Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Zupa serowa z czterech serów
Dodaj do CookBook

Zupa serowa z czterech serów

(0)
11 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest Agata
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

3 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
10  dag
Gorgonzola lub inny ser z niebieską pleśnią
10  dag
Ser cheddar
10  dag
Ser gouda
10  dag
Serek topiony śmietankowy
0.5  l
Wywar warzywny (niesolony)
1 
Mała Cebula
trochę
Oliwa
5  gałązek
Świeży tymianek
trochę
Groszek ptysiowy lub grzanki do podania
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
13.4 g
Wartość energetyczna
497.9 kcal
Tłuszcze
36.5 g
Białko
30.5 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Zupa serowa z czterech rodzajów sera to świetny pomysł na szybki, a jednocześnie sycący obiad. Gęsta, pożywna i bardzo aromatyczna. Sery nadają zupie aksamitną konsystencję, a jej smak jest wyraźnie zdominowany przez niebieski ser pleśniowy.

Zupę serową można przygotować na wiele sposobów i z różnych rodzajów sera, na przykład tylko z sera żółtego, pleśniowego czy też topionego. Moja dzisiejsza propozycja łączy je w jedną pyszną zupę. Ponieważ zupa serowa jest bardzo pożywna, proponuję podać do niej lekki dodatek w postaci chrupiącego groszku ptysiowego lub grzanek. Jednak gdyby ktoś nie mógł się nią nasycić (choć uważam, że jest to niemożliwe, jeśli o sytości myślimy w dosłownym znaczeniu), można podać zupę serowa na przykład z pulpecikami z indyczego mięsa mielonego.

Zwróćcie uwagę, że do przygotowania zupy wykorzystujemy wywar niesolony, ponieważ niebieski ser dodany do zupy jest mocno słony. Zanim zdecydujecie się posolić zupę, sprawdźcie, jaki ma smak. Gdyby wydał się Wam zbyt intensywny, można go złagodzić dodając do zupy ok 1/4 szklanki słodkiej gęstej śmietanki.

Z podanej ilości składników przygotujecie 3 nieduże, ale bardzo sycące porcje zupy serowej.


Poznaj inne zupy przygotowane na wywarze warzywnym – idealne dla wegetarian!

  • Wegańska zupa z soczewicy z kaszą bulgur i przecierem pomidorowym

  • Rosół wegetariański z pieczonych warzyw

  • Ramen wegetariański

  • Zupa czosnkowa z grzankami serowymi

  • Jesienna zupa jarzynowa z dynią i kaszą pęczak

  • Zupa marchewkowa z hiszpańską pomarańczą

Przygotowanie

11 min
  • Krok 1

    5 min
    Cebulkę drobno kroimy, szklimy na niewielkiej ilości oliwy. W tym czasie ścieramy na tarce ser pleśniowy, goudę i cheddar.
  • Krok 2

    5 min
    Podlewamy cebulkę gorącym wywarem, dodajemy starte sery i pokrojony w kostkę serek topiony, podgrzewamy na małej mocy płyty, ciągle mieszając, aż zupa nabierze jednolitej gładkiej konsystencji.
  • Krok 3

    1 min
    Zupę podajemy gorącą, posypaną świeżym tymiankiem, z dodatkiem groszku ptysiowego lub grzanek.
Zupa serowa z czterech serów

Krok 1 z 3

Cebulkę drobno kroimy, szklimy na niewielkiej ilości oliwy. W tym czasie ścieramy na tarce ser pleśniowy, goudę i cheddar.

Zupa serowa z czterech serów

Krok 2 z 3

Podlewamy cebulkę gorącym wywarem, dodajemy starte sery i pokrojony w kostkę serek topiony, podgrzewamy na małej mocy płyty, ciągle mieszając, aż zupa nabierze jednolitej gładkiej konsystencji.

Zupa serowa z czterech serów

Krok 3 z 3

Zupę podajemy gorącą, posypaną świeżym tymiankiem, z dodatkiem groszku ptysiowego lub grzanek.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez wieprzowiny
  • Bogate w białko
  • Kuchnia europejska
  • Niski poziom cukru
  • Obiad
  • Pescetarian
  • Przystawka
  • Wegetariańskie
  • Źródło białka

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Smażony szczupak

    Smażony szczupak

    1 godz 35 min Łatwy
  • Zupa szczawiowa ze świeżego szczawiu i z jajkami

    Zupa szczawiowa ze świeżego szczawiu i z jajkami

    20 min Łatwy
  • Czorba - Zupa bułgarska

    Czorba - Zupa bułgarska

    1 godz 12 min Łatwy
  • Zupa pho - pyszny i prosty azjatycki rosół wołowy

    Zupa pho - pyszny i prosty azjatycki rosół wołowy

    1 godz 25 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu