Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Zupa serowa z czterech serów
Zupa serowa z czterech serów
Zupa serowa z czterech serów
Zupa serowa z czterech serów
Zupa serowa z czterech serów
Zupa serowa z czterech serów
Zupa serowa z czterech serów

Zupa serowa z czterech serów

(0)
11min
Łatwy
Kup składniki
zwz avatar 2
Zakochane w zupach zakochanewzupach.pl
Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich. Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

3 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
10  dag
Gorgonzola lub inny ser z niebieską pleśnią
10  dag
Ser cheddar
10  dag
Ser gouda
10  dag
Serek topiony śmietankowy
0.5  l
Wywar warzywny (niesolony)
1 
Mała Cebula
trochę
Oliwa
5  gałązek
Świeży tymianek
trochę
Groszek ptysiowy lub grzanki do podania
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
30.47 g
Węglowodany
13.41 g
Tłuszcze
36.46 g
Wartość energetyczna
497.9 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Zupa serowa z czterech rodzajów sera to świetny pomysł na szybki, a jednocześnie sycący obiad. Gęsta, pożywna i bardzo aromatyczna. Sery nadają zupie aksamitną konsystencję, a jej smak jest wyraźnie zdominowany przez niebieski ser pleśniowy.

Zupę serową można przygotować na wiele sposobów i z różnych rodzajów sera, na przykład tylko z sera żółtego, pleśniowego czy też topionego. Moja dzisiejsza propozycja łączy je w jedną pyszną zupę. Ponieważ zupa serowa jest bardzo pożywna, proponuję podać do niej lekki dodatek w postaci chrupiącego groszku ptysiowego lub grzanek. Jednak gdyby ktoś nie mógł się nią nasycić (choć uważam, że jest to niemożliwe, jeśli o sytości myślimy w dosłownym znaczeniu), można podać zupę serowa na przykład z pulpecikami z indyczego mięsa mielonego.

Zwróćcie uwagę, że do przygotowania zupy wykorzystujemy wywar niesolony, ponieważ niebieski ser dodany do zupy jest mocno słony. Zanim zdecydujecie się posolić zupę, sprawdźcie, jaki ma smak. Gdyby wydał się Wam zbyt intensywny, można go złagodzić dodając do zupy ok 1/4 szklanki słodkiej gęstej śmietanki.

Z podanej ilości składników przygotujecie 3 nieduże, ale bardzo sycące porcje zupy serowej.


Poznaj inne zupy przygotowane na wywarze warzywnym – idealne dla wegetarian!

  • Wegańska zupa z soczewicy z kaszą bulgur i przecierem pomidorowym
  • Rosół wegetariański z pieczonych warzyw
  • Ramen wegetariański
  • Zupa czosnkowa z grzankami serowymi
  • Jesienna zupa jarzynowa z dynią i kaszą pęczak
  • Zupa marchewkowa z hiszpańską pomarańczą

Przygotowanie

11 min
  • Krok 1

    5 min
    Cebulkę drobno kroimy, szklimy na niewielkiej ilości oliwy. W tym czasie ścieramy na tarce ser pleśniowy, goudę i cheddar.
  • Krok 2

    5 min
    Podlewamy cebulkę gorącym wywarem, dodajemy starte sery i pokrojony w kostkę serek topiony, podgrzewamy na małej mocy płyty, ciągle mieszając, aż zupa nabierze jednolitej gładkiej konsystencji.
  • Krok 3

    1 min
    Zupę podajemy gorącą, posypaną świeżym tymiankiem, z dodatkiem groszku ptysiowego lub grzanek.
Zupa serowa z czterech serów

Krok 1 z 3

Cebulkę drobno kroimy, szklimy na niewielkiej ilości oliwy. W tym czasie ścieramy na tarce ser pleśniowy, goudę i cheddar.

Zupa serowa z czterech serów

Krok 2 z 3

Podlewamy cebulkę gorącym wywarem, dodajemy starte sery i pokrojony w kostkę serek topiony, podgrzewamy na małej mocy płyty, ciągle mieszając, aż zupa nabierze jednolitej gładkiej konsystencji.

Zupa serowa z czterech serów

Krok 3 z 3

Zupę podajemy gorącą, posypaną świeżym tymiankiem, z dodatkiem groszku ptysiowego lub grzanek.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Kuchnia europejska
  • Obiad
  • Przystawka
  • Wegetariańskie
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Krem z brokułów z grzankami czosnkowymi

    Krem z brokułów z grzankami czosnkowymi

    59 min Łatwy
  • Niemiecka zupa z mięsem mielonym i 3 serami

    Niemiecka zupa z mięsem mielonym i 3 serami

    34 min Łatwy
  • Zupa rybna z karpia

    Zupa rybna z karpia

    44 min Średni
  • Delikatny krupnik z czarną quinoą i gotowaną marchewką

    Delikatny krupnik z czarną quinoą i gotowaną marchewką

    34 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu