
- Wszystkie przepisy
- Kuchnia sezonowa
- Składniki
- Okazja
- Nie marnujemy
- Desery
- Kolacja
- Obiad
- Śniadanie
- Dania i przekąski
- Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
- Przepisy
- Porady i inspiracje
- Foodsharing
- Recycling opakowań
- Produkty Dobre Dłużej
- Obiad na każdą kieszeń
- Mięsny obiad
- Mięsny obiad do 10 zł
- Mięsny obiad do 15 zł
- Bezmięsny obiad
- Bezmięsny obiad do 10 zł
- Bezmięsny obiad do 15 zł




Zupa buraczkowa

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj
Porady & triki
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Wartości odżywcze
Niech Cię nie zmyli dość długa lista składników – zupa buraczkowa jest bardzo prosta do przygotowania. Podstawą są oczywiście buraki, które nadają jej kolor i główny akcent smakowy, zaś inne warzywa jak marchewka, pietruszka, czy ziemniaki nadają jej treściwego charakteru. Przysłowiową wisienką na torcie w przypadku zupy buraczkowej będzie łyżka gęstej śmietany i szczypta świeżego koperku. Dzięki temu zupa buraczkowa będzie pyszna i niezwykle efektowna dla oka.
Jeśli spodobał Ci się ten przepis, zobacz też inne przepisy na zupy ze śmietaną:
Zupa krem z buraków i jabłek z kwaśną śmietaną
Zupa krem z dyni z bitą śmietaną i wiórkami kokosowymi
Zobacz Barszcz ukraiński z botwinką
Barszcz biały ogórkowy z kiełbaską, jajkiem, śmietaną i świeżym majerankiem
Chłodnik jagodowy z makaronem i śmietanką
Dowiedz się też więcej o tym jak jak zabielać zupę, jak zagęszczać zupy i jak uratować przesoloną zupę!
Przygotowanie
Krok 1
8 minKrok 2
8 minKrok 3
5 minKrok 4
4 minKrok 5
2 minKrok 6
15 minKrok 7
1 minKrok 8
1 min
Krok 1 z 8
Przygotuj bulion, powinien być gorący. Doprowadź go do wrzenia i trzymaj na małym ogniu.

Krok 2 z 8
Cebulę obierz i pokrój w kostkę, marchewkę i korzeń pietruszki obierz, następnie pokrój na talarki.

Krok 3 z 8
Na patelni rozgrzej olej i zeszklij cebulę. Następnie wrzuć marchew i pietruszkę. Podsmażaj dalej przez około 5 minut.

Krok 4 z 8
Ziemniaki pokrój w kostkę, kapustę poszatkuj. Do wywaru dorzuć ziemniaki i zagotuj. Następnie dodaj kapustę.

Krok 5 z 8
Do garnka dodaj zawartość patelni i opakowanie Barszczu-koncentratu z przyprawami Winiary. Dopraw: liściem laurowym, ziarnami ziela angielskiego i ziarenkami pieprzu.

Krok 6 z 8
Całość gotuj przez ok. 15 minut.

Krok 7 z 8
Na koniec dodaj do zupy buraczkowej przeciśnięty czosnek. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Krok 8 z 8
Zupę buraczkową możesz podać z kleksem śmietany, posypaną świeżym koperkiem.
Przepis w formacie PDF
PobierzDziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0