod przykryciem aż warzywa staną się miękkie).

Flaczki cielęce

Krok 9 z 11

Do ugotowanych flaków dodaję usmażoną cebulę. Wrzucam tez ziele angielskie, liść laurowy oraz starty świeży imbir.

Flaczki cielęce

Krok 10 z 11

Na koniec solę do smaku i dodaję majeranek. Chwilę gotuję i gotowe.

Flaczki cielęce

Krok 11 z 11

Podałem z bułką pszenną. Smacznego.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 2

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
a adam

ile dodac tej wody? 1 2 czy 3 litry

S SanPiotro

PODOBA MI SIĘ TAK PODANY PRZEPIS. NIEMA ŻADNYCH NIEDOMÓWIEŃ I ZGADYWAŃ np. NA ILE JEST OSÓB. NAPISZĘ WIĘCEJ PO ZJEDZENIU TAK PRZYRZĄDZONYCH FLACZKÓW ...

Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez laktozy
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Przystawka
  • Warzywa
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Barszcz ukraiński na kurczaku

    Barszcz ukraiński na kurczaku

    56 min Łatwy
  • Krupnik drobiowy

    Krupnik drobiowy

    1 godz 26 min Łatwy
  • Zupa curry z kurczakiem

    Zupa curry z kurczakiem

    37 min Średni
  • Lekka zielona zupa z jarmużem

    Lekka zielona zupa z jarmużem

    32 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu