Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich.
Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!
Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów Zachowaj sprawdzone przepisy Oszczędzaj czas
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Zupa serowa z czterech rodzajów sera to świetny pomysł na szybki, a jednocześnie sycący obiad. Gęsta, pożywna i bardzo aromatyczna. Sery nadają zupie aksamitną konsystencję, a jej smak jest wyraźnie zdominowany przez niebieski ser pleśniowy.
Zupę serową można przygotować na wiele sposobów i z różnych rodzajów sera, na przykład tylko z sera żółtego, pleśniowego czy też topionego. Moja dzisiejsza propozycja łączy je w jedną pyszną zupę. Ponieważ zupa serowa jest bardzo pożywna, proponuję podać do niej lekki dodatek w postaci chrupiącego groszku ptysiowego lub grzanek. Jednak gdyby ktoś nie mógł się nią nasycić (choć uważam, że jest to niemożliwe, jeśli o sytości myślimy w dosłownym znaczeniu), można podać zupę serowa na przykład z pulpecikami z indyczego mięsa mielonego.
Zwróćcie uwagę, że do przygotowania zupy wykorzystujemy wywar niesolony, ponieważ niebieski ser dodany do zupy jest mocno słony. Zanim zdecydujecie się posolić zupę, sprawdźcie, jaki ma smak. Gdyby wydał się Wam zbyt intensywny, można go złagodzić dodając do zupy ok 1/4 szklanki słodkiej gęstej śmietanki.
Z podanej ilości składników przygotujecie 3 nieduże, ale bardzo sycące porcje zupy serowej.
Poznaj inne zupy przygotowane na wywarze warzywnym – idealne dla wegetarian!
Cebulkę drobno kroimy, szklimy na niewielkiej ilości oliwy. W tym czasie ścieramy na tarce ser pleśniowy, goudę i cheddar.
Krok 2
5 min
Podlewamy cebulkę gorącym wywarem, dodajemy starte sery i pokrojony w kostkę serek topiony, podgrzewamy na małej mocy płyty, ciągle mieszając, aż zupa nabierze jednolitej gładkiej konsystencji.
Krok 3
1 min
Zupę podajemy gorącą, posypaną świeżym tymiankiem, z dodatkiem groszku ptysiowego lub grzanek.
Krok 1
z
3
Cebulkę drobno kroimy, szklimy na niewielkiej ilości oliwy. W tym czasie ścieramy na tarce ser pleśniowy, goudę i cheddar.
Krok 2
z
3
Podlewamy cebulkę gorącym wywarem, dodajemy starte sery i pokrojony w kostkę serek topiony, podgrzewamy na małej mocy płyty, ciągle mieszając, aż zupa nabierze jednolitej gładkiej konsystencji.
Krok 3
z
3
Zupę podajemy gorącą, posypaną świeżym tymiankiem, z dodatkiem groszku ptysiowego lub grzanek.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0