Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Zupa krem z buraków i jabłek z kwaśną śmietaną
Zupa krem z buraków i jabłek z kwaśną śmietaną
Zupa krem z buraków i jabłek z kwaśną śmietaną
Zupa krem z buraków i jabłek z kwaśną śmietaną
Zupa krem z buraków i jabłek z kwaśną śmietaną
Zupa krem z buraków i jabłek z kwaśną śmietaną

Zupa krem z buraków i jabłek z kwaśną śmietaną

(0)
1 godz 41 min
Łatwy
Kup składniki
zwz avatar 2
Zakochane w zupach zakochanewzupach.pl
Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich. Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
4  łyżek
Bulion warzywny w słoiku WINIARY
1.5  l
Woda
4 
Duże buraki
2 
Papryka
2 
Marchewka
2 
Pietruszka
2 
Duże jabłka
3  łyżek
Oliwa
0.5 
Cytryna
1  łyżka
Chrzan
200  mg
Kwaśna Śmietana 18%
trochę
Tymianek
1  szczypta
Sól
1  szczypta
Pieprz
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
3.7 g
Węglowodany
33.78 g
Tłuszcze
11.18 g
Wartość energetyczna
245.34 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Jesień to pora na warzywa korzeniowe – są nie tylko dostępne w każdym warzywniaku w przystępnych cenach, ale także bogate w witaminy i składniki mineralne. Buraki, które stanowią główny składnik dzisiejszej zupy, wspomagają trawienie, funkcje wątroby, mają także zawierają składniki działające przeciwbakteryjnie i takie, które wyłapują wolne rodniki. Są również bogate w magnez potas, wapń i żelazo oraz witaminy z grupy A, B i C. Dlatego zupa krem z buraków to świetny pomysł na jesień. Nic, tylko zajadać – na zdrowie! Posileni zupą kremem z buraków i jabłek, pełni energii, wybierzmy się na spacer do parku, gdzie w słoneczny dzień odnajdziemy podobne kolory do tych, które zmiksowaliśmy w garnku.

Przygotowanie

101 min
  • Krok 1

    60 min
    Buraki umyć, ugotować w łupinach.
  • Krok 2

    1 min
    Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni.
  • Krok 3

    20 min
    Papryki, marchewki i pietruszki umyć. Marchewki i pietruszki obrać, papryki wydrążyć, wszystkie warzywa pokroić na mniejsze części, przełożyć na blaszkę, skropić oliwą i piec w piekarniku aż do miękkości.
  • Krok 4

    3 min
    Jabłka obrać, zetrzeć na tarce.
  • Krok 5

    10 min
    Ugotowane buraki obrać, pokroić na mniejsze części. Przełożyć do wysokiego garnka wraz z upieczonymi warzywami. Dodać utarte jabłka, wyciśnięty sok z połówki cytryny oraz chrzan. Całość zalać połową przygotowanego bulionu warzywnego i zblendować do uzyskania gładkiej konsystencji. Dolać pozostały buliony, jeszcze raz krótko zblendować.
  • Krok 6

    5 min
    Zmiksowaną zupę podgrzewać, dodając w międzyczasie 150 ml kwaśnej śmietany. Pamiętajmy o tym, aby przed dodaniem śmietany wymieszać ją z odrobiną ciepłej zupy – w ten sposób całość nie ma prawa się zważyć.
  • Krok 7

    1 min
    Na koniec zupę krem z buraków doprawić solą i pieprzem do smaku.
  • Krok 8

    1 min
    Krem z buraków podawać z kleksem kwaśnej śmietany, posypany tymiankiem.
Zupa krem z buraków i jabłek z kwaśną śmietaną

Krok 1 z 8

Buraki umyć, ugotować w łupinach.

Zupa krem z buraków i jabłek z kwaśną śmietaną

Krok 2 z 8

Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni.

Zupa krem z buraków i jabłek z kwaśną śmietaną

Krok 3 z 8

Papryki, marchewki i pietruszki umyć. Marchewki i pietruszki obrać, papryki wydrążyć, wszystkie warzywa pokroić na mniejsze części, przełożyć na blaszkę, skropić oliwą i piec w piekarniku aż do miękkości.

Zupa krem z buraków i jabłek z kwaśną śmietaną

Krok 4 z 8

Jabłka obrać, zetrzeć na tarce.

Zupa krem z buraków i jabłek z kwaśną śmietaną

Krok 5 z 8

Ugotowane buraki obrać, pokroić na mniejsze części. Przełożyć do wysokiego garnka wraz z upieczonymi warzywami. Dodać utarte jabłka, wyciśnięty sok z połówki cytryny oraz chrzan. Całość zalać połową przygotowanego bulionu warzywnego i zblendować do uzyskania gładkiej konsystencji. Dolać pozostały buliony, jeszcze raz krótko zblendować.

Zupa krem z buraków i jabłek z kwaśną śmietaną

Krok 6 z 8

Zmiksowaną zupę podgrzewać, dodając w międzyczasie 150 ml kwaśnej śmietany. Pamiętajmy o tym, aby przed dodaniem śmietany wymieszać ją z odrobiną ciepłej zupy – w ten sposób całość nie ma prawa się zważyć.

Zupa krem z buraków i jabłek z kwaśną śmietaną

Krok 7 z 8

Na koniec zupę krem z buraków doprawić solą i pieprzem do smaku.

Zupa krem z buraków i jabłek z kwaśną śmietaną

Krok 8 z 8

Krem z buraków podawać z kleksem kwaśnej śmietany, posypany tymiankiem.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Wegetariańskie
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa z pieczonych warzyw

    Zupa z pieczonych warzyw

    1 godz 3 min Średni
  • Zupa krem z buraków z mlekiem kokosowym

    Zupa krem z buraków z mlekiem kokosowym

    1 godz 30 min Łatwy
  • Zupa krem z papryki pieczonej

    Zupa krem z papryki pieczonej

    1 godz 17 min Łatwy
  • Kremowy barszcz ukraiński ze słodkimi batatami

    Kremowy barszcz ukraiński ze słodkimi batatami

    2 godz 46 min

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu