Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Makaron w sosie z boczkiem i pieczarkami

0
30 min
Łatwy

Składniki

-
3 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 paczka
Kremowa baza do jasnych sosów WINIARY
20 dag
Makaron Wstążki
13 dag
Boczek wędzony
30 dag
Pieczarki
3 ząbków
Czosnek
1 łyżka
Masło
2 łyżek
Natka pietruszki
50 ml
Śmietana 12%
1 łyżka
Koperek
1 szczypta
Sól
1 szczypta
Pieprz czarny

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Tłuszcze
28.4 g
Węglowodany
56.13 g
Wartość energetyczna
531.72 kcal
Białko
19.13 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

30 min
Krok 1
10 min
Makaron gotuję w osolonym wrzątku. Z boczku odkrawam skórę i kroję w kostkę. Pieczarki myję i oczyszczam. Kroję każdą na kilka grubych kawałków. Czosnek obieram i drobno siekam.
Krok 2
10 min
Na patelni podsmażam boczek. Na maśle podsmażam pieczarki z dodatkiem czosnku i natki pietruszki przez kilka minut do zmniejszenia objętości grzybów.
Krok 3
7 min
Przygotowuję jasny sos według przepisu na opakowaniu. Do gotowego sosu dodaję śmietanę, przesmażony boczek i posiekany koperek. Doprawiam do smaku solą i pieprzem.
Krok 4
3 min
Ugotowany makaron wykładam na talerze. Na makaron kładę uduszone na maśle pieczarki z czosnkiem i natką. Całość polewam gorącym sosem z dodatkiem boczku. Od razu podaję.
Makaron w sosie z boczkiem i pieczarkami

Krok 1 z 4

Makaron gotuję w osolonym wrzątku. Z boczku odkrawam skórę i kroję w kostkę. Pieczarki myję i oczyszczam. Kroję każdą na kilka grubych kawałków. Czosnek obieram i drobno siekam.

Makaron w sosie z boczkiem i pieczarkami

Krok 2 z 4

Na patelni podsmażam boczek. Na maśle podsmażam pieczarki z dodatkiem czosnku i natki pietruszki przez kilka minut do zmniejszenia objętości grzybów.

Makaron w sosie z boczkiem i pieczarkami

Krok 3 z 4

Przygotowuję jasny sos według przepisu na opakowaniu. Do gotowego sosu dodaję śmietanę, przesmażony boczek i posiekany koperek. Doprawiam do smaku solą i pieprzem.

Makaron w sosie z boczkiem i pieczarkami

Krok 4 z 4

Ugotowany makaron wykładam na talerze. Na makaron kładę uduszone na maśle pieczarki z czosnkiem i natką. Całość polewam gorącym sosem z dodatkiem boczku. Od razu podaję.

Makaron w sosie z boczkiem i pieczarkami to proste, szybkie danie obiadowe bazujące na smacznym makaronie. W skład tej pysznej potrawy wchodzą pieczarki duszone na maśle z czosnkiem i natką pietruszki oraz kremowy, śmietanowy sos zrobiony na bazie Kremowej bazy do jasnych sosów WINIARY z dodatkiem podsmażonego, wędzonego boczku.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika