Macie ochotę na odrobinę orientu w kuchni? Zapraszamy na pyszne dania z makaronem sojowym – zupy, sałatki i obiadowe kompozycje z różnymi rodzajami mięs i warzyw. Głównym składnikiem makaronu sojowego jest ... fasola mung lub ziemniaki, a konkretnie otrzymywana z nich skrobia. Makaron sojowy ma postać długich, cieniutkich nitek, które po zalaniu wrzątkiem stają się przeźroczyste i nabierają delikatnego smaku.
Makaronu sojowego nie trzeba gotować, można go za to usmażyć na gorącym oleju na patelni. Dzięki temu potrawy z makaronem sojowym są łatwe i szybkie do przygotowania – z większością z nich poradzą sobie nawet początkujący! A własnoręcznie przygotowane, orientalne przysmaki będą miłą, kulinarną niespodzianką i urozmaiceniem domowych posiłków...Sprawdź wyjątkowy przepis na kapustę pekińską z selerem naciowym na sposób chiński i makaron sojowy biało-czerwony (z suszonymi pomidorami, szczypiorkiem, ziarnami słonecznika i sosem chili)!
Kalorie
270 kcal/100 g (przed ugotowaniem)
Wartości odżywcze i właściwości
Makaron sojowy jest bezglutenowy, a spośród wszystkich makaronów wyróżnia go wyższa zawartość białka (ok. 10%) Makaron sojowy nie wymaga gotowania – wystarczy zalanie go wrzątkiem na kilka minut. W tym czasie powinien podwoić swoją objętość.
Ciekawostki
W języku chińskim makaron sojowy jest nazywany dosłownie „zimowym makaronem”.