Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich.
Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!
Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów Zachowaj sprawdzone przepisy Oszczędzaj czas
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Buraki to jedno z najzdrowszych warzyw, które moim zdaniem gości w naszych kuchniach zbyt rzadko. Dlatego staram się sięgać po nie nie tylko z okazji świąt i używać ich do sałatek, zapiekanek, a przede wszystkim do zup, ze szczególnym uwzględnieniem zupy buraczkowej. Piękna barwa buraków zapewnia nietuzinkowy wygląd każdemu daniu – dokładnie w ten sposób kusi swoim intensywnym czerwonym kolorem moja zupa buraczkowa.
Niech Cię nie zmyli dość długa lista składników – zupa buraczkowa jest bardzo prosta do przygotowania. Podstawą są oczywiście buraki, które nadają jej kolor i główny akcent smakowy, zaś inne warzywa jak marchewka, pietruszka, czy ziemniaki nadają jej treściwego charakteru. Przysłowiową wisienką na torcie w przypadku zupy buraczkowej będzie łyżka gęstej śmietany i szczypta świeżego koperku. Dzięki temu zupa buraczkowa będzie pyszna i niezwykle efektowna dla oka.
Jeśli spodobał Ci się ten przepis, zobacz też inne przepisy na zupy ze śmietaną:
Przygotuj bulion, powinien być gorący. Doprowadź go do wrzenia i trzymaj na małym ogniu.
Krok 2
8 min
Cebulę obierz i pokrój w kostkę, marchewkę i korzeń pietruszki obierz, następnie pokrój na talarki.
Krok 3
5 min
Na patelni rozgrzej olej i zeszklij cebulę. Następnie wrzuć marchew i pietruszkę. Podsmażaj dalej przez około 5 minut.
Krok 4
4 min
Ziemniaki pokrój w kostkę, kapustę poszatkuj. Do wywaru dorzuć ziemniaki i zagotuj. Następnie dodaj kapustę.
Krok 5
2 min
Do garnka dodaj zawartość patelni i opakowanie Barszczu-koncentratu z przyprawami Winiary. Dopraw: liściem laurowym, ziarnami ziela angielskiego i ziarenkami pieprzu.
Krok 6
15 min
Całość gotuj przez ok. 15 minut.
Krok 7
1 min
Na koniec dodaj do zupy buraczkowej przeciśnięty czosnek. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Krok 8
1 min
Zupę buraczkową możesz podać z kleksem śmietany, posypaną świeżym koperkiem.
Krok 1
z
8
Przygotuj bulion, powinien być gorący. Doprowadź go do wrzenia i trzymaj na małym ogniu.
Krok 2
z
8
Cebulę obierz i pokrój w kostkę, marchewkę i korzeń pietruszki obierz, następnie pokrój na talarki.
Krok 3
z
8
Na patelni rozgrzej olej i zeszklij cebulę. Następnie wrzuć marchew i pietruszkę. Podsmażaj dalej przez około 5 minut.
Krok 4
z
8
Ziemniaki pokrój w kostkę, kapustę poszatkuj. Do wywaru dorzuć ziemniaki i zagotuj. Następnie dodaj kapustę.
Krok 5
z
8
Do garnka dodaj zawartość patelni i opakowanie Barszczu-koncentratu z przyprawami Winiary. Dopraw: liściem laurowym, ziarnami ziela angielskiego i ziarenkami pieprzu.
Krok 6
z
8
Całość gotuj przez ok. 15 minut.
Krok 7
z
8
Na koniec dodaj do zupy buraczkowej przeciśnięty czosnek. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Krok 8
z
8
Zupę buraczkową możesz podać z kleksem śmietany, posypaną świeżym koperkiem.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0