Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać.
Papryczkę chilli oraz imbir posiekać.
Ziemniaki i pietruszkę umyć, obrać i pokroić w kostkę.
Dynię pokroić na mniejsze kawałki.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Dynię przełożyć na blachę, skropić oliwą. Włożyć do piekarnika, piec przez ok. 15 minut - aż dynia zmięknie, ale nie będzie się jeszcze rozpadać.
Na dnie dużego garnka zeszklić cebulę, czosnek, chilli i imbir.
W trakcie smażenia dodać przyprawy: cynamon, kurkumę, paprykę, gałkę muszkatołową, pieprz i odrobinę soli. Wszystko wymieszać.
Następnie dodać pokrojone ziemniaki i pietruszkę.
Całość zalać wodą - aż przykryje ona poziom warzyw. Gotować do miękkości warzyw.
Kiedy ziemniaki i pietruszka zmiękną, dodać upieczoną dynię.
Całość zmiksować na gładki krem. W trakcie miksowania dolać mleko kokosowe.
Pod koniec miksowania dolać sok wyciśnięty z pomarańczy.
Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Zupę podawać z odrobiną oliwy i płatkami chilli, jeśli masz ochotę na większą dawkę ostrości.
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Zapisz
Komentarze 1