Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zupa buraczkowa z ziemniakami

0
50min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Ania
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 
Cebula
5 
Ziemniaki
4 
Młode buraczki
100  ml
Śmietana 12%
2  łyżek
Sok z cytryny
3  łyżek
Olej do smażenia
1  łyżeczka
świeży lub suszony tymianek
0.5  łyżeczka
Gałka muszkatołowa
trochę
Natka pietruszki
trochę
Sól i pieprz

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
4.86 g
Węglowodany
35.02 g
Tłuszcze
13.28 g
Wartość energetyczna
271.35 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

50 min
Krok 1
2 min
Cebulę obrać, drobno posiekać.
Krok 2
5 min
Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę.
Krok 3
5 min
Buraczki dokładnie umyć, jeśli jest potrzeba, obrać i pokroić w kostkę.
Krok 4
5 min
Na dnie dużego garnka rozgrzać olej, zeszklić na nim cebulę ze szczyptą soli.
Krok 5
5 min
Dodać ziemniaki i buraczki, krótko podsmażyć.
Krok 6
20 min
Warzywa zalać wodą - tak, aby przykryć ich powierzchnię. Gotować na wolnym ogniu przez ok. 15 - 20 minut, aż ziemniaki i buraki zmiękną.
Krok 7
5 min
W 300 ml zimnej wody rozmieszać opakowanie Barszczu Czerwonego Nasza Specjalność Winiary. Dolać do gotującej się zupy, wymieszać, gotować przez kolejne 3-5 minut.
Krok 8
2 min
Na zakończenie zupę zabielić (hartując śmietanę). Doprawić sokiem z cytryny, gałką, tymiankiem, solą i pieprzem do smaku.
Krok 9
1 min
Zupę podawać z kleksem śmietany i posiekaną natką pietruszki.
Zupa buraczkowa z ziemniakami

Krok 1 z 9

Cebulę obrać, drobno posiekać.

Zupa buraczkowa z ziemniakami

Krok 2 z 9

Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę.

Zupa buraczkowa z ziemniakami

Krok 3 z 9

Buraczki dokładnie umyć, jeśli jest potrzeba, obrać i pokroić w kostkę.

Zupa buraczkowa z ziemniakami

Krok 4 z 9

Na dnie dużego garnka rozgrzać olej, zeszklić na nim cebulę ze szczyptą soli.

Zupa buraczkowa z ziemniakami

Krok 5 z 9

Dodać ziemniaki i buraczki, krótko podsmażyć.

Zupa buraczkowa z ziemniakami

Krok 6 z 9

Warzywa zalać wodą - tak, aby przykryć ich powierzchnię. Gotować na wolnym ogniu przez ok. 15 - 20 minut, aż ziemniaki i buraki zmiękną.

Zupa buraczkowa z ziemniakami

Krok 7 z 9

W 300 ml zimnej wody rozmieszać opakowanie Barszczu Czerwonego Nasza Specjalność Winiary. Dolać do gotującej się zupy, wymieszać, gotować przez kolejne 3-5 minut.

Zupa buraczkowa z ziemniakami

Krok 8 z 9

Na zakończenie zupę zabielić (hartując śmietanę). Doprawić sokiem z cytryny, gałką, tymiankiem, solą i pieprzem do smaku.

Zupa buraczkowa z ziemniakami

Krok 9 z 9

Zupę podawać z kleksem śmietany i posiekaną natką pietruszki.

Dziś propozycja iście wiosenna, choć po drobnych modyfikacjach zupę można gotować przez okrągły rok. W podstawowej wersji zupa bazuje na młodych ziemniaczkach i buraczkach. Dodatek Barszczu Czerwonego Nasza Specjalność WINIARY stanowi gwarancję niepowtarzalnego aromatu.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika