Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Grzyby

Przepisy na dania z podgrzybkami

Wykorzystanie skarbów lasu, czyli grzybów, to doskonały sposób na pokazanie natury na talerzu. Nie trzeba wyjątkowych umiejętności, by stworzyć z nich pyszną kompozycję.

Przepisy 8
Pierożki z grzybami, kaszą, pomidorami i Majonezem Dekoracyjnym WINIARY

Pierożki z grzybami, kaszą, pomidorami i Majonezem Dekoracyjnym WINIARY

90
1 godz 35 min Średni
Rozgrzewający krupnik na rosole z podgrzybkami

Rozgrzewający krupnik na rosole z podgrzybkami

37 min Łatwy
Roladki z indyka

Roladki z indyka

50
2 godz Średni
Minibabeczki grzybowe z camembertem

Minibabeczki grzybowe z camembertem

1 godz 10 min Łatwy
Flaczki z suszonych grzybów i boczniaków

Flaczki z suszonych grzybów i boczniaków

2 godz 47 min Łatwy
Żurek wigilijny

Żurek wigilijny

55 min Łatwy
Kapusta wigilijna z żurawiną i grzybami

Kapusta wigilijna z żurawiną i grzybami

1 godz 20 min Łatwy
Borowikowa pod ziemniaczaną pierzynką

Borowikowa pod ziemniaczaną pierzynką

80
1 godz 15 min Łatwy

Przepisy na dania z podgrzybkami

Wykorzystanie skarbów lasu, czyli grzybów, to doskonały sposób na pokazanie natury na talerzu. Nie trzeba wyjątkowych umiejętności, by stworzyć z nich pyszną kompozycję. Świetnie nadadzą się do tego celu podgrzybki. 

Z lasu na talerz 

Sezon na grzyby trwa zwykle od sierpnia do października, można je jednak z powodzeniem suszyć i cieszyć się ich smakiem przez cały rok. Jedną z najpopularniejszych odmian jadalnych grzybów, występującą w naszych lasach, są podgrzybki. Rozpoznanie ich i wykorzystanie w kuchni nie przysporzy trudności nawet osobom, które nie znają się na grzybach. 

Świąteczne dania z podgrzybkami 

Przepisów na podgrzybki jest bardzo dużo. Najczęściej kojarzą nam się one z potrawami świątecznymi. Doskonale nadają się do przygotowania wigilijnej kapusty z grzybami, kminkiem i jałowcem, do której można dodać również żurawiny. Z podgrzybków przygotować można pyszny farsz do uszek czy pierogów. Jeśli jednak chcesz zaskoczyć rodzinę, inną niż barszcz świąteczną zupą, koniecznie wypróbuj równie łatwy w przygotowaniu żurek wigilijny z suszonymi grzybami. Podgrzybki możesz też dodać do bigosu, aby nadać mu wyjątkowego charakteru, a także wykorzystać je jako dodatek do świątecznej ryby. 

Podgrzybki nie tylko od święta 

Podgrzybki sprawdzą się nie tylko na świątecznym stole. Można je dodawać do wielu wytrawnych dań obiadowych. Z podgrzybków z łatwością przygotujemy aromatyczne sosy grzybowe do dań mięsnych lub ziemniaków. Nie jest to jednak jedyna możliwość. Znalezienie przepisu na mięso pieczone z podgrzybkami, pasztet i wiele innych dań nie jest trudne. Doskonale sprawdzą się w roladkach z indyka, jako dodatek do flaczków czy zup, na przykład barszczu. Miłośnikom wytrawnych wypieków, podgrzybki posłużą do stworzenia niebanalnych minibabeczek z serem camembert. Podgrzybki doskonale sprawdzą się nie tylko jako dodatek – idealnym pomysłem może być również zupa grzybowa, w której zagrają pierwsze skrzypce. 

Usmaż podgrzybki z cebulą 

Jeśli wciąż zastanawiasz się, do czego wykorzystać podgrzybki, usmażenie tych popularnych grzybów na maśle z cebulą i przyprawami będzie dobrym pomysłem. Podaj je z makaronem, wytrawnymi naleśnikami lub po prostu zjedz ze świeżym pieczywem. Z tak przygotowanego farszu możesz też przygotować wyśmienitą tartę. Smażone podgrzybki wspaniale komponują się z jajkami. Dodaj je do omletu, podaj w towarzystwie smażonych lub gotowanych jajek, albo wyczaruj pyszną jajecznicę, Może położysz je na pizzę, albo na domowe zapiekanki? Sprawdź nasze pomysły na dania z wykorzystaniem podgrzybków! 

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu