Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Makaron w sosie z boczkiem i pieczarkami

0
27min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest ilka86

Składniki

-
3 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1  opakowanie
Kremowa baza do jasnych sosów WINIARY
20  dag
Makaron Wstążki
13  dag
Boczek wędzony
30  dag
Pieczarki
3  ząbków
1  łyżka
Masło
2  łyżek
Natka pietruszki
50  ml
Śmietana 12%
1  łyżka
Koperek
1  szczypta
Sól
1  szczypta
Pieprz

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
19.13 g
Węglowodany
56.13 g
Tłuszcze
28.4 g
Wartość energetyczna
531.72 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

27 min
Krok 1
9 min
Makaron gotuję w osolonym wrzątku. Z boczku odkrawam skórę i kroję w kostkę. Pieczarki myję i oczyszczam. Kroję każdą na kilka grubych kawałków. Czosnek obieram i drobno siekam.
Krok 2
10 min
Na patelni podsmażam boczek. Na maśle podsmażam pieczarki z dodatkiem czosnku i natki pietruszki przez kilka minut do zmniejszenia objętości grzybów.
Krok 3
7 min
Przygotowuję jasny sos według przepisu na opakowaniu. Do gotowego sosu dodaję śmietanę, przesmażony boczek i posiekany koperek. Doprawiam do smaku solą i pieprzem.
Krok 4
1 min
Ugotowany makaron wykładam na talerze. Na makaron kładę uduszone na maśle pieczarki z czosnkiem i natką. Całość polewam gorącym sosem z dodatkiem boczku. Od razu podaję.
Makaron w sosie z boczkiem i pieczarkami

Krok 1 z 4

Makaron gotuję w osolonym wrzątku. Z boczku odkrawam skórę i kroję w kostkę. Pieczarki myję i oczyszczam. Kroję każdą na kilka grubych kawałków. Czosnek obieram i drobno siekam.

Makaron w sosie z boczkiem i pieczarkami

Krok 2 z 4

Na patelni podsmażam boczek. Na maśle podsmażam pieczarki z dodatkiem czosnku i natki pietruszki przez kilka minut do zmniejszenia objętości grzybów.

Makaron w sosie z boczkiem i pieczarkami

Krok 3 z 4

Przygotowuję jasny sos według przepisu na opakowaniu. Do gotowego sosu dodaję śmietanę, przesmażony boczek i posiekany koperek. Doprawiam do smaku solą i pieprzem.

Makaron w sosie z boczkiem i pieczarkami

Krok 4 z 4

Ugotowany makaron wykładam na talerze. Na makaron kładę uduszone na maśle pieczarki z czosnkiem i natką. Całość polewam gorącym sosem z dodatkiem boczku. Od razu podaję.

Makaron w sosie z boczkiem i pieczarkami to proste, szybkie danie obiadowe bazujące na smacznym makaronie. W skład tej pysznej potrawy wchodzą pieczarki duszone na maśle z czosnkiem i natką pietruszki oraz kremowy, śmietanowy sos zrobiony na bazie Kremowej bazy do jasnych sosów WINIARY z dodatkiem podsmażonego, wędzonego boczku.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

80 ze 100
Zbilansuj swoje danie
MyMenu IQ™
80 ze 100
Doskonały bilans
Twoje danie jest doskonale zbilansowane

Zbilansuj swoje danie

Deser
Dodaj do dania
Przystawka
Dodaj do dania
Dodatek
Dodaj do dania
Wstecz
Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.
Białko
19.1g / 13%
Węglowodany
56.1g / 40%
Tłuszcze
28.4g / 46%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika