Pulpeciki mięsne z sosem bolońskim
40min
Łatwy
1 opakowanie
350 g
Szynka mielona
6 płaskich łyżek
Mąka pszenna pełnoziarnista
1
Jajko
1 pęczek
Pietruszka
300 g
Makaron
1 trochę
Sól
1 trochę
Pieprz czarny
1 trochę
Słodka papryka
.
Wartości odżywcze
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
40 min
Krok 1
5 min
Mięso przełożyć do miski, dodać jajko, mąkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawy oraz siekaną natkę pietruszki. Wszystko dokładnie wymieszać.
Krok 2
5 min
Zwilżonymi w wodzie dłońmi formować pulpeciki. Wrzucać je do wrzącej wody i gotować przez 5 minut, a następnie wodę odlać.
Krok 3
5 min
Sos Italia boloński wsypać do 300 ml wody i wymieszać. Wlać do pulpetów i gotować przez 5 minut często mieszając.
Krok 4
5 min
Po ugotowaniu makaron wykładamy na talerz, polewamy sosem i układamy pulpeciki oraz posypujemy siekaną natką pietruszki (można jeszcze posypać parmezanem).
Makaron z pulpecikami to przepis na szybkie i smakowicie wyglądające danie. Kuleczki na pewno zachęcą niejadków do spróbowania :).
Komentarze 0