Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zapiekanka z cukinią i mięsem mielonym

0
2 godz 15 min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest natalija2289

Składniki

-
6 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 
Cukinia
500  g
Mięso mielone
300  g
Ryż
1  pęczek
Świeże zioła (kolendra, natka pietruszki, koperek - może być miks)
3 
Jajko
4  płaskich łyżek
Mąka pszenna
4  płaskich łyżek
Bułka tarta
5  łyżek
Koncentrat pomidorowy
1  łyżka
Bazylia świeża
1  łyżka
Oregano
150  g
Ser żółty
trochę
Sól
trochę
Pieprz czarny

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
28.39 g
Węglowodany
51.56 g
Tłuszcze
27.42 g
Wartość energetyczna
572.04 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

135 min
Krok 1
25 min
Cukinię obieramy, usuwamy nasiona i kroimy na średniej grubości plastry. Posypujemy solą i odstawiamy na ok.10-15 minut, aż sól wyciągnie wodę z cukinii.
Krok 2
15 min
Ryż gotujemy w osolonej wodzie ok. 10-15 minut. Osączamy na sicie i studzimy.
Krok 3
20 min
Mięso mielone mieszamy z posiekaną natką pietruszki i jajkiem. Doprawiamy solą i pieprzem. Z mięsa robimy małe kuleczki, obtaczamy w bułce tartej i obsmażamy na rozgrzanym oleju na złoto.
Krok 4
5 min
Koncentrat pomidorowy podgrzewamy w małym garnku z łyżką wody. Dodajemy bazylię i oregano. Doprawiamy solą i pieprzem.
Krok 5
5 min
Naczynie żaroodporne smarujemy masłem lub olejem. Cukinię obtaczamy w roztrzepanym jajku i mące. Układamy warstwę w naczyniu żaroodpornym.
Krok 6
3 min
Na cukinii układamy warstwę pulpecików.
Krok 7
2 min
Posypujemy ryżem i polewamy sosem. Powtarzamy warstwy do wyczerpania składników.
Krok 8
60 min
Wierzch posypujemy żółtym serem startym na tarce o grubych oczkach. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze 190 stopni przez ok. 1 godzinę.
Zapiekanka z cukinią i mięsem mielonym

Krok 1 z 8

Cukinię obieramy, usuwamy nasiona i kroimy na średniej grubości plastry. Posypujemy solą i odstawiamy na ok.10-15 minut, aż sól wyciągnie wodę z cukinii.

Zapiekanka z cukinią i mięsem mielonym

Krok 2 z 8

Ryż gotujemy w osolonej wodzie ok. 10-15 minut. Osączamy na sicie i studzimy.

Zapiekanka z cukinią i mięsem mielonym

Krok 3 z 8

Mięso mielone mieszamy z posiekaną natką pietruszki i jajkiem. Doprawiamy solą i pieprzem. Z mięsa robimy małe kuleczki, obtaczamy w bułce tartej i obsmażamy na rozgrzanym oleju na złoto.

Zapiekanka z cukinią i mięsem mielonym

Krok 4 z 8

Koncentrat pomidorowy podgrzewamy w małym garnku z łyżką wody. Dodajemy bazylię i oregano. Doprawiamy solą i pieprzem.

Zapiekanka z cukinią i mięsem mielonym

Krok 5 z 8

Naczynie żaroodporne smarujemy masłem lub olejem. Cukinię obtaczamy w roztrzepanym jajku i mące. Układamy warstwę w naczyniu żaroodpornym.

Zapiekanka z cukinią i mięsem mielonym

Krok 6 z 8

Na cukinii układamy warstwę pulpecików.

Zapiekanka z cukinią i mięsem mielonym

Krok 7 z 8

Posypujemy ryżem i polewamy sosem. Powtarzamy warstwy do wyczerpania składników.

Zapiekanka z cukinią i mięsem mielonym

Krok 8 z 8

Wierzch posypujemy żółtym serem startym na tarce o grubych oczkach. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze 190 stopni przez ok. 1 godzinę.

Zapiekanka z cukinią i mięsem mielonym to ciekawy pomysł na obiad inny niż zazwyczaj. Wyglądem przypomina lasagne, ale odkrywa przed nami nieco inne doznania smakowe niż tradycyjna włoskie danie. Dodatek ryżu zagęści nieco naszą potrawę i doda jej jeszcze więcej kolorytu. Zaintrygowana rodzina na pewno będzie zachwycona! Smacznego!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

45 ze 100
Zbilansuj swoje danie
MyMenu IQ™
45 ze 100
Prawidłowy bilans
Twoje danie jest prawidłowo zbilansowane

Zbilansuj swoje danie

Dodatek
Dodaj do dania
Deser
Dodaj do dania
Przystawka
Dodaj do dania
Wstecz
Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.
Białko
28.4g / 20%
Węglowodany
51.6g / 36%
Tłuszcze
27.4g / 44%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika