Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zapiekanka z kapusty i mięsa mielonego

1
60 min
Łatwy

Składniki

-
3 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

2 kostek
WINIARY Rosół drobiowy
500 g
Kapusta biała
300 g
Mięso mielone
20 g
Masło
1 trochę
Sól
150 g
Ser żółty
2 ząbków
Czosnek
3 
Jajko
1 trochę
Pieprz czarny

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Tłuszcze
45.47 g
Wartość energetyczna
608.62 kcal
Węglowodany
12.07 g
Białko
38.11 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

60 min
Krok 1
10 min
Kapustę posiekać i przełożyć do miski. Zalać gorącym bulionem, przykryć i odstawić na 15 min. Kolejno przełożyć na sitko i pozostawić, aż kapusta ocieknie z bulionu.
Krok 2
5 min
Mięso mielone przysmażyć na maśle. Przyprawić solą, pieprzem oraz dodać posiekany czosnek. Wymieszać z kapustą i przełożyć do formy żaroodpornej wysmarowanej masłem lub margaryną.
Krok 3
5 min
Posypać z góry startym serem żółtym. Polać rozkłóconymi jajkami. Całość przykryć pokrywką lub folią aluminiową.
Krok 4
40 min
Piec w nagrzanym piekarniku 30 - 40 min. w temperaturze 200°C. 10 min. przed końcem pieczenia ściągnąć pokrywkę lub folię.
Zapiekanka z kapusty i mięsa mielonego

Krok 1 z 4

Kapustę posiekać i przełożyć do miski. Zalać gorącym bulionem, przykryć i odstawić na 15 min. Kolejno przełożyć na sitko i pozostawić, aż kapusta ocieknie z bulionu.

Zapiekanka z kapusty i mięsa mielonego

Krok 2 z 4

Mięso mielone przysmażyć na maśle. Przyprawić solą, pieprzem oraz dodać posiekany czosnek. Wymieszać z kapustą i przełożyć do formy żaroodpornej wysmarowanej masłem lub margaryną.

Zapiekanka z kapusty i mięsa mielonego

Krok 3 z 4

Posypać z góry startym serem żółtym. Polać rozkłóconymi jajkami. Całość przykryć pokrywką lub folią aluminiową.

Zapiekanka z kapusty i mięsa mielonego

Krok 4 z 4

Piec w nagrzanym piekarniku 30 - 40 min. w temperaturze 200°C. 10 min. przed końcem pieczenia ściągnąć pokrywkę lub folię.

Zapiekanka z kapusty i mięsa mielonego to idealne danie na zimowe popołudnia, gdyż jest ona sycąca i niezwykle rozgrzewająca. Posiekana kapusta zalana bulionem drobiowym z liściem laurowym i zielem angielskim WINIARY, przywołuje wspomnienia dań przygotowywanych przez nasze babcie przed laty. Wyrusz w aromatyczną kulinarną podróż z aromatyczną zapiekanką!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika