Nasze przepisy Dania z grzybami

Dania z grzybami

Dawniej o grzybach mówiło się „leśne mięso” - i słusznie, bo są źródłem bardzo wartościowego białka. Zawierają też witaminy A, B1 (prawie tyle, co ziarna zbóż), PP (tyle, co wątróbka czy drożdże) oraz D, której brak w owocach i warzywach. Prócz tego spory zestaw cennych makro- i mikroelementów, a także enzymy i substancje aromatyczne. To one nadają grzybowym daniom charakterystyczny smak i zapach. Poza tym grzyby w 80-90% składają się z wody i są bardzo niskokaloryczne – można jeść je w dietach odchudzających.

Kuchnia polska słynie z dań z grzybów – świeżych, mrożonych, suszonych oraz marynowanych. Przekonaj się, jak łatwo z dobrym przepisem przyrządzić w domowej kuchni aromatyczny grzybowy sos, zupę, pasztet, bigos albo sałatkę czy farsz z dodatkiem grzybów.