Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Zupa pieczarkowa z serkiem topionym

Zupa pieczarkowa z serkiem topionym

(1)
1 godz 30 min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
3  kostek
WINIARY Bulion warzywny
500  g
Pieczarki
0.5  opakowanie
Włoszczyzna
200  g
Fasolka szparagowa zielona
1 
Pierś Z Kurczaka
200  g
Serek kremowy
1  Płaska łyżka
Oliwa z oliwek
2  płaskich łyżek
Masło
0.25  pęczek
Pietruszka
100  g
Makaron Wstążki
trochę
Sól
trochę
Pieprz czarny
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
24.37 g
Węglowodany
34.18 g
Tłuszcze
34.45 g
Wartość energetyczna
528.62 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Aromatyczna, pyszna zupa pieczarkowa z serkiem topionym będzie świetna na weekendowy obiad dla rodziny. Przyrządzamy ją na wywarze z włoszczyzny z Bulionem warzywnym WINIARY, do którego dodajemy podsmażane pieczarki oraz kawałki piersi z kurczaka i zieloną fasolkę szparagową. Topiony serek nadaje zupie śmietankową nutkę i kemową konsystencję. Podajemy na talerzach lub w szerokich bulionówkach z pokrojonymi warzywami z wywaru i drobnym makaronem (gwiazdki, muszelki, domowa zacierka). A dla smaku, aromatu i urody – posypujemy natką pietruszki.

Przygotowanie

90 min
  • Krok 1

    10 min
    Włoszczyznę obierz, dokładnie opłucz i pokrój na mniejsze kawałki.
  • Krok 2

    1 min
    Wodę (1,5 litra) przelej do garnka, wrzuć rozdrobnione warzywa i gotuj na małym ogniu przez 30 minut.
  • Krok 3

    5 min
    Następnie odcedź warzywa. Marchewkę, seler oraz pietruszkę drobno pokrój w kosteczkę i odstaw do ponownego użycia.
  • Krok 4

    5 min
    Do gorącego wywaru dorzuć kostki Bulionu warzywnego WINIARY oraz fasolkę szparagową rozdrobnioną na długość ok 2 cm i dalej gotuj na wolnym ogniu.
  • Krok 5

    10 min
    Pieczarki opłucz i pokrój w plasterki, następnie podsmaż je na gorącym maśle i wrzuć do wywaru.
  • Krok 6

    5 min
    Piersi z kurczaka opłucz, oczyść i pokrój w cienkie, niezbyt długie paseczki.
  • Krok 7

    5 min
    Pokrojone piersi z kurczaka posyp solą i pieprzem, a następnie podsmaż na rozgrzanym oleju na lekko brązowy kolor, wrzuć do wywaru.
  • Krok 8

    5 min
    Z tak przygotowywanej zupy odlej do miseczki ok 200 ml i rozpuść w niej serek topiony, tak by nie utworzyły się grudki. Wlej do zupy.
  • Krok 9

    3 min
    Zupę zagotuj, a kiedy fasolka będzie miękka dorzuć rozdrobnione warzywa oraz drobno posiekaną natkę pietruszki.
  • Krok 10

    10 min
    Makaron ugotuj oddzielnie w lekko osolonej wodzie i po odcedzeniu dodaj do gotowej zupy.
  • Krok 11

    2 min
    Zupę podawaj w głębokim talerzu razem z makaronem, posypaną świeżą natką pietruszki.
Zupa pieczarkowa z serkiem topionym

Krok 1 z 11

Włoszczyznę obierz, dokładnie opłucz i pokrój na mniejsze kawałki.

Zupa pieczarkowa z serkiem topionym

Krok 2 z 11

Wodę (1,5 litra) przelej do garnka, wrzuć rozdrobnione warzywa i gotuj na małym ogniu przez 30 minut.

Zupa pieczarkowa z serkiem topionym

Krok 3 z 11

Następnie odcedź warzywa. Marchewkę, seler oraz pietruszkę drobno pokrój w kosteczkę i odstaw do ponownego użycia.

Zupa pieczarkowa z serkiem topionym

Krok 4 z 11

Do gorącego wywaru dorzuć kostki Bulionu warzywnego WINIARY oraz fasolkę szparagową rozdrobnioną na długość ok 2 cm i dalej gotuj na wolnym ogniu.

Zupa pieczarkowa z serkiem topionym

Krok 5 z 11

Pieczarki opłucz i pokrój w plasterki, następnie podsmaż je na gorącym maśle i wrzuć do wywaru.

Zupa pieczarkowa z serkiem topionym

Krok 6 z 11

Piersi z kurczaka opłucz, oczyść i pokrój w cienkie, niezbyt długie paseczki.

Zupa pieczarkowa z serkiem topionym

Krok 7 z 11

Pokrojone piersi z kurczaka posyp solą i pieprzem, a następnie podsmaż na rozgrzanym oleju na lekko brązowy kolor, wrzuć do wywaru.

Zupa pieczarkowa z serkiem topionym

Krok 8 z 11

Z tak przygotowywanej zupy odlej do miseczki ok 200 ml i rozpuść w niej serek topiony, tak by nie utworzyły się grudki. Wlej do zupy.

Zupa pieczarkowa z serkiem topionym

Krok 9 z 11

Zupę zagotuj, a kiedy fasolka będzie miękka dorzuć rozdrobnione warzywa oraz drobno posiekaną natkę pietruszki.

Zupa pieczarkowa z serkiem topionym

Krok 10 z 11

Makaron ugotuj oddzielnie w lekko osolonej wodzie i po odcedzeniu dodaj do gotowej zupy.

Zupa pieczarkowa z serkiem topionym

Krok 11 z 11

Zupę podawaj w głębokim talerzu razem z makaronem, posypaną świeżą natką pietruszki.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez soi
  • Grzyby
  • Makaron
  • Obiad
  • Przystawka
  • Warzywa
  • Z mięsem
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa pieczarkowa z makaronem

    Zupa pieczarkowa z makaronem

    1 godz 5 min Łatwy
  • Zupa krem warzywny z kurczakiem

    Zupa krem warzywny z kurczakiem

    37 min Łatwy
  • Barszcz ukraiński z białą i czerwoną fasolą

    Barszcz ukraiński z białą i czerwoną fasolą

    1 godz 42 min Średni
  • Świąteczna pieczeń z dziczyzny

    Świąteczna pieczeń z dziczyzny

    4 godz 50 min Trudny

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu