Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Tortellini z serem z sosem bolońskim

0
75 min
Łatwy

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

250 g
Tortellini
1 
Cebula
300 g
Mięso mielone wieprzowe
2 płaskich łyżek
Oliwa z oliwek
50 g
Ser pecorino romano
1 trochę
Sól

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

75 min
Krok 1
1 min
Tortellini ugotuj w posolonej wodzie wg czasu podanego na opakowaniu.
Krok 2
1 min
Naczynie do zapiekania posmaruj olejem i przełóż odsączone pierożki.
Krok 3
1 min
Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na pozostałym oleju, dodaj do niej mięso i smaż na dużym ogniu do odparowania płynu. Mięso delikatnie posól.
Krok 4
1 min
Sos boloński Italia WINIARY wymieszaj w 300 ml zimnej wody i wlej do mięsa.
Krok 5
1 min
Mieszając zagotuj i duś na małym ogniu od czas do czasu mieszając, przez około 10 minut.
Krok 6
1 min
Tortellini wymieszaj z Sosem bolońskim, przełóż do naczynia do zapiekania. Posyp serem.
Krok 7
1 min
Piekarnik rozgrzej do 200 st. C i wstaw naczynie z tortelini. Piecz przez 15-20 minut. Podaj zaraz po przygotowaniu.
Krok 8
1 min
Podaj zaraz po przygotowaniu.
Tortellini z serem z sosem bolońskim

Krok 1 z 8

Tortellini ugotuj w posolonej wodzie wg czasu podanego na opakowaniu.

Tortellini z serem z sosem bolońskim

Krok 2 z 8

Naczynie do zapiekania posmaruj olejem i przełóż odsączone pierożki.

Tortellini z serem z sosem bolońskim

Krok 3 z 8

Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na pozostałym oleju, dodaj do niej mięso i smaż na dużym ogniu do odparowania płynu. Mięso delikatnie posól.

Tortellini z serem z sosem bolońskim

Krok 4 z 8

Sos boloński Italia WINIARY wymieszaj w 300 ml zimnej wody i wlej do mięsa.

Tortellini z serem z sosem bolońskim

Krok 5 z 8

Mieszając zagotuj i duś na małym ogniu od czas do czasu mieszając, przez około 10 minut.

Tortellini z serem z sosem bolońskim

Krok 6 z 8

Tortellini wymieszaj z Sosem bolońskim, przełóż do naczynia do zapiekania. Posyp serem.

Tortellini z serem z sosem bolońskim

Krok 7 z 8

Piekarnik rozgrzej do 200 st. C i wstaw naczynie z tortelini. Piecz przez 15-20 minut. Podaj zaraz po przygotowaniu.

Tortellini z serem z sosem bolońskim

Krok 8 z 8

Podaj zaraz po przygotowaniu.

Zapiekane tortellini z serem i pomidorowym Sosem bolońskim Italia WINIARY jest nie tylko pyszne, lecz także pożywne, bo Sos przyrządzamy z podsmażonym z cebulą mielonym mięsem wieprzowym. Do makaronu możemy też dodać puszkę groszku konserwowego. Przed zapiekaniem całość posypujemy pikantnym owczym serem pecorino (zwolennicy polskich serów mogą zastąpić go oscypkiem), który nadaje potrawie wyrazisty akcent smakowy. Gotowe danie dekorujemy ćwiartkami pomidorków koktajlowych i listkami świeżych ziół (lub natką).
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika