Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zupa krem z dyni z mleczkiem kokosowym

0
1 godz 10 min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Ania
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

300  g
Dynia
3 
Ziemniaki
1 
Pietruszka
1 
Czerwona cebula
2  ząbków
1 
Pomarańcza
200  ml
Mleko kokosowe
1  kawałek
Papryczka chili
2  cm
Imbir
4  łyżek
Oliwa
1  szczypta
Cynamon
0.5  łyżeczka
Kurkuma
0.5  łyżeczka
Słodka papryka
1  szczypta
Gałka muszkatołowa
trochę
Płatki chilli
trochę
Sól i pieprz

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
4.73 g
Węglowodany
33.81 g
Tłuszcze
26.1 g
Wartość energetyczna
367.36 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

70 min
Krok 1
5 min
Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać.
Krok 2
2 min
Papryczkę chilli oraz imbir posiekać.
Krok 3
5 min
Ziemniaki i pietruszkę umyć, obrać i pokroić w kostkę.
Krok 4
5 min
Dynię pokroić na mniejsze kawałki.
Krok 5
15 min
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Dynię przełożyć na blachę, skropić oliwą. Włożyć do piekarnika, piec przez ok. 15 minut - aż dynia zmięknie, ale nie będzie się jeszcze rozpadać.
Krok 6
5 min
Na dnie dużego garnka zeszklić cebulę, czosnek, chilli i imbir.
Krok 7
2 min
W trakcie smażenia dodać przyprawy: cynamon, kurkumę, paprykę, gałkę muszkatołową, pieprz i odrobinę soli. Wszystko wymieszać.
Krok 8
1 min
Następnie dodać pokrojone ziemniaki i pietruszkę.
Krok 9
20 min
Całość zalać wodą - aż przykryje ona poziom warzyw. Gotować do miękkości warzyw.
Krok 10
2 min
Kiedy ziemniaki i pietruszka zmiękną, dodać upieczoną dynię.
Krok 11
3 min
Całość zmiksować na gładki krem. W trakcie miksowania dolać mleko kokosowe.
Krok 12
1 min
Pod koniec miksowania dolać sok wyciśnięty z pomarańczy.
Krok 13
1 min
Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Krok 14
3 min
Zupę podawać z odrobiną oliwy i płatkami chilli, jeśli masz ochotę na większą dawkę ostrości.
Zupa krem z dyni z mleczkiem kokosowym

Krok 1 z 14

Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać.

Zupa krem z dyni z mleczkiem kokosowym

Krok 2 z 14

Papryczkę chilli oraz imbir posiekać.

Zupa krem z dyni z mleczkiem kokosowym

Krok 3 z 14

Ziemniaki i pietruszkę umyć, obrać i pokroić w kostkę.

Zupa krem z dyni z mleczkiem kokosowym

Krok 4 z 14

Dynię pokroić na mniejsze kawałki.

Zupa krem z dyni z mleczkiem kokosowym

Krok 5 z 14

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Dynię przełożyć na blachę, skropić oliwą. Włożyć do piekarnika, piec przez ok. 15 minut - aż dynia zmięknie, ale nie będzie się jeszcze rozpadać.

Zupa krem z dyni z mleczkiem kokosowym

Krok 6 z 14

Na dnie dużego garnka zeszklić cebulę, czosnek, chilli i imbir.

Zupa krem z dyni z mleczkiem kokosowym

Krok 7 z 14

W trakcie smażenia dodać przyprawy: cynamon, kurkumę, paprykę, gałkę muszkatołową, pieprz i odrobinę soli. Wszystko wymieszać.

Zupa krem z dyni z mleczkiem kokosowym

Krok 8 z 14

Następnie dodać pokrojone ziemniaki i pietruszkę.

Zupa krem z dyni z mleczkiem kokosowym

Krok 9 z 14

Całość zalać wodą - aż przykryje ona poziom warzyw. Gotować do miękkości warzyw.

Zupa krem z dyni z mleczkiem kokosowym

Krok 10 z 14

Kiedy ziemniaki i pietruszka zmiękną, dodać upieczoną dynię.

Zupa krem z dyni z mleczkiem kokosowym

Krok 11 z 14

Całość zmiksować na gładki krem. W trakcie miksowania dolać mleko kokosowe.

Zupa krem z dyni z mleczkiem kokosowym

Krok 12 z 14

Pod koniec miksowania dolać sok wyciśnięty z pomarańczy.

Zupa krem z dyni z mleczkiem kokosowym

Krok 13 z 14

Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Zupa krem z dyni z mleczkiem kokosowym

Krok 14 z 14

Zupę podawać z odrobiną oliwy i płatkami chilli, jeśli masz ochotę na większą dawkę ostrości.

Zupa krem z dyni z mleczkiem kokosowym to jedno z tych dań, które nie tylko doskonale syci, ale również mocno rozgrzewa. To propozycja dla wszystkich, którzy lubią ostrzejsze smaki. Ostre przyprawy poprawiają trawienie i wspierają system odpornościowy. Sięgaj po dynię i gotuj tę prostą i zdrową zupę!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 1

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
g grażyna rudnik
.

zupa naprawdę pycha - ja osobiście nie lubię zbyt ostro więc nie dodawałam papryczki chili i ta pomarańcza dodała takiego delikatnego kwasku i to jest potrzebne bo nie jest mdła. Polecam

Winiary
.
Expert

Grażyno, dziękujemy za komentarz - sezon na dynię warto zacząć od tej zupy :) Chilli jest opcjonalna, nie każdy lubi na ostro, ale pomarańczy pomijać nie warto. :)

Pokaż więcej komentarzy