Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Flaczki cielęce
Dodaj do CookBook

Flaczki cielęce

(2)
49 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest pacpaw
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

5 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
50  dag
Flaki cielęce
3 
Marchewka
0.5 
Seler naciowy
1 
Korzeń pietruszki
1 
Cebula
trochę
Sól do smaku
3  liści
Liść laurowy
4  kulek
Ziele angielskie całe
1  łyżeczka
Imbir
0.5  łyżeczka
Majeranek
50  g
Bulion wołowy WINIARY
trochę
Pieprz do smaku
trochę
Olej rzepakowy
trochę
Papryka słodka mielona
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
11.1 g
Wartość energetyczna
179.1 kcal
Tłuszcze
6.2 g
Białko
13.6 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Flaczki cielęce to potrawa, która z pewnością kojarzy nam się z tradycyjną kuchnią naszych babć. Kto, jak nie one, umiał wyśmienicie przyrządzić tę oryginalną zupę! Ten przepis na flaczki cielęce jest wyjęty wprost z notatnika kuchennego babci i nie może się nie udać! Warto go wypróbować, jeśli masz ochotę na zasmakowanie w tradycyjnej potrawie. Jeśli jeszcze nigdy nie jadłeś tego specjału, koniecznie wypróbuj flaczki cielęce - jak przygotować, dowiesz się z instrukcji poniżej. Pamiętaj, że flaki cielęce są bardziej delikatne niż flaki wołowe czy wieprzowe. Dlatego na pierwszą przygodę z tego typu daniem będą idealne.

 

Flaczki cielęce: jak zrobić?

Przepis nie należy do najprostszych, ale odrobina cierpliwości oraz dokładności sprawi, że wszystko uda się świetnie.

 

Żeby przygotować flaczki cielęce gotowane, najpierw dokładnie umyj i obierz marchew, seler i pietruszkę. Następnie pokrój warzywa w słupki. Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż z flakami.

 

Dodaj mąkę, kontynuując smażenie przez chwilę. Następnie całość zalej bulionem wołowym i dużą ilością wody. Dodaj pozostałe warzywa i gotuj do momentu, aż będą miękkie. Zupę przypraw zielem angielskim, liściem laurowym, solą i majerankiem. Niektórzy, chcąc wzbogacić smak flaków i nieco zmodyfikować kolor potrawy, przed rozlaniem zupy na talerze dodają jeszcze trochę koncentratu pomidorowego.

 

Flaczki cielęce najlepiej podawać z bułką pszenną. To świetny pomysł na obiad, który przywoła wspomnienia i przyjemnie pobudzi kubki smakowe. Flaczki cielęce - przepis tradycyjny - czasami jest także serwowany jako danie weselne, szczególnie jeśli przyjęcie ma staropolski klimat. Nie trzeba jednak oczekiwać na przyjęcie ani chodzić do restauracji, gdy możesz przygotować to oryginalne danie samodzielnie!

Przygotowanie

49 min
  • Krok 1

    15 min
    Flaki oraz obrane warzywa dokładnie umyj. Warzywa pokrój w słupki.
  • Krok 2

    5 min
    W międzyczasie cebulę pokrój w kostkę. Wrzuć na patelnię i smaż na odrobinie tłuszczu aż się zarumieni. Do cebuli dodaj flaki i podsmaż. Po przesmażeniu cebuli i flaków, dodaj mąkę, a po wymieszaniu i dolej 2 litry wody. Zagotuj całość. Dodaj bulion wołowy WINIARY zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  • Krok 3

    25 min
    Dodaj pozostałe warzywa i gotuj, aż będą miękkie.
  • Krok 4

    1 min
    Wrzuć też ziele angielskie, liść laurowy oraz starty świeży imbir, majeranek, paprykę słodką oraz sok z połowy cytryny.
  • Krok 5

    2 min
    Na koniec posól do smaku. Chwilę zagotuj i gotowe.
  • Krok 6

    1 min
    Podawaj z bułką pszenną. Smacznego!
Flaczki cielęce

Krok 1 z 6

Krok 1 Krok 1

Flaki oraz obrane warzywa dokładnie umyj. Warzywa pokrój w słupki.

Flaczki cielęce

Krok 2 z 6

Krok 2 Krok 2 Krok 2 Krok 2

W międzyczasie cebulę pokrój w kostkę. Wrzuć na patelnię i smaż na odrobinie tłuszczu aż się zarumieni. Do cebuli dodaj flaki i podsmaż. Po przesmażeniu cebuli i flaków, dodaj mąkę, a po wymieszaniu i dolej 2 litry wody. Zagotuj całość. Dodaj bulion wołowy WINIARY zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Flaczki cielęce

Krok 3 z 6

Krok 3 Krok 3 Krok 3 Krok 3

Dodaj pozostałe warzywa i gotuj, aż będą miękkie.

Flaczki cielęce

Krok 4 z 6

Krok 4 Krok 4 Krok 4 Krok 4

Wrzuć też ziele angielskie, liść laurowy oraz starty świeży imbir, majeranek, paprykę słodką oraz sok z połowy cytryny.

Flaczki cielęce

Krok 5 z 6

Krok 5 Krok 5 Krok 5 Krok 5

Na koniec posól do smaku. Chwilę zagotuj i gotowe.

Flaczki cielęce

Krok 6 z 6

Krok 6 Krok 6 Krok 6 Krok 6

Podawaj z bułką pszenną. Smacznego!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Ogólna ocena

3.8 z 5
3.75
Wszystkich ocen: 4
Podziel się swoją opinią
Select a row to filter reviews by rating
44
11
22
00
11
00

Opinie

4

adam

ile dodac tej wody? 1 2 czy 3 litry
Anonim (niezweryfikowany) 11/30/2021-05:53 CET
Czy ta opinia jest przydatna?
Reply by Expert 01/22/2025-12:55 CET
Adamie, dodajemy 2 litry wody.
4

SanPiotro

PODOBA MI SIĘ TAK PODANY PRZEPIS.
NIEMA ŻADNYCH NIEDOMÓWIEŃ I ZGADYWAŃ np. NA ILE JEST OSÓB.
NAPISZĘ WIĘCEJ PO ZJEDZENIU TAK PRZYRZĄDZONYCH FLACZKÓW ...
Anonim (niezweryfikowany) 03/24/2021-02:36 CET
Czy ta opinia jest przydatna?
Reply by Expert 01/22/2025-01:10 CET
SanPiotro, bardzo się cieszymy i mamy nadzieję, że flaczki smakowały 😊

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bogate w białko
  • Niski poziom cukru
  • Poniżej 300 kcal
  • Przystawka
  • Warzywa
  • Źródło białka
  • Źródło błonnika
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Flaczki z żołądków drobiowych

    Flaczki z żołądków drobiowych

    1 godz 47 min Łatwy
  • Flaczki z boczniaków

    Flaczki z boczniaków

    48 min Łatwy
  • Tradycyjne flaczki wołowe - flaki jak u mamy

    Tradycyjne flaczki wołowe - flaki jak u mamy

    1 godz 20 min Łatwy
  • Flaczki wegetariańskie z boczniakiem

    Flaczki wegetariańskie z boczniakiem

    46 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu