Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zupa serowa z czterech serów

0
11min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Agata
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
3 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

10  dag
Gorgonzola lub inny ser z niebieską pleśnią
10  dag
Ser cheddar
10  dag
Ser gouda
10  dag
Serek topiony śmietankowy
0.5  l
Wywar warzywny (niesolony)
1 
Mała Cebula
trochę
Oliwa
5  gałązek
Świeży tymianek
trochę
Groszek ptysiowy lub grzanki do podania

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
30.47 g
Węglowodany
13.41 g
Tłuszcze
36.46 g
Wartość energetyczna
497.9 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

11 min
Krok 1
5 min
Cebulkę drobno kroimy, szklimy na niewielkiej ilości oliwy. W tym czasie ścieramy na tarce ser pleśniowy, goudę i cheddar.
Krok 2
5 min
Podlewamy cebulkę gorącym wywarem, dodajemy starte sery i pokrojony w kostkę serek topiony, podgrzewamy na małej mocy płyty, ciągle mieszając, aż zupa nabierze jednolitej gładkiej konsystencji.
Krok 3
1 min
Zupę podajemy gorącą, posypaną świeżym tymiankiem, z dodatkiem groszku ptysiowego lub grzanek.
Zupa serowa z czterech serów

Krok 1 z 3

Cebulkę drobno kroimy, szklimy na niewielkiej ilości oliwy. W tym czasie ścieramy na tarce ser pleśniowy, goudę i cheddar.

Zupa serowa z czterech serów

Krok 2 z 3

Podlewamy cebulkę gorącym wywarem, dodajemy starte sery i pokrojony w kostkę serek topiony, podgrzewamy na małej mocy płyty, ciągle mieszając, aż zupa nabierze jednolitej gładkiej konsystencji.

Zupa serowa z czterech serów

Krok 3 z 3

Zupę podajemy gorącą, posypaną świeżym tymiankiem, z dodatkiem groszku ptysiowego lub grzanek.

Zupa serowa z czterech rodzajów sera to świetny pomysł na szybki, a jednocześnie sycący obiad. Gęsta, pożywna i bardzo aromatyczna. Sery nadają zupie aksamitną konsystencję, a jej smak jest wyraźnie zdominowany przez niebieski ser pleśniowy.

Zupę serową można przygotować na wiele sposobów i z różnych rodzajów sera, na przykład tylko z sera żółtego, pleśniowego czy też topionego. Moja dzisiejsza propozycja łączy je w jedną pyszną zupę. Ponieważ zupa serowa jest bardzo pożywna, proponuję podać do niej lekki dodatek w postaci chrupiącego groszku ptysiowego lub grzanek. Jednak gdyby ktoś nie mógł się nią nasycić (choć uważam, że jest to niemożliwe, jeśli o sytości myślimy w dosłownym znaczeniu), można podać zupę serowa na przykład z pulpecikami z indyczego mięsa mielonego.

Zwróćcie uwagę, że do przygotowania zupy wykorzystujemy wywar niesolony, ponieważ niebieski ser dodany do zupy jest mocno słony. Zanim zdecydujecie się posolić zupę, sprawdźcie, jaki ma smak. Gdyby wydał się Wam zbyt intensywny, można go złagodzić dodając do zupy ok 1/4 szklanki słodkiej gęstej śmietanki.

Z podanej ilości składników przygotujecie 3 nieduże, ale bardzo sycące porcje zupy serowej.


Poznaj inne zupy przygotowane na wywarze warzywnym – idealne dla wegetarian!

Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika