Przepisy 39

Lasagne na wiele sposobów 

Wśród wielu fantastycznych dań kuchni włoskiej lasagne znajduje się w ścisłej czołówce. Lazania to dość niepozornie wyglądająca zapiekanka, jednak kryje w sobie ogromny potencjał, a jej wyśmienity smak doceniają wielbiciele kuchni włoskiej na całym świecie. A tymczasem lasania to przede wszystkim rodzaj cienko rozwałkowanego i pokrojonego w dość duże prostokąty makaronu (lasagne). To właśnie te płaty, po krótkim ugotowaniu (lub surowe), wykorzystywane są do przygotowania przepysznej lazanii z dodatkiem doprawionego mielonego mięsa, sosu pomidorowego i tartego sera żółtego. Ze względu na ogromną popularność lasagne szybko powstało wiele ciekawych wersji, a każda z nich jest zaskakująca, ciekawa i arcysmaczna. Dzięki tak licznym i różnorodnym przepisom lasania zyskuje coraz to nowych fanów i nigdy się nie nudzi!  

Klasyczne lasagne z mielonym mięsem

Lazania z mięsem mielonym to cieniutkie warstwy makaronu lasagne, przełożone mięsem, duszonym w sosie pomidorowym oraz tartym żółtym serem – to sycąca i niezwykle aromatyczna potrawa, za którą przepadają zarówno dzieci, jak i dorośli. W niektórych przepisach podczas przygotowywania sosu dodaje się bulion warzywny, w innych smak lazanii z mięsem mielonym zostaje podkreślony beszamelem, nadającym potrawie nutkę korzennego zapachu gałki muszkatołowej oraz świeżego masła. Niektórzy pomiędzy warstwy makaronu lasagne dosypują słodką kukurydzę z puszki (dokładnie odsączoną z zalewy), krojoną w plastry włoszczyznę czy krótko smażony szpinak. Jednak trzeba przyznać, że bez względu na dodatki klasyczna lasania z mięsem mielonym wyróżnia się urzekającym smakiem, który na długo zapada w pamięci każdego wielbiciela kuchni włoskiej. Lazania sprawdzi się idealnie w roli rodzinnego obiadu, jak i sycącego dania na rodzinne lub przyjacielskie spotkania. Wypróbuj nasze przepisy, dzięki którym odkryjesz nowe, nieznane dotąd smaki lasagne.
 

Pyszne lasagne w wersji wegetariańskiej 

 

Lazania - słynna włoska zapiekanka doczekała się w ostatnich latach także wersji bezmięsnej. Lasagne z cukinią, szpinakiem, kolorowymi paprykami i bakłażanem zniewala cudownym, warzywnym aromatem, a dodatek ostrych przypraw czyni ją wyrazistą i lekko pikantną w smaku. Dzięki temu lasania coraz częściej pojawia się także w menu wegetarian. Aby danie było bardziej sycące i do złudzenia przypominało klasyczną mięsną wersję, pomiędzy warstwy makaronu lasagne można dodać grubo starte warzywa, soczewicę lub wegetariańskie mielone, składające się w 100% z białka roślinnego. Aromat pieczonej lazanii jest tak wspaniały, że nawet największy niejadek w domu z chęcią spróbuje kawałka tej wyjątkowej potrawy.