Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Lasagne ze szpinakiem

0
70 min
Łatwy

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

9 
Makaron do lasagne
500 g
Mięso mielone
1 łyżka
Przecier pomidorowy
150 ml
Śmietana 12%
50 g
Ser żółty tarty
100 g
Szpinak baby
1 trochę
Gałka muszkatołowa

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Wartość energetyczna
598.8 kcal
Węglowodany
36.93 g
Białko
30.22 g
Tłuszcze
34.06 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

70 min
Krok 1
15 min
Na rozgrzanym oleju usmaż mięso mielone. Dodaj przecier pomidorowy.
Krok 2
5 min
Zawartość saszetki rozmieszaj ze 150 ml śmietanki i 400 ml zimnej wody. Dodaj do mięsa, doprowadź do wrzenia i gotuj na średnim ogniu przez 2 minuty, od czasu do czasu mieszając.
Krok 3
5 min
Do naczynia żaroodpornego wlej i rozsmaruj na dnie 1/4 powstałego sosu z mięsem. Na tym rozłóż warstwę z 3 surowych płatów makaronu, ułożonych obok siebie tak, aby zakrywały sos.
Krok 4
5 min
Na warstwie sosu rozłóż równomiernie garść umytego i ususzonego szpinaku, możesz doprawić gałką muszkatołową – świetnie łączy się ze szpinakiem.
Krok 5
5 min
Następnie połóż kolejną warstwę makaronu, sosu i szpinaku, a następnie jeszcze jedną – makaronu i sosu, na którym rozsyp ser. Powinieneś uzyskać trzy warstwy sosu i makaronu oraz dwie szpinaku.
Krok 6
35 min
Piecz bez przykrycia od dołu w 180°C bez termoobiegu przez 30 minut. Po wyjęciu z piekarnika odczekaj 5 minut przed pokrojeniem na porcje.
Lasagne ze szpinakiem

Krok 1 z 6

Na rozgrzanym oleju usmaż mięso mielone. Dodaj przecier pomidorowy.

Lasagne ze szpinakiem

Krok 2 z 6

Zawartość saszetki rozmieszaj ze 150 ml śmietanki i 400 ml zimnej wody. Dodaj do mięsa, doprowadź do wrzenia i gotuj na średnim ogniu przez 2 minuty, od czasu do czasu mieszając.

Lasagne ze szpinakiem

Krok 3 z 6

Do naczynia żaroodpornego wlej i rozsmaruj na dnie 1/4 powstałego sosu z mięsem. Na tym rozłóż warstwę z 3 surowych płatów makaronu, ułożonych obok siebie tak, aby zakrywały sos.

Lasagne ze szpinakiem

Krok 4 z 6

Na warstwie sosu rozłóż równomiernie garść umytego i ususzonego szpinaku, możesz doprawić gałką muszkatołową – świetnie łączy się ze szpinakiem.

Lasagne ze szpinakiem

Krok 5 z 6

Następnie połóż kolejną warstwę makaronu, sosu i szpinaku, a następnie jeszcze jedną – makaronu i sosu, na którym rozsyp ser. Powinieneś uzyskać trzy warstwy sosu i makaronu oraz dwie szpinaku.

Lasagne ze szpinakiem

Krok 6 z 6

Piecz bez przykrycia od dołu w 180°C bez termoobiegu przez 30 minut. Po wyjęciu z piekarnika odczekaj 5 minut przed pokrojeniem na porcje.


Przepis na lasagne ze szpinakiem to propozycja lekkiego oderwania się od tradycyjnej włoskiej kuchni i przygotowanie lasagne w nieco inny sposób niż dotychczas.

Szpinakowe lasagne bolognese z WINIARY POMYSŁ NA…lasagne po bolońsku z parmezanem, obowiązkowo podawane na ciepło, podbije Twoje podniebienie. Lasagne ze szpinakiem polecamy podawać z gałką muszkatołową, która wybornie podkreśli smak włoskiego dania.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika