Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Świderki w sosie serowym

0
25 min
Łatwy

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

50 ml
Śmietana 12%
1 
Cebula
200 g
Pieczarki
100 g
Por
1 łyżka
Masło
300 g
Makaron
1 trochę
Sól
1 trochę
Pieprz

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Wartość energetyczna
394.77 kcal
Węglowodany
64.02 g
Tłuszcze
7.95 g
Białko
14.18 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

25 min
Krok 1
2 min
Sos dokładnie rozprowadź w 200 ml zimnej wody, postaw na ogniu i mieszaj do chwili zagotowania. Gotuj na małym ogniu przez 2 minuty często mieszając.
Krok 2
3 min
Odstaw z ognia, dodaj śmietankę i dokładnie wymieszaj.
Krok 3
10 min
Cebulę, pieczarki i por oczyść, pokrój w plastry i podsmaż na patelni na rozgrzanym maśle. Duś 10 minut do odparowania płynu.
Krok 4
1 min
Dopraw do smaku solą i pieprzem, dodaj do sosu.
Krok 5
8 min
Makaron ugotuj w dużej ilości posolonej wody i połącz z sosem.
Krok 6
1 min
Podawaj zaraz po przygotowaniu.
Świderki w sosie serowym

Krok 1 z 6

Sos dokładnie rozprowadź w 200 ml zimnej wody, postaw na ogniu i mieszaj do chwili zagotowania. Gotuj na małym ogniu przez 2 minuty często mieszając.

Świderki w sosie serowym

Krok 2 z 6

Odstaw z ognia, dodaj śmietankę i dokładnie wymieszaj.

Świderki w sosie serowym

Krok 3 z 6

Cebulę, pieczarki i por oczyść, pokrój w plastry i podsmaż na patelni na rozgrzanym maśle. Duś 10 minut do odparowania płynu.

Świderki w sosie serowym

Krok 4 z 6

Dopraw do smaku solą i pieprzem, dodaj do sosu.

Świderki w sosie serowym

Krok 5 z 6

Makaron ugotuj w dużej ilości posolonej wody i połącz z sosem.

Świderki w sosie serowym

Krok 6 z 6

Podawaj zaraz po przygotowaniu.

Na domowy obiad albo na poczęstunek dla niespodziewanych gości: świderki w śmietanowym sosie serowym, z duszonymi pieczarkami, cebulą i porem. Pożywne, szybkie i proste nawet dla początkujących. Trzeba tylko pilnować, żeby nie rozgotować makaronu i nie przypalić tego, co na patelni - za pozostałe efekty kulinarne odpowiada Sos Italia cztery sery ;)
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika