Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich.
Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!
Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów Zachowaj sprawdzone przepisy Oszczędzaj czas
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Buraczki to nie tylko barszcz (choć osobiście uwielbiam barszcze i nie mam do nich żadnych zastrzeżeń). Buraczki to o wiele więcej, choćbyśmy pozostawali tylko w temacie zup. Bo buraczki to także botwinka, przeróżne zupy warzywne. A nade wszystko krem!
Kiedy po raz pierwszy zjadłam krem z buraków zaczęłam się zastanawiać, dlaczego tak rzadko jest gotowany. W domach, które znam, pojawia się zazwyczaj tradycyjny barszcz, a kremowa konsystencja zarezerwowana jest dla najczęściej dla zup z cukinią. Tymczasem kto nie gotuje, a zwłaszcza kto nie je kremów z buraków, ten traci!
Krem z buraków jest pyszny, aromatyczny, pachnący czosnkiem i …po prostu barszczem, tym który kochamy najbardziej. Krem z buraków można jednak podać zupełnie inaczej niż tradycyjny barszcz, na przykład z prażonymi nasionami. Świetnie pasowałby też kozi ser czy na przykład feta. Przygotowanie zupy to żadnej problem, zwłaszcza kiedy możemy na szybko pokroić warzywa, nie przejmując się nadawanym im nieregularnym kształtem. Zupa i tak zostanie zmiksowana, wszelkie niedociągnięcia znikną, a na talerzu pojawi się apetyczny krem podsypany ulubionymi dodatkami. Z podanej ilości składników przygotujecie 4 porcje zupy.
Por kroimy w ćwierćtalarki, podduszamy w garnku na oliwie. Pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę lub posiekany czosnek.
Krok 2
20 min
Warzywa obieramy, kroimy w kostkę. Przekładamy do garnka z podduszonym porem. Podlewamy 0,7 l wody, dodajemy ziele angielskie, liście laurowe i szczyptę soli. Gotujemy do miękkości warzyw, ok. 15-20 minut.
Krok 3
3 min
Usuwamy z garnka liście laurowe i ziele angielskie, miksujemy zupę na gładki krem. Doprawiamy solą, cukrem i octem winnym.
Krok 4
5 min
Na suchej patelni prażymy słonecznik.
Krok 5
1 min
Zupę podajemy z kleksem śmietany, posypujemy słonecznikiem i listkami świeżego tymianku.
Krok 1
z
5
Por kroimy w ćwierćtalarki, podduszamy w garnku na oliwie. Pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę lub posiekany czosnek.
Krok 2
z
5
Warzywa obieramy, kroimy w kostkę. Przekładamy do garnka z podduszonym porem. Podlewamy 0,7 l wody, dodajemy ziele angielskie, liście laurowe i szczyptę soli. Gotujemy do miękkości warzyw, ok. 15-20 minut.
Krok 3
z
5
Usuwamy z garnka liście laurowe i ziele angielskie, miksujemy zupę na gładki krem. Doprawiamy solą, cukrem i octem winnym.
Krok 4
z
5
Na suchej patelni prażymy słonecznik.
Krok 5
z
5
Zupę podajemy z kleksem śmietany, posypujemy słonecznikiem i listkami świeżego tymianku.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0