1

2

Nasze przepisy Dania z makaronem

Przepisy

Dania z makaronem

Dla sportowców, cukrzyków, melancholików i wszystkich smakoszy domowej kuchni – pyszne dania z makaronem! Ugotowany al dente (na półtwardo) makaron nie tuczy (a wręcz przeciwnie!), dostarcza sporo energii i na długo zapewnia uczucie sytości. Świetnie smakuje w połączeniu z warzywami i mięsem, zarówno na gorąco – w postaci zapiekanek czy „z patelni”, jak i na zimno – jako składnik fantazyjnych, pożywnych sałatek. Wśród domowych potraw z makaronem nie może też zabraknąć przysmaków na słodko, czyli makaronu z dodatkiem twarożku lub sezonowych owoców i śmietanki.

Kalorie

ok 350 kcal/100 g suchego makaronu

Wartości odżywcze i właściwości

Makarony to źródła skrobi – węglowodanu złożonego, dostarczającego organizmowi energii, która następnie uwalniana jest z komórek przez wiele godzin - dzięki temu porcja makaronu daje energię na długotrwały wysiłek. Makaron zawiera także witaminy, szczególnie B1, która wspomaga metabolizm węglowodanów. Znajdziemy w nim również magnez. Warto wiedzieć, że makaron pełnoziarnisty jest bogatszy w witaminy, składniki mineralne i błonnik niż zwykły makaron.

Ciekawostki

Makaron kolorowy nie różni się w smaku od makaronu zwykłego, a jego kolor uzyskiwany jest w wyniku dodatku naturalnych barwników, np. pomidorów, buraków, szpinaku czy mątwy.

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: