Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Przepisy 42

Makaron z sosem – sposób na szybki obiad 

Makaron z sosem to doskonałe rozwiązanie dla wszystkich tych, którzy chcą przygotować smaczny, ale szybki obiad. Większość przepisów na makarony z sosem nie wymagają szczególnych umiejętności kulinarnych ani wielu godzin spędzonych w kuchni. Makaron gotuje się szybko, a sos… cóż, można kupić gotowy i tylko podgrzać. Jednak nie jest to najlepsze rozwiązanie, ponieważ dużo lepiej smakują sosy przygotowane samodzielnie. I wcale nie pochłaniają dużo więcej czasu! Co więcej, możemy przygotować większą ilość sosu, a pozostałą po obiedzie porcję przechowywać w lodówce lub nawet zamrozić i sięgnąć po nią wtedy, gdy znów najdzie nas ochota na pyszny makaron z sosem

Najpopularniejsze przepisy na makarony z sosem 

Przygotowując makaron z sosem mamy do wyboru wiele opcji. Wśród najpopularniejszych sosów makaronowych znajdziemy sos pomidorowy, śmietanowy, serowy i grzybowy. Oczywiście w każdym przypadku istnieją jego rozmaite warianty. Zwłaszcza sosy pomidorowy i śmietanowy służyć mogą jako baza dla wielu przepisów. Sos pomidorowy można wzbogacać o dodatek różnego rodzaju warzyw, a także mięs. Pasuje do niego doskonale mięso mielone, które wraz z sosem pomidorowym stworzyć może sos boloński. Sos śmietanowy jest jeszcze bardziej uniwersalny, może posłużyć jako podstawa np. sosu koperkowego czy chrzanowego. Jeśli do sosu śmietanowego chcemy dodać mięso, najlepiej sięgnąć po smażone kawałki piersi z kurczaka lub boczek. 

Makaron z sosem możemy serwować w wersji mniej lub bardziej pikantnej. Zwłaszcza sos pomidorowy przygotować możemy w wersji „na ostro”, dodając do niego na przykład papryczkę chili. Sos śmietanowy z kolei możemy wzbogacić o świeżo mielony pieprz. Sos serowy rzadko jest podawany w pikantnej wersji, ale można go przygotować z udziałem bardziej pikantnych czy wyrazistych w smaku serów. Oczywiście w każdym przypadku możemy też wybrać łagodną wersję. Dla urozmaicenia makaron z sosem możemy także zapiec, przekładając gotowe danie do naczynia żaroodpornego, posypując z wierzchu serem i wstawiając do nagrzanego piekarnika.