Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na łopatkę
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
obiad makaron

Przepisy na makaron po chińsku

Delikatny makaron po chińsku właściwego smaku nabiera dopiero w połączeniu z innymi składnikami – w kuchni azjatyckiej nic nie jest dziełem przypadku! Przygotuj się na prawdziwą podróż po orientalnym świecie pełnym smaków i aromatów. 

Przepisy 3

Makaron z kurczakiem z woka

Makaron z kurczakiem z woka

100 ze 100
35 min Łatwy
Kapusta pekińska na ciepło po chińsku

Kapusta pekińska na ciepło po chińsku

1 godz 47 min Łatwy
Tofu z pastą paprykową po azjatycku

Tofu z pastą paprykową po azjatycku

23 min Łatwy

Makaron po chińsku  

Masz ochotę na odrobinę orientu w kuchni? Zapraszamy na pyszne dania z makaronem po chińsku – zupy, sałatki i obiadowe kompozycje z różnymi rodzajami mięs i warzyw. Głównym składnikiem bohatera potraw, makaronu sojowego, jest fasola mung lub ziemniaki, a konkretnie otrzymywana z nich skrobia. Makaron sojowy ma postać długich, cieniutkich nitek, które po zalaniu wrzątkiem stają się przeźroczyste i nabierają delikatnego smaku. Makaron po chińsku przygotowuje się głównie w woku, czyli głębokiej patelni. Przydaje się do smażenia na głębokim tłuszczu i duszenia – dzięki pochyłym brzegom wok świetnie rozprowadza ciepło i pozwala na przyrządzanie potraw „w ruchu”. Jeżeli chcemy profesjonalnie przygotować danie z makaronem po chińsku, wok będzie niezastąpiony! 

Szybkie dania dla miłośników orientalnych smaków 

Makaronu sojowego nie trzeba gotować, można go za to usmażyć na gorącym oleju na patelni. Dzięki temu potrawy z makaronem sojowym są łatwe i szybkie do przygotowania – z większością z nich poradzą sobie nawet początkujący! A własnoręcznie przygotowane orientalne przysmaki będą miłą kulinarną niespodzianką i urozmaiceniem domowych posiłków. Makaron chiński doskonale komponuje się z kurczakiem, wołowiną, marchewką, tofu, szpinakiem, kapustą pekińską, selerem naciowym i orientalnymi przyprawami takimi jak imbir, sos sojowy, olej sezamowy, chili czy kolendra. Jednym ze składników dań z makaronem chińskim jest również mleko kokosowe, które nadaje potrawie odpowiedniej konsystencji. Doskonałą propozycją na obiad lub kolację jest tofu z pastą paprykową z makaronem chińskim. Danie jest niezwykle proste i szybkie w przygotowaniu, dlatego sprawdzi się, kiedy brakuje nam czasu, a mamy ochotę na znakomitą orientalną potrawę. Warto wypróbować także wyjątkowe przepisy na kapustę pekińską z selerem naciowym na sposób chiński i makaron sojowy biało-czerwony (z suszonymi pomidorami, szczypiorkiem, ziarnami słonecznika i sosem chili). 

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu