Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich.
Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!
Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów Zachowaj sprawdzone przepisy Oszczędzaj czas
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Jesień to pora na warzywa korzeniowe – są nie tylko dostępne w każdym warzywniaku w przystępnych cenach, ale także bogate w witaminy i składniki mineralne. Buraki, które stanowią główny składnik dzisiejszej zupy, wspomagają trawienie, funkcje wątroby, mają także zawierają składniki działające przeciwbakteryjnie i takie, które wyłapują wolne rodniki. Są również bogate w magnez potas, wapń i żelazo oraz witaminy z grupy A, B i C. Dlatego zupa krem z buraków to świetny pomysł na jesień. Nic, tylko zajadać – na zdrowie! Posileni zupą kremem z buraków i jabłek, pełni energii, wybierzmy się na spacer do parku, gdzie w słoneczny dzień odnajdziemy podobne kolory do tych, które zmiksowaliśmy w garnku.
Przygotowanie
101 min
Krok 1
60 min
Buraki umyć, ugotować w łupinach.
Krok 2
1 min
Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni.
Krok 3
20 min
Papryki, marchewki i pietruszki umyć. Marchewki i pietruszki obrać, papryki wydrążyć, wszystkie warzywa pokroić na mniejsze części, przełożyć na blaszkę, skropić oliwą i piec w piekarniku aż do miękkości.
Krok 4
3 min
Jabłka obrać, zetrzeć na tarce.
Krok 5
10 min
Ugotowane buraki obrać, pokroić na mniejsze części. Przełożyć do wysokiego garnka wraz z upieczonymi warzywami. Dodać utarte jabłka, wyciśnięty sok z połówki cytryny oraz chrzan. Całość zalać połową przygotowanego bulionu warzywnego i zblendować do uzyskania gładkiej konsystencji. Dolać pozostały buliony, jeszcze raz krótko zblendować.
Krok 6
5 min
Zmiksowaną zupę podgrzewać, dodając w międzyczasie 150 ml kwaśnej śmietany. Pamiętajmy o tym, aby przed dodaniem śmietany wymieszać ją z odrobiną ciepłej zupy – w ten sposób całość nie ma prawa się zważyć.
Krok 7
1 min
Na koniec zupę krem z buraków doprawić solą i pieprzem do smaku.
Krok 8
1 min
Krem z buraków podawać z kleksem kwaśnej śmietany, posypany tymiankiem.
Krok 1
z
8
Buraki umyć, ugotować w łupinach.
Krok 2
z
8
Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni.
Krok 3
z
8
Papryki, marchewki i pietruszki umyć. Marchewki i pietruszki obrać, papryki wydrążyć, wszystkie warzywa pokroić na mniejsze części, przełożyć na blaszkę, skropić oliwą i piec w piekarniku aż do miękkości.
Krok 4
z
8
Jabłka obrać, zetrzeć na tarce.
Krok 5
z
8
Ugotowane buraki obrać, pokroić na mniejsze części. Przełożyć do wysokiego garnka wraz z upieczonymi warzywami. Dodać utarte jabłka, wyciśnięty sok z połówki cytryny oraz chrzan. Całość zalać połową przygotowanego bulionu warzywnego i zblendować do uzyskania gładkiej konsystencji. Dolać pozostały buliony, jeszcze raz krótko zblendować.
Krok 6
z
8
Zmiksowaną zupę podgrzewać, dodając w międzyczasie 150 ml kwaśnej śmietany. Pamiętajmy o tym, aby przed dodaniem śmietany wymieszać ją z odrobiną ciepłej zupy – w ten sposób całość nie ma prawa się zważyć.
Krok 7
z
8
Na koniec zupę krem z buraków doprawić solą i pieprzem do smaku.
Krok 8
z
8
Krem z buraków podawać z kleksem kwaśnej śmietany, posypany tymiankiem.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0