Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Zupa z buraków krem z tymiankiem i prażonym słonecznikiem
Zupa z buraków krem z tymiankiem i prażonym słonecznikiem
Zupa z buraków krem z tymiankiem i prażonym słonecznikiem
Zupa z buraków krem z tymiankiem i prażonym słonecznikiem
Zupa z buraków krem z tymiankiem i prażonym słonecznikiem
Zupa z buraków krem z tymiankiem i prażonym słonecznikiem
Zupa z buraków krem z tymiankiem i prażonym słonecznikiem
Zupa z buraków krem z tymiankiem i prażonym słonecznikiem

Zupa z buraków krem z tymiankiem i prażonym słonecznikiem

(0)
35min
Łatwy
Kup składniki
zwz avatar 2
Zakochane w zupach zakochanewzupach.pl
Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich. Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
700  g
Buraki
1 
Marchewka
1 
Pietruszka
1  kawałek
Seler
1  kawałek
Por (biała i jasnozielona część)
2 
Liść laurowy
5  kulek
Ziele angielskie
3  ząbków
Czosnek
1  łyżka
Oliwa
700  ml
Woda
1  szczypta
Sól morska do doprawienia
1  szczypta
Pieprz czarny do smaku
1  łyżeczka
Ocet winny do smaku
1  szczypta
Cukier
0.25  szklanka
Śmietana gęsta
0.5  szklanka
Słonecznik łuskany
3  gałązek
Kilka gałązek świeżego tymianku
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
9.51 g
Węglowodany
37.88 g
Tłuszcze
16.62 g
Wartość energetyczna
315.48 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Buraczki to nie tylko barszcz (choć osobiście uwielbiam barszcze i nie mam do nich żadnych zastrzeżeń). Buraczki to o wiele więcej, choćbyśmy pozostawali tylko w temacie zup. Bo buraczki to także botwinka, przeróżne zupy warzywne. A nade wszystko krem! Kiedy po raz pierwszy zjadłam krem z buraków zaczęłam się zastanawiać, dlaczego tak rzadko jest gotowany. W domach, które znam, pojawia się zazwyczaj tradycyjny barszcz, a kremowa konsystencja zarezerwowana jest dla najczęściej dla zup z cukinią. Tymczasem kto nie gotuje, a zwłaszcza kto nie je kremów z buraków, ten traci! Krem z buraków jest pyszny, aromatyczny, pachnący czosnkiem i …po prostu barszczem, tym który kochamy najbardziej. Krem z buraków można jednak podać zupełnie inaczej niż tradycyjny barszcz, na przykład z prażonymi nasionami. Świetnie pasowałby też kozi ser czy na przykład feta. Przygotowanie zupy to żadnej problem, zwłaszcza kiedy możemy na szybko pokroić warzywa, nie przejmując się nadawanym im nieregularnym kształtem. Zupa i tak zostanie zmiksowana, wszelkie niedociągnięcia znikną, a na talerzu pojawi się apetyczny krem podsypany ulubionymi dodatkami. Z podanej ilości składników przygotujecie 4 porcje zupy.

Zobacz też

Zobacz Zupa krem z buraków z mlekiem kokosowym

Zobacz Zupa krem z buraków i jabłek z kwaśną śmietaną

Zobacz Zupa krem z buraków pachnąca cynamonem

Zobacz Krem z buraków pieczonych z warzywami

Przygotowanie

35 min
  • Krok 1

    6 min
    Por kroimy w ćwierćtalarki, podduszamy w garnku na oliwie. Pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę lub posiekany czosnek.
  • Krok 2

    20 min
    Warzywa obieramy, kroimy w kostkę. Przekładamy do garnka z podduszonym porem. Podlewamy 0,7 l wody, dodajemy ziele angielskie, liście laurowe i szczyptę soli. Gotujemy do miękkości warzyw, ok. 15-20 minut.
  • Krok 3

    3 min
    Usuwamy z garnka liście laurowe i ziele angielskie, miksujemy zupę na gładki krem. Doprawiamy solą, cukrem i octem winnym.
  • Krok 4

    5 min
    Na suchej patelni prażymy słonecznik.
  • Krok 5

    1 min
    Zupę podajemy z kleksem śmietany, posypujemy słonecznikiem i listkami świeżego tymianku.
Zupa z buraków krem z tymiankiem i prażonym słonecznikiem

Krok 1 z 5

Por kroimy w ćwierćtalarki, podduszamy w garnku na oliwie. Pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę lub posiekany czosnek.

Zupa z buraków krem z tymiankiem i prażonym słonecznikiem

Krok 2 z 5

Warzywa obieramy, kroimy w kostkę. Przekładamy do garnka z podduszonym porem. Podlewamy 0,7 l wody, dodajemy ziele angielskie, liście laurowe i szczyptę soli. Gotujemy do miękkości warzyw, ok. 15-20 minut.

Zupa z buraków krem z tymiankiem i prażonym słonecznikiem

Krok 3 z 5

Usuwamy z garnka liście laurowe i ziele angielskie, miksujemy zupę na gładki krem. Doprawiamy solą, cukrem i octem winnym.

Zupa z buraków krem z tymiankiem i prażonym słonecznikiem

Krok 4 z 5

Na suchej patelni prażymy słonecznik.

Zupa z buraków krem z tymiankiem i prażonym słonecznikiem

Krok 5 z 5

Zupę podajemy z kleksem śmietany, posypujemy słonecznikiem i listkami świeżego tymianku.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bezglutenowe
  • Bezglutenowe
  • Bez jajek
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Kuchnia europejska
  • Obiad
  • Wegetariańskie
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Lekka i szybka zupa z młodej kapusty

    Lekka i szybka zupa z młodej kapusty

    34 min Łatwy
  • Krem z buraków ze skwarkami

    Krem z buraków ze skwarkami

    41 min Średni
  • Wiosenny krupnik z fasolką szparagową

    Wiosenny krupnik z fasolką szparagową

    52 min Łatwy
  • Rosyjska zupa rybna z czterech gatunków ryb

    Rosyjska zupa rybna z czterech gatunków ryb

    1 godz 20 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu