Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Flaczki cielęce

0
124 min
Łatwy

Składniki

-
5 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

50 dag
Flaki cielęce
3 
Marchewka
0.5 
Seler naciowy
1 
Korzeń pietruszki
1 
Cebula
1 trochę
Sól
3 liści
Liść laurowy
4 kulek
Ziele angielskie całe
1 łyżeczka
Imbir
0.5 łyżeczka
Majeranek
1 kg
Kości wieprzowe
2 łyżek
Smalec

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
12.95 g
Węglowodany
10.81 g
Tłuszcze
6.51 g
Wartość energetyczna
173.3 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

124 min
Krok 1
35 min
Kości wołowe zalewam wodą. Solę do smaku i gotuję na wolnym ogniu.
Krok 2
15 min
W oddzielnym garnku flaki cielęce zalewam zimną wodą. Stawiam na duży ogień i zagotowuję. Zmieniam wodę.
Krok 3
10 min
Ponownie zalewam je zimną wodą i zagotowuje. Tym razem gotuje kilka minut. Następnie wodę zmieniam. Dodaję jeszcze sól do smaku i gotuję kilka minut.
Krok 4
15 min
Obrane warzywa dokładnie myję. Kroję je w słupku.
Krok 5
5 min
W międzyczasie cebulę kroje w kostkę. Rumienię na odrobinie tłuszczu.
Krok 6
15 min
Przygotowane flaki przekładam do czystego garnka. Dodaję smalec i chwilę smażę flaki.
Krok 7
5 min
Wsypuję mąkę. Mieszam, chwilę smażę po czym zalewam przygotowanym wywarem z kości wołowych.
Krok 8
7 min
Przygotowane warzywa dodaję do zalanych flaków. Zamykam szybkowar i gotuję 7 minut na pierwszym stopniu (osoby nie mające szybkowaru powinny gotować pod przykryciem aż warzywa staną się miękkie).
Krok 9
5 min
Do ugotowanych flaków dodaję usmażoną cebulę. Wrzucam tez ziele angielskie, liść laurowy oraz starty świeży imbir.
Krok 10
10 min
Na koniec solę do smaku i dodaję majeranek. Chwilę gotuję i gotowe.
Krok 11
2 min
Podałem z bułką pszenną. Smacznego.
Flaczki cielęce

Krok 1 z 11

Kości wołowe zalewam wodą. Solę do smaku i gotuję na wolnym ogniu.

Flaczki cielęce

Krok 2 z 11

W oddzielnym garnku flaki cielęce zalewam zimną wodą. Stawiam na duży ogień i zagotowuję. Zmieniam wodę.

Flaczki cielęce

Krok 3 z 11

Ponownie zalewam je zimną wodą i zagotowuje. Tym razem gotuje kilka minut. Następnie wodę zmieniam. Dodaję jeszcze sól do smaku i gotuję kilka minut.

Flaczki cielęce

Krok 4 z 11

Obrane warzywa dokładnie myję. Kroję je w słupku.

Flaczki cielęce

Krok 5 z 11

W międzyczasie cebulę kroje w kostkę. Rumienię na odrobinie tłuszczu.

Flaczki cielęce

Krok 6 z 11

Przygotowane flaki przekładam do czystego garnka. Dodaję smalec i chwilę smażę flaki.

Flaczki cielęce

Krok 7 z 11

Wsypuję mąkę. Mieszam, chwilę smażę po czym zalewam przygotowanym wywarem z kości wołowych.

Flaczki cielęce

Krok 8 z 11

Przygotowane warzywa dodaję do zalanych flaków. Zamykam szybkowar i gotuję 7 minut na pierwszym stopniu (osoby nie mające szybkowaru powinny gotować pod przykryciem aż warzywa staną się miękkie).

Flaczki cielęce

Krok 9 z 11

Do ugotowanych flaków dodaję usmażoną cebulę. Wrzucam tez ziele angielskie, liść laurowy oraz starty świeży imbir.

Flaczki cielęce

Krok 10 z 11

Na koniec solę do smaku i dodaję majeranek. Chwilę gotuję i gotowe.

Flaczki cielęce

Krok 11 z 11

Podałem z bułką pszenną. Smacznego.

Flaczki cielęce to potrawa, która z pewnością kojarzy nam się z tradycyjną kuchnią naszych babć. Kto, jak nie one, umiał wyśmienicie przyrządzić tę oryginalną zupę! Ten przepis na flaczki cielęce jest wyjęty wprost z notatnika kuchennego babci i nie może się nie udać! Warto go wypróbować, jeśli masz ochotę na zasmakowanie w tradycyjnej potrawie.

Jak przygotować flaczki cielęce? Przepis nie należy do najprostszych, ale odrobina cierpliwości oraz dokładności sprawi, że wszystko uda się świetnie.

Zacznij od zalania kilograma kości wołowych osoloną wodą i zagotowania ich na wolnym ogniu. W osobnym garnku zagotuj pół kilograma flaków cielęcych. Kiedy woda zacznie wrzeć, odcedź flaki, ponownie zalej je zimną wodą i znów zagotuj. Powtórz tę operację jeszcze raz, zostawiając gotujące się flaki na kilka minut.

Obierz marchew, seler i pietruszkę i pokrój w słupki. Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż.

Ugotowane flaki odcedź i przesmaż na 2 łyżkach smalcu. Dodaj mąkę, kontynuując smażenie przez chwilę. Następnie całość zalej wywarem z kości. Dodaj warzywa i gotuj do momentu, aż będą miękkie. Zupę przypraw zielem angielskim, liściem laurowym, startym imbirem, solą i majerankiem.

Flaczki cielęce najlepiej podawać z bułką pszenną. To świetny pomysł na obiad , który przywoła wspomnienia i przyjemnie pobudzi kubki smakowe.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika