Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Borowikowa pod ziemniaczaną pierzynką
Dodaj do CookBook

Borowikowa pod ziemniaczaną pierzynką

(0)
1 godz 15 min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
2  opakowań
Zupa borowikowa Szlachetne Smaki WINIARY
1 
Cebula
2  łyżek
Oliwa z oliwek
500  g
Pieczarki
600  g
Ziemniaki
4  łyżek
Masło
100  ml
Mleko
1  szczypta
Gałka muszkatołowa
1  szczypta
Pieprz czarny
1  szczypta
Sól
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
28.7 g
Wartość energetyczna
322.9 kcal
Tłuszcze
20.5 g
Białko
9.9 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Borowikowa pod ziemniaczaną pierzynką to gęsta i syta zupa, która zaspokoi każdy głód. Grillowane puree z ziemniaków, które przykrywa pełną grzybów Zupę borowikową Szlachetne Smaki (dawniej Jak u Mamy) WINIARY, z pewnością posmakuje wszystkim miłośnikom tradycyjnej zupy grzybowej, jak i tym, który lubią kulinarne urozmaicenia. Apetycznego aromatu dodaje jej podsmażana na oliwie cebulka. Jej oryginalna forma podania doskonale sprawdzi się na wyjątkowe okazje.

Przygotowanie

75 min
  • Krok 1

    10 min
    Cebulę drobno posiekaj i podsmaż na oliwie. Grzyby umyj, osusz, pokrój w plasterki i dodaj do cebuli. Smaż wszystko razem około 5 min, a następnie zalej 1 l wody.
  • Krok 2

    15 min
    Dodaj Zupę Borowikową Szlachetne Smaki WINIARY i gotuj około 15 minut na średniej mocy palnika.
  • Krok 3

    20 min
    Ziemniaki ugotuj do miękkości w osolonej wodzie.
  • Krok 4

    10 min
    Następnie, gdy będę jeszcze ciepłe, przeciśnij przez praskę lub rozgnieć tłuczkiem. Dodaj masło oraz zagotowane mleko i dokładnie wymieszaj. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Całość wymieszaj jeszcze raz i przełóż do rękawa cukierniczego.
  • Krok 5

    10 min
    Zupę nalej do miseczek, w których można zapiekać. Na wierzch każdej porcji wyciśnij nieco puree ziemniaczanego i wstaw do piekarnika z opcją grill.
  • Krok 6

    10 min
    Grilluj zupę z puree około 5–10 min, aż wierzch się ładnie przyrumieni.
Borowikowa pod ziemniaczaną pierzynką

Krok 1 z 6

Cebulę drobno posiekaj i podsmaż na oliwie. Grzyby umyj, osusz, pokrój w plasterki i dodaj do cebuli. Smaż wszystko razem około 5 min, a następnie zalej 1 l wody.

Borowikowa pod ziemniaczaną pierzynką

Krok 2 z 6

Dodaj Zupę Borowikową Szlachetne Smaki WINIARY i gotuj około 15 minut na średniej mocy palnika.

Borowikowa pod ziemniaczaną pierzynką

Krok 3 z 6

Ziemniaki ugotuj do miękkości w osolonej wodzie.

Borowikowa pod ziemniaczaną pierzynką

Krok 4 z 6

Następnie, gdy będę jeszcze ciepłe, przeciśnij przez praskę lub rozgnieć tłuczkiem. Dodaj masło oraz zagotowane mleko i dokładnie wymieszaj. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Całość wymieszaj jeszcze raz i przełóż do rękawa cukierniczego.

Borowikowa pod ziemniaczaną pierzynką

Krok 5 z 6

Zupę nalej do miseczek, w których można zapiekać. Na wierzch każdej porcji wyciśnij nieco puree ziemniaczanego i wstaw do piekarnika z opcją grill.

Borowikowa pod ziemniaczaną pierzynką

Krok 6 z 6

Grilluj zupę z puree około 5–10 min, aż wierzch się ładnie przyrumieni.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Danie główne
  • Grzyby
  • Niski poziom soli
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Źródło białka
  • Źródło błonnika

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa borowikowa

    Zupa borowikowa

    50 min Łatwy
  • Zupa borowikowa na zakwasie z kiszonej kapusty

    Zupa borowikowa na zakwasie z kiszonej kapusty

    43 min Łatwy
  • Zupa borowikowa nie tylko na święta

    Zupa borowikowa nie tylko na święta

    2 godz 18 min Średni
  • Zupa borowikowa ze świderkami i podsmażanymi borowikami

    Zupa borowikowa ze świderkami i podsmażanymi borowikami

    44 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu