Żurek wigilijny
55min
Łatwy
.
Wartości odżywcze
Białko
2.88 g
Węglowodany
2.06 g
Tłuszcze
1.72 g
Wartość energetyczna
73.52 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
55 min
Krok 1
35 min
Grzyby namocz i ugotuj w 1 szklance wody do miękkości.
Krok 2
10 min
Dwa opakowania Żurku Nasza Specjalność WINIARY dokładnie rozprowadź w 1,5 l zimnej wody. Postaw na ogniu i mieszaj aż do chwili zagotowania. Zmniejsz ogień i gotuj dalej przez 5 minut, często mieszając.
Krok 3
5 min
Grzyby pokrój w paski. Dodaj je do zupy z wywarem z grzybów. Zagotuj.
Krok 4
5 min
Na koniec dodaj śmietanę do smaku.
Prosty i szybki w wykonaniu przepis na żurek wigilijny z suszonymi grzybami da Tobie i Twoim bliskim dużą przyjemność ze smakowania świątecznej zupy z grzybami na Boże Narodzenie! Jeżeli zależy Ci na gęstym żurku, przygotuj więcej suszonych grzybów i zagęść wigilijny żurek większą ilością śmietany. Podawaj gorący z natką pietruszki. I przygotuj się na prośby o dokładki!
Komentarze 0