Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zupa borowikowa

1
50min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Winiary.pl

Składniki

-
5 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

150  g
Suszone grzyby
1 
Cebula
3  ząbków
2  łyżek
Olej
2  l
Woda zimna
2  opakowań
Zupa borowikowa Jak u Mamy WINIARY
1  szklanka
Śmietanka słodka 30%
1  pęczek
Natka pietruszki
1  szczypta
Sól
1  szczypta
Pieprz

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
5.94 g
Węglowodany
11.77 g
Tłuszcze
20.84 g
Wartość energetyczna
256.46 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

50 min
Krok 1
5 min
Grzyby zalej wrzątkiem i odstaw na minimum godzinę.
Krok 2
15 min
Po tym czasie odlej wodę, a grzyby pokrój w plasterki. Posiekaj cebulę i 2 ząbki czosnku.
Krok 3
7 min
W garnku na rozgrzanym oleju przesmaż cebulę z posiekanym czosnkiem. Dodaj pokrojone grzyby. Smaż wszystko razem przez 2 minuty.
Krok 4
7 min
Warzywa i grzyby zalej 700 ml wody. Całość zagotuj.
Krok 5
5 min
Zupę borowikową WINIARY rozpuść w 300 ml zimnej wody, wlej do garnka i wymieszaj.
Krok 6
5 min
Zupę gotuj jeszcze 5 minut.
Krok 7
5 min
Następnie dodaj słodką śmietankę i posiekaną natkę pietruszki. Dopraw solą i pieprzem.
Krok 8
1 min
Podawaj z chrupiącą bagietką, posmarowaną przekrojonym czosnkiem oraz świeżym tymiankiem.
Zupa borowikowa

Krok 1 z 8

Grzyby zalej wrzątkiem i odstaw na minimum godzinę.

Zupa borowikowa

Krok 2 z 8

Po tym czasie odlej wodę, a grzyby pokrój w plasterki. Posiekaj cebulę i 2 ząbki czosnku.

Zupa borowikowa

Krok 3 z 8

W garnku na rozgrzanym oleju przesmaż cebulę z posiekanym czosnkiem. Dodaj pokrojone grzyby. Smaż wszystko razem przez 2 minuty.

Zupa borowikowa

Krok 4 z 8

Warzywa i grzyby zalej 700 ml wody. Całość zagotuj.

Zupa borowikowa

Krok 5 z 8

Zupę borowikową WINIARY rozpuść w 300 ml zimnej wody, wlej do garnka i wymieszaj.

Zupa borowikowa

Krok 6 z 8

Zupę gotuj jeszcze 5 minut.

Zupa borowikowa

Krok 7 z 8

Następnie dodaj słodką śmietankę i posiekaną natkę pietruszki. Dopraw solą i pieprzem.

Zupa borowikowa

Krok 8 z 8

Podawaj z chrupiącą bagietką, posmarowaną przekrojonym czosnkiem oraz świeżym tymiankiem.

Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika