Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Borowikowa pod ziemniaczaną pierzynką

0
75 min
Łatwy

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

2 pakietów
Zupa borowikowa Jak u Mamy WINIARY
1 
Cebula
2 łyżek
Oliwa z oliwek
500 g
Pieczarki
600 g
Ziemniaki
4 łyżek
Masło
0.33 szklanka
Mleko
1 szczypta
Gałka muszkatołowa
1 trochę
Pieprz czarny
1 trochę
Sól

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Białko
9.57 g
Węglowodany
28.29 g
Tłuszcze
20.16 g
Wartość energetyczna
316.73 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

75 min
Krok 1
10 min
Cebulę drobno posiekaj i podsmaż na oliwie. Grzyby umyj, osusz, pokrój w plasterki i dodaj do cebuli. Smaż wszystko razem około 5 min, a następnie zalej 1 l wody.
Krok 2
15 min
Dodaj Zupę Borowikową Jak u Mamy Winiary i gotuj około 15 minut na średniej mocy palnika.
Krok 3
20 min
Ziemniaki ugotuj do miękkości w osolonej wodzie.
Krok 4
10 min
Następnie, gdy będę jeszcze ciepłe, przeciśnij przez praskę lub rozgnieć tłuczkiem. Dodaj masło oraz zagotowane mleko i dokładnie wymieszaj. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Całość wymieszaj jeszcze raz i przełóż do rękawa cukierniczego.
Krok 5
10 min
Zupę nalej do miseczek, w których można zapiekać. Na wierzch każdej porcji wyciśnij nieco puree ziemniaczanego i wstaw do piekarnika z opcją grill.
Krok 6
10 min
Grilluj zupę z puree około 5–10 min, aż wierzch się ładnie przyrumieni.
Borowikowa pod ziemniaczaną pierzynką

Krok 1 z 6

Cebulę drobno posiekaj i podsmaż na oliwie. Grzyby umyj, osusz, pokrój w plasterki i dodaj do cebuli. Smaż wszystko razem około 5 min, a następnie zalej 1 l wody.

Borowikowa pod ziemniaczaną pierzynką

Krok 2 z 6

Dodaj Zupę Borowikową Jak u Mamy Winiary i gotuj około 15 minut na średniej mocy palnika.

Borowikowa pod ziemniaczaną pierzynką

Krok 3 z 6

Ziemniaki ugotuj do miękkości w osolonej wodzie.

Borowikowa pod ziemniaczaną pierzynką

Krok 4 z 6

Następnie, gdy będę jeszcze ciepłe, przeciśnij przez praskę lub rozgnieć tłuczkiem. Dodaj masło oraz zagotowane mleko i dokładnie wymieszaj. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Całość wymieszaj jeszcze raz i przełóż do rękawa cukierniczego.

Borowikowa pod ziemniaczaną pierzynką

Krok 5 z 6

Zupę nalej do miseczek, w których można zapiekać. Na wierzch każdej porcji wyciśnij nieco puree ziemniaczanego i wstaw do piekarnika z opcją grill.

Borowikowa pod ziemniaczaną pierzynką

Krok 6 z 6

Grilluj zupę z puree około 5–10 min, aż wierzch się ładnie przyrumieni.

Masz ochotę na pożywne danie bez mięsa? Borowikowa pod ziemniaczaną pierzynką to gęsta i syta zupa, która zaspokoi każdy głód. Grillowane puree z ziemniaków, które przykrywa pełną grzybowych plasterków Zupę borowikową Jak u Mamy, z pewnością posmakuje wszystkim miłośnikom jesiennych smaków. Apetycznego aromatu doda jej podsmażana na oliwie cebulka.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika