Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • MyMenu Plan
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów

Zupa pieczarkowa z serkiem topionym

(1)
1 godz 30 min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Ten przepis możesz dodać do Planera posiłków dostępnego na naszej stronie.

Kliknij w przycisk poniżej "Dodaj do My Menu Plan", żeby urozmaicić swój jadłospis lub wejdź do My Menu Plan z poziomu menu strony, zaloguj się i wybieraj spośród setek przepisów, które dla Ciebie przygotowaliśmy. Dowiedz się więcej o Planerze posiłków i zaplanuj swoje menu.
Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
3  kostek
WINIARY Bulion warzywny
500  g
Pieczarki
0.5  opakowanie
Włoszczyzna
200  g
Fasolka szparagowa zielona
1 
Pierś Z Kurczaka
200  g
Serek kremowy
1  Płaska łyżka
Oliwa z oliwek
2  płaskich łyżek
Masło
0.25  pęczek
Pietruszka
100  g
Makaron Wstążki
trochę
Sól
trochę
Pieprz czarny
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
24.37 g
Węglowodany
34.18 g
Tłuszcze
34.45 g
Wartość energetyczna
528.62 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Aromatyczna, pyszna zupa pieczarkowa z serkiem topionym będzie świetna na weekendowy obiad dla rodziny. Przyrządzamy ją na wywarze z włoszczyzny z Bulionem warzywnym WINIARY, do którego dodajemy podsmażane pieczarki oraz kawałki piersi z kurczaka i zieloną fasolkę szparagową. Topiony serek nadaje zupie śmietankową nutkę i kemową konsystencję. Podajemy na talerzach lub w szerokich bulionówkach z pokrojonymi warzywami z wywaru i drobnym makaronem (gwiazdki, muszelki, domowa zacierka). A dla smaku, aromatu i urody – posypujemy natką pietruszki.

Przygotowanie

90 min
  • Krok 1

    10 min
    Włoszczyznę obierz, dokładnie opłucz i pokrój na mniejsze kawałki.
  • Krok 2

    1 min
    Wodę (1,5 litra) przelej do garnka, wrzuć rozdrobnione warzywa i gotuj na małym ogniu przez 30 minut.
  • Krok 3

    5 min
    Następnie odcedź warzywa. Marchewkę, seler oraz pietruszkę drobno pokrój w kosteczkę i odstaw do ponownego użycia.
  • Krok 4

    5 min
    Do gorącego wywaru dorzuć kostki Bulionu warzywnego WINIARY oraz fasolkę szparagową rozdrobnioną na długość ok 2 cm i dalej gotuj na wolnym ogniu.
  • Krok 5

    10 min
    Pieczarki opłucz i pokrój w plasterki, następnie podsmaż je na gorącym maśle i wrzuć do wywaru.
  • Krok 6

    5 min
    Piersi z kurczaka opłucz, oczyść i pokrój w cienkie, niezbyt długie paseczki.
  • Krok 7

    5 min
    Pokrojone piersi z kurczaka posyp solą i pieprzem, a następnie podsmaż na rozgrzanym oleju na lekko brązowy kolor, wrzuć do wywaru.
  • Krok 8

    5 min
    Z tak przygotowywanej zupy odlej do miseczki ok 200 ml i rozpuść w niej serek topiony, tak by nie utworzyły się grudki. Wlej do zupy.
  • Krok 9

    3 min
    Zupę zagotuj, a kiedy fasolka będzie miękka dorzuć rozdrobnione warzywa oraz drobno posiekaną natkę pietruszki.
  • Krok 10

    10 min
    Makaron ugotuj oddzielnie w lekko osolonej wodzie i po odcedzeniu dodaj do gotowej zupy.
  • Krok 11

    2 min
    Zupę podawaj w głębokim talerzu razem z makaronem, posypaną świeżą natką pietruszki.
Zupa pieczarkowa z serkiem topionym

Krok 1 z 11

Włoszczyznę obierz, dokładnie opłucz i pokrój na mniejsze kawałki.

Zupa pieczarkowa z serkiem topionym

Krok 2 z 11

Wodę (1,5 litra) przelej do garnka, wrzuć rozdrobnione warzywa i gotuj na małym ogniu przez 30 minut.

Zupa pieczarkowa z serkiem topionym

Krok 3 z 11

Następnie odcedź warzywa. Marchewkę, seler oraz pietruszkę drobno pokrój w kosteczkę i odstaw do ponownego użycia.

Zupa pieczarkowa z serkiem topionym

Krok 4 z 11

Do gorącego wywaru dorzuć kostki Bulionu warzywnego WINIARY oraz fasolkę szparagową rozdrobnioną na długość ok 2 cm i dalej gotuj na wolnym ogniu.

Zupa pieczarkowa z serkiem topionym

Krok 5 z 11

Pieczarki opłucz i pokrój w plasterki, następnie podsmaż je na gorącym maśle i wrzuć do wywaru.

Zupa pieczarkowa z serkiem topionym

Krok 6 z 11

Piersi z kurczaka opłucz, oczyść i pokrój w cienkie, niezbyt długie paseczki.

Zupa pieczarkowa z serkiem topionym

Krok 7 z 11

Pokrojone piersi z kurczaka posyp solą i pieprzem, a następnie podsmaż na rozgrzanym oleju na lekko brązowy kolor, wrzuć do wywaru.

Zupa pieczarkowa z serkiem topionym

Krok 8 z 11

Z tak przygotowywanej zupy odlej do miseczki ok 200 ml i rozpuść w niej serek topiony, tak by nie utworzyły się grudki. Wlej do zupy.

Zupa pieczarkowa z serkiem topionym

Krok 9 z 11

Zupę zagotuj, a kiedy fasolka będzie miękka dorzuć rozdrobnione warzywa oraz drobno posiekaną natkę pietruszki.

Zupa pieczarkowa z serkiem topionym

Krok 10 z 11

Makaron ugotuj oddzielnie w lekko osolonej wodzie i po odcedzeniu dodaj do gotowej zupy.

Zupa pieczarkowa z serkiem topionym

Krok 11 z 11

Zupę podawaj w głębokim talerzu razem z makaronem, posypaną świeżą natką pietruszki.

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez soi
  • Grzyby
  • Makaron
  • Obiad
  • Przystawka
  • Warzywa
  • Z mięsem
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa pieczarkowa z makaronem

    1 godz 5 min Łatwy
  • Zupa krem warzywny z kurczakiem

    37 min Łatwy
  • Barszcz ukraiński z białą i czerwoną fasolą

    1 godz 42 min Średni
  • Świąteczna pieczeń z dziczyzny

    4 godz 50 min Trudny

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu