Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Lasagne na wiele sposobów 

Wśród wielu fantastycznych dań kuchni włoskiej lasagne znajduje się w ścisłej czołówce. Dość niepozornie wyglądająca zapiekanka kryje bowiem w sobie ogromny potencjał, a jej wyśmienity smak doceniają wielbiciele kuchni włoskiej na całym świecie. A tymczasem lasagne to przede wszystkim rodzaj cienko rozwałkowanego i pokrojonego w dość duże prostokąty makaronu. To właśnie te płaty, po krótkim ugotowaniu (lub surowe), wykorzystywane są do przygotowania przepysznej zapiekanki o tej samej nazwie, z dodatkiem doprawionego mielonego mięsa, sosu pomidorowego i tartego sera żółtego. Ze względu na ogromną popularność lasagne szybko powstało wiele ciekawych wersji, a każda z nich jest zaskakująca, ciekawa i arcysmaczna. 

Klasyczne lasagne z mielonym mięsem 

Cieniutkie warstwy makaronu, przełożone mielonym mięsem, duszonym w sosie pomidorowym oraz tartym żółtym serem – to sycąca i niezwykle aromatyczna potrawa, za którą przepadają zarówno dzieci, jak i dorośli. W niektórych przepisach podczas przygotowywania sosu dodaje się bulion warzywny, w innych smak lasagne zostaje podkreślony beszamelem, nadającym potrawie nutkę korzennego zapachu gałki muszkatołowej oraz świeżego masła. Niektórzy pomiędzy warstwy makaronu dosypują słodką kukurydzę z puszki, krojoną w plastry włoszczyznę czy krótko smażony szpinak. Jednak trzeba przyznać, że bez względu na dodatki klasyczna lasagne wyróżnia się urzekającym smakiem, który na długo zapada w pamięci każdego wielbiciela kuchni włoskiej. 

Pyszne lasagne w wersji wegetariańskiej 

Słynna zapiekanka doczekała się w ostatnich latach także wersji bezmięsnej. Lasagne z cukinią, szpinakiem, kolorowymi paprykami i bakłażanem zniewala cudownym, warzywnym aromatem, a dodatek ostrych przypraw czyni ją wyrazistą i lekko pikantną w smaku. Aby danie było bardziej sycące i do złudzenia przypominało klasyczną mięsną wersję, pomiędzy warstwy makaronu można dodać grubo starte warzywa, soczewicę lub wegetariańskie mielone, składające się w 100% z białka roślinnego. Aromat pieczonego lasagne jest tak wspaniały, że nawet największy niejadek w domu z chęcią spróbuje kawałka tej wyjątkowej potrawy.