Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Żurek wigilijny

(0)
55min
Łatwy
Winiary winiary.pl
Od ponad 80 lat ułatwiamy przygotowywanie smakowitych dań w Twojej kuchni. Jesteśmy zawsze pod ręką! Nasze produkty pomagają w przygotowaniu zarówno polskich, tradycyjnych dań, jak i zaskakujących, nowoczesnych potraw inspirowanych kuchniami świata. Z nami gotujesz pysznie, sprytnie i mądrze: bez marnowania składników czy produktów. Zaproś nas do swojego rodzinnego stołu!
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
6 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

60  g
Suszone podgrzybki
4  łyżek
Śmietana 12%

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
2.88 g
Węglowodany
2.06 g
Tłuszcze
1.72 g
Wartość energetyczna
73.52 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

55 min
Krok 1
35 min
Grzyby namocz i ugotuj w 1 szklance wody do miękkości.
Krok 2
10 min
Dwa opakowania Żurku Nasza Specjalność WINIARY dokładnie rozprowadź w 1,5 l zimnej wody. Postaw na ogniu i mieszaj aż do chwili zagotowania. Zmniejsz ogień i gotuj dalej przez 5 minut, często mieszając.
Krok 3
5 min
Grzyby pokrój w paski. Dodaj je do zupy z wywarem z grzybów. Zagotuj.
Krok 4
5 min
Na koniec dodaj śmietanę do smaku.
Żurek wigilijny

Krok 1 z 4

Grzyby namocz i ugotuj w 1 szklance wody do miękkości.

Żurek wigilijny

Krok 2 z 4

Dwa opakowania Żurku Nasza Specjalność WINIARY dokładnie rozprowadź w 1,5 l zimnej wody. Postaw na ogniu i mieszaj aż do chwili zagotowania. Zmniejsz ogień i gotuj dalej przez 5 minut, często mieszając.

Żurek wigilijny

Krok 3 z 4

Grzyby pokrój w paski. Dodaj je do zupy z wywarem z grzybów. Zagotuj.

Żurek wigilijny

Krok 4 z 4

Na koniec dodaj śmietanę do smaku.

Prosty i szybki w wykonaniu przepis na żurek wigilijny z suszonymi grzybami da Tobie i Twoim bliskim dużą przyjemność ze smakowania świątecznej zupy z grzybami na Boże Narodzenie! Jeżeli zależy Ci na gęstym żurku, przygotuj więcej suszonych grzybów i zagęść wigilijny żurek większą ilością śmietany. Podawaj gorący z natką pietruszki. I przygotuj się na prośby o dokładki!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika