Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • MyMenu Plan
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów

Zupa krem z buraków i jabłek z kwaśną śmietaną

(0)
1 godz 41 min
Łatwy
Kup składniki
zwz avatar 2
Zakochane w zupach zakochanewzupach.pl
Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich. Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
4  łyżek
Bulion warzywny w słoiku WINIARY
1.5  l
Woda
4 
Duże buraki
2 
Papryka
2 
Marchewka
2 
Pietruszka
2 
Duże jabłka
3  łyżek
Oliwa
0.5 
Cytryna
1  łyżka
Chrzan
200  mg
Kwaśna Śmietana 18%
trochę
Tymianek
1  szczypta
Sól
1  szczypta
Pieprz
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
3.7 g
Węglowodany
33.78 g
Tłuszcze
11.18 g
Wartość energetyczna
245.34 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Jesień to pora na warzywa korzeniowe – są nie tylko dostępne w każdym warzywniaku w przystępnych cenach, ale także bogate w witaminy i składniki mineralne. Buraki, które stanowią główny składnik dzisiejszej zupy, wspomagają trawienie, funkcje wątroby, mają także zawierają składniki działające przeciwbakteryjnie i takie, które wyłapują wolne rodniki. Są również bogate w magnez potas, wapń i żelazo oraz witaminy z grupy A, B i C. Dlatego zupa krem z buraków to świetny pomysł na jesień. Nic, tylko zajadać – na zdrowie! Posileni zupą kremem z buraków i jabłek, pełni energii, wybierzmy się na spacer do parku, gdzie w słoneczny dzień odnajdziemy podobne kolory do tych, które zmiksowaliśmy w garnku.

Przygotowanie

101 min
  • Krok 1

    60 min
    Buraki umyć, ugotować w łupinach.
  • Krok 2

    1 min
    Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni.
  • Krok 3

    20 min
    Papryki, marchewki i pietruszki umyć. Marchewki i pietruszki obrać, papryki wydrążyć, wszystkie warzywa pokroić na mniejsze części, przełożyć na blaszkę, skropić oliwą i piec w piekarniku aż do miękkości.
  • Krok 4

    3 min
    Jabłka obrać, zetrzeć na tarce.
  • Krok 5

    10 min
    Ugotowane buraki obrać, pokroić na mniejsze części. Przełożyć do wysokiego garnka wraz z upieczonymi warzywami. Dodać utarte jabłka, wyciśnięty sok z połówki cytryny oraz chrzan. Całość zalać połową przygotowanego bulionu warzywnego i zblendować do uzyskania gładkiej konsystencji. Dolać pozostały buliony, jeszcze raz krótko zblendować.
  • Krok 6

    5 min
    Zmiksowaną zupę podgrzewać, dodając w międzyczasie 150 ml kwaśnej śmietany. Pamiętajmy o tym, aby przed dodaniem śmietany wymieszać ją z odrobiną ciepłej zupy – w ten sposób całość nie ma prawa się zważyć.
  • Krok 7

    1 min
    Na koniec zupę krem z buraków doprawić solą i pieprzem do smaku.
  • Krok 8

    1 min
    Krem z buraków podawać z kleksem kwaśnej śmietany, posypany tymiankiem.
Zupa krem z buraków i jabłek z kwaśną śmietaną

Krok 1 z 8

Buraki umyć, ugotować w łupinach.

Zupa krem z buraków i jabłek z kwaśną śmietaną

Krok 2 z 8

Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni.

Zupa krem z buraków i jabłek z kwaśną śmietaną

Krok 3 z 8

Papryki, marchewki i pietruszki umyć. Marchewki i pietruszki obrać, papryki wydrążyć, wszystkie warzywa pokroić na mniejsze części, przełożyć na blaszkę, skropić oliwą i piec w piekarniku aż do miękkości.

Zupa krem z buraków i jabłek z kwaśną śmietaną

Krok 4 z 8

Jabłka obrać, zetrzeć na tarce.

Zupa krem z buraków i jabłek z kwaśną śmietaną

Krok 5 z 8

Ugotowane buraki obrać, pokroić na mniejsze części. Przełożyć do wysokiego garnka wraz z upieczonymi warzywami. Dodać utarte jabłka, wyciśnięty sok z połówki cytryny oraz chrzan. Całość zalać połową przygotowanego bulionu warzywnego i zblendować do uzyskania gładkiej konsystencji. Dolać pozostały buliony, jeszcze raz krótko zblendować.

Zupa krem z buraków i jabłek z kwaśną śmietaną

Krok 6 z 8

Zmiksowaną zupę podgrzewać, dodając w międzyczasie 150 ml kwaśnej śmietany. Pamiętajmy o tym, aby przed dodaniem śmietany wymieszać ją z odrobiną ciepłej zupy – w ten sposób całość nie ma prawa się zważyć.

Zupa krem z buraków i jabłek z kwaśną śmietaną

Krok 7 z 8

Na koniec zupę krem z buraków doprawić solą i pieprzem do smaku.

Zupa krem z buraków i jabłek z kwaśną śmietaną

Krok 8 z 8

Krem z buraków podawać z kleksem kwaśnej śmietany, posypany tymiankiem.

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Wegetariańskie
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa z pieczonych warzyw

    1 godz 3 min Średni
  • Zupa krem z buraków z mlekiem kokosowym

    1 godz 30 min Łatwy
  • Zupa krem z papryki pieczonej

    1 godz 17 min Łatwy
  • Kremowy barszcz ukraiński ze słodkimi batatami

    2 godz 46 min

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu