Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Zapiekanka z kapusty i mięsa mielonego to idealne danie na zimowe popołudnia, gdyż jest ona sycąca i niezwykle rozgrzewająca. To świetna propozycja dla miłośników lasagne otwartych na nowe smaki! Posiekana kapusta zalana bulionem drobiowym WINIARY, przywołuje wspomnienia dań przygotowywanych przez nasze babcie przed laty. Wyrusz w kulinarną podróż z aromatyczną zapiekanką, w stylu włoskiej lazanii!
Kapustę posiekać i przełożyć do miski. Zalać gorącym bulionem przygotowanym z 3 łyżek bulionu WINIARY i 1 litra wrzątku. Przykryć i odstawić na 15 min. Kolejno przełożyć na sitko i pozostawić, aż kapusta ocieknie z bulionu.
Mięso mielone przysmażyć na maśle. Przyprawić solą, pieprzem oraz dodać posiekany czosnek. Wymieszać z kapustą i przełożyć do formy żaroodpornej wysmarowanej masłem lub margaryną.
Posypać z góry startym serem żółtym. Polać rozkłóconymi jajkami. Całość przykryć pokrywką lub folią aluminiową.
Piec w nagrzanym piekarniku 30 - 40 min. w temperaturze 200°C. 10 min. przed końcem pieczenia ściągnąć pokrywkę lub folię.
Ewunia