Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Buraki umyć, ugotować w łupinach.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni.
Papryki, marchewki i pietruszki umyć. Marchewki i pietruszki obrać, papryki wydrążyć, wszystkie warzywa pokroić na mniejsze części, przełożyć na blaszkę, skropić oliwą i piec w piekarniku aż do miękkości.
Jabłka obrać, zetrzeć na tarce.
Ugotowane buraki obrać, pokroić na mniejsze części. Przełożyć do wysokiego garnka wraz z upieczonymi warzywami. Dodać utarte jabłka, wyciśnięty sok z połówki cytryny oraz chrzan. Całość zalać połową przygotowanego bulionu warzywnego i zblendować do uzyskania gładkiej konsystencji. Dolać pozostały buliony, jeszcze raz krótko zblendować.
Zmiksowaną zupę podgrzewać, dodając w międzyczasie 150 ml kwaśnej śmietany. Pamiętajmy o tym, aby przed dodaniem śmietany wymieszać ją z odrobiną ciepłej zupy – w ten sposób całość nie ma prawa się zważyć.
Na koniec zupę krem z buraków doprawić solą i pieprzem do smaku.
Krem z buraków podawać z kleksem kwaśnej śmietany, posypany tymiankiem.
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Zapisz
Komentarze 0