Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Świderki z kiełbasą w sosie grzybowym

0
41min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Winiary.pl
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

50  ml
Kwaśna śmietana
200  g
Makaron Wstążki
1 
Cebula
3  łyżek
Oliwa z oliwek
150  g
Kiełbasa wieprzowa
50  g
Ser edamski
1  łyżka
Szczypiorek
trochę
Sól

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
16.71 g
Węglowodany
39.98 g
Tłuszcze
27.89 g
Wartość energetyczna
483.9 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

41 min
Krok 1
10 min
Sos przygotuj w 250 ml wody i śmietance.
Krok 2
15 min
Makaron ugotuj według wskazówek podanych na opakowaniu w posolonej wodzie. Następnie odsącz.
Krok 3
5 min
Cebulę obierz i pokrój w kostkę, zeszklij na oleju.
Krok 4
5 min
Kiełbasę obierz z osłonki, pokrój w półplasterki i dodaj do cebuli, podsmaż.
Krok 5
5 min
Makaron połącz z kiełbasą i sosem grzybowym, podgrzej.
Krok 6
1 min
Rozłóż na talerze, posyp szczypiorkiem i serem.
Świderki z kiełbasą w sosie grzybowym

Krok 1 z 6

Sos przygotuj w 250 ml wody i śmietance.

Świderki z kiełbasą w sosie grzybowym

Krok 2 z 6

Makaron ugotuj według wskazówek podanych na opakowaniu w posolonej wodzie. Następnie odsącz.

Świderki z kiełbasą w sosie grzybowym

Krok 3 z 6

Cebulę obierz i pokrój w kostkę, zeszklij na oleju.

Świderki z kiełbasą w sosie grzybowym

Krok 4 z 6

Kiełbasę obierz z osłonki, pokrój w półplasterki i dodaj do cebuli, podsmaż.

Świderki z kiełbasą w sosie grzybowym

Krok 5 z 6

Makaron połącz z kiełbasą i sosem grzybowym, podgrzej.

Świderki z kiełbasą w sosie grzybowym

Krok 6 z 6

Rozłóż na talerze, posyp szczypiorkiem i serem.

Szybki obiad z makaronem – świderki z kiełbasą w sosie grzybowym. Dziecinnie proste, bo makaron al dente wystarczy wymieszać z podsmażoną kiełbasą z cebulą oraz pysznym Sosem Na Każdy Dzień Grzybowym WINIARY na śmietance. Porcje dania posypujemy tartym żółtym serem i siekanym szczypiorkiem i podajemy na drugie danie z miską lodowej lub zielonej sałaty ze śmietaną.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

55 ze 100
Zbilansuj swoje danie
MyMenu IQ™
55 ze 100
Prawidłowy bilans
Twoje danie jest prawidłowo zbilansowane
Wstecz
Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.
Białko
16.7g / 13%
Węglowodany
40g / 33%
Tłuszcze
27.9g / 53%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika