Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Przepisy 77

Zupy z buraczkami – jedno warzywo, wiele możliwości 

Buraki to warzywa często wybierane w polskiej kuchni. Najczęściej wykorzystuje się je przy sałatkach i surówkach lub serwuje starte, jako dodatek do obiadu. Ale można też na bazie buraków ugotować zupę i z pewnością warto rozważyć taki sposób ich wykorzystania. Zupy z buraczkami to smakowite, pięknie prezentujące się dania. Można je przygotować na wiele różnych sposobów.  

Barszcz 

Do najpopularniejszych zup, przy których używa się buraków, należy z pewnością barszcz. Szczegóły przepisu na barszcz zależeć mogą od konkretnej receptury i rejonu, z którego pochodzi. Trochę inaczej przygotowuje się kujawski barszcz czerwony, inaczej barszcz ukraiński, wiele jest też przepisów na barszcz świąteczny, postny, przyrządzany na wigilię Bożego Narodzenia. 

Kremowe zupy z buraczkami 

Wśród bardziej nowoczesnych przepisów na burakowe zupy warto natomiast zwrócić uwagę na różnego rodzaju zupy kremy z tego warzywa. Ugotowane i zblendowane buraki tworzą gładki krem, który można dodatkowo zagęścić np. dodając do wywaru ziemniaka, dolewając śmietany albo rozpuszczając serek mascarpone. W zależności od wyboru sposobu zagęszczenia otrzymamy też różny efekt smakowy (oraz wizualny). Warto poeksperymentować, bo kremy z buraków smakują wybornie! 

Chłodnik, czyli zupa na zimno 

Warto też pamiętać o chłodniku, czyli zupie z buraczkami podawanej na zimno. To świetne rozwiązanie na upalne letnie dni, kiedy nie mamy ochoty na ciepłe, rozgrzewające zupy. Chłodnik z buraczków nie tylko cię nasyci, ale też przyjemnie ochłodzi.