Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Lasagne ze szpinakiem
Dodaj do CookBook

Lasagne ze szpinakiem

(0)
1 godz 10 min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  opakowanie
WINIARY Pomysł na... Lasagne po bolońsku
9 
Makaron do lasagne
500  g
Mięso mielone
1  łyżka
Przecier pomidorowy
150  ml
Śmietanka 12%
50  g
Ser żółty tarty
100  g
Szpinak baby
trochę
Gałka muszkatołowa
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
34.6 g
Wartość energetyczna
416.3 kcal
Tłuszcze
11.6 g
Białko
38.7 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przepis na lasagne ze szpinakiem to propozycja lekkiego oderwania się od tradycyjnej włoskiej kuchni i przygotowanie lazanii w nieco inny sposób niż dotychczas.

Szpinakowe lasagne bolognese z WINIARY POMYSŁ NA…lasagne po bolońsku z parmezanem, obowiązkowo podawane na ciepło, podbije Twoje podniebienie. Lasanię ze szpinakiem polecamy podawać z gałką muszkatołową, która wybornie podkreśli smak włoskiego dania.

Przygotowanie

70 min
  • Krok 1

    15 min
    Na rozgrzanym oleju usmaż mięso mielone. Dodaj przecier pomidorowy.
  • Krok 2

    5 min
    Zawartość saszetki rozmieszaj ze 150 ml śmietanki i 400 ml zimnej wody. Dodaj do mięsa, doprowadź do wrzenia i gotuj na średnim ogniu przez 2 minuty, od czasu do czasu mieszając.
  • Krok 3

    5 min
    Do naczynia żaroodpornego wlej i rozsmaruj na dnie 1/4 powstałego sosu z mięsem. Na tym rozłóż warstwę z 3 surowych płatów makaronu, ułożonych obok siebie tak, aby zakrywały sos.
  • Krok 4

    5 min
    Na warstwie sosu rozłóż równomiernie garść umytego i ususzonego szpinaku, możesz doprawić gałką muszkatołową – świetnie łączy się ze szpinakiem.
  • Krok 5

    5 min
    Następnie połóż kolejną warstwę makaronu, sosu i szpinaku, a następnie jeszcze jedną – makaronu i sosu, na którym rozsyp ser. Powinieneś uzyskać trzy warstwy sosu i makaronu oraz dwie szpinaku.
  • Krok 6

    35 min
    Piecz bez przykrycia od dołu w 180°C bez termoobiegu przez 30 minut. Po wyjęciu z piekarnika odczekaj 5 minut przed pokrojeniem na porcje.
Lasagne ze szpinakiem

Krok 1 z 6

Na rozgrzanym oleju usmaż mięso mielone. Dodaj przecier pomidorowy.

Lasagne ze szpinakiem

Krok 2 z 6

Zawartość saszetki rozmieszaj ze 150 ml śmietanki i 400 ml zimnej wody. Dodaj do mięsa, doprowadź do wrzenia i gotuj na średnim ogniu przez 2 minuty, od czasu do czasu mieszając.

Lasagne ze szpinakiem

Krok 3 z 6

Do naczynia żaroodpornego wlej i rozsmaruj na dnie 1/4 powstałego sosu z mięsem. Na tym rozłóż warstwę z 3 surowych płatów makaronu, ułożonych obok siebie tak, aby zakrywały sos.

Lasagne ze szpinakiem

Krok 4 z 6

Na warstwie sosu rozłóż równomiernie garść umytego i ususzonego szpinaku, możesz doprawić gałką muszkatołową – świetnie łączy się ze szpinakiem.

Lasagne ze szpinakiem

Krok 5 z 6

Następnie połóż kolejną warstwę makaronu, sosu i szpinaku, a następnie jeszcze jedną – makaronu i sosu, na którym rozsyp ser. Powinieneś uzyskać trzy warstwy sosu i makaronu oraz dwie szpinaku.

Lasagne ze szpinakiem

Krok 6 z 6

Piecz bez przykrycia od dołu w 180°C bez termoobiegu przez 30 minut. Po wyjęciu z piekarnika odczekaj 5 minut przed pokrojeniem na porcje.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bogate w białko
  • Danie główne
  • Kuchnia włoska
  • Makaron
  • Niski poziom cukru
  • Obiad
  • Śmietana
  • Warzywa
  • Z makaronem
  • Źródło białka

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Lasagne

    Lasagne

    1 godz 35 min Średni
  • Lasagne Mac & Cheese

    Lasagne Mac & Cheese

    43 min Łatwy
  • Pikantna lasagne

    Pikantna lasagne

    1 godz 20 min Łatwy
  • Lasagne ze szpinakiem i czosnkowym beszamelem

    Lasagne ze szpinakiem i czosnkowym beszamelem

    1 godz 30 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu