Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Zupa buraczkowa
Zupa buraczkowa
Zupa buraczkowa
Zupa buraczkowa
Dodaj do CookBook

Zupa buraczkowa

(0)
44 min
Średni
Kup składniki
Autorem przepisu jest Winiary
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

5 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
6  łyżek
Bulion warzywny w słoiku WINIARY
2  l
Woda
4 
Ziemniaki
2 
Marchewka
1 
Pietruszka
0.25  główka
Kapusta włoska
1 
Cebula
2  łyżek
Olej do podsmażenia warzyw
3  ząbków
Czosnek
4  kulek
Ziarenko pieprzu
3  kulek
Ziarno ziela angielskiego
3 
Liść laurowy
1  szczypta
Pieprz
5  łyżek
Śmietana 18%
trochę
Świeży koperek do podania
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
30.8 g
Wartość energetyczna
246 kcal
Tłuszcze
11.4 g
Białko
6 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Buraki to jedno z najzdrowszych warzyw, które moim zdaniem gości w naszych kuchniach zbyt rzadko. Dlatego staram się sięgać po nie nie tylko z okazji świąt i używać ich do sałatek, zapiekanek, a przede wszystkim do zup, ze szczególnym uwzględnieniem zupy buraczkowej. Piękna barwa buraków zapewnia nietuzinkowy wygląd każdemu daniu – dokładnie w ten sposób kusi swoim intensywnym czerwonym kolorem moja zupa buraczkowa.

Niech Cię nie zmyli dość długa lista składników – zupa buraczkowa jest bardzo prosta do przygotowania. Podstawą są oczywiście buraki, które nadają jej kolor i główny akcent smakowy, zaś inne warzywa jak marchewka, pietruszka, czy ziemniaki nadają jej treściwego charakteru. Przysłowiową wisienką na torcie w przypadku zupy buraczkowej będzie łyżka gęstej śmietany i szczypta świeżego koperku. Dzięki temu zupa buraczkowa będzie pyszna i niezwykle efektowna dla oka.

Jeśli spodobał Ci się ten przepis, zobacz też inne przepisy na zupy ze śmietaną:

Zupa krem z buraków i jabłek z kwaśną śmietaną

Zupa krem z dyni z bitą śmietaną i wiórkami kokosowymi

Zobacz Barszcz ukraiński z botwinką

Barszcz biały ogórkowy z kiełbaską, jajkiem, śmietaną i świeżym majerankiem

Chłodnik jagodowy z makaronem i śmietanką

Dowiedz się też więcej o tym jak jak zabielać zupę, jak zagęszczać zupy i jak uratować przesoloną zupę!

Przygotowanie

44 min
  • Krok 1

    8 min
    Przygotuj bulion, powinien być gorący. Doprowadź go do wrzenia i trzymaj na małym ogniu.
  • Krok 2

    8 min
    Cebulę obierz i pokrój w kostkę, marchewkę i korzeń pietruszki obierz, następnie pokrój na talarki.
  • Krok 3

    5 min
    Na patelni rozgrzej olej i zeszklij cebulę. Następnie wrzuć marchew i pietruszkę. Podsmażaj dalej przez około 5 minut.
  • Krok 4

    4 min
    Ziemniaki pokrój w kostkę, kapustę poszatkuj. Do wywaru dorzuć ziemniaki i zagotuj. Następnie dodaj kapustę.
  • Krok 5

    2 min
    Do garnka dodaj zawartość patelni i opakowanie Barszczu-koncentratu z przyprawami Winiary. Dopraw: liściem laurowym, ziarnami ziela angielskiego i ziarenkami pieprzu.
  • Krok 6

    15 min
    Całość gotuj przez ok. 15 minut.
  • Krok 7

    1 min
    Na koniec dodaj do zupy buraczkowej przeciśnięty czosnek. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
  • Krok 8

    1 min
    Zupę buraczkową możesz podać z kleksem śmietany, posypaną świeżym koperkiem.
Zupa buraczkowa

Krok 1 z 8

Przygotuj bulion, powinien być gorący. Doprowadź go do wrzenia i trzymaj na małym ogniu.

Zupa buraczkowa

Krok 2 z 8

Cebulę obierz i pokrój w kostkę, marchewkę i korzeń pietruszki obierz, następnie pokrój na talarki.

Zupa buraczkowa

Krok 3 z 8

Na patelni rozgrzej olej i zeszklij cebulę. Następnie wrzuć marchew i pietruszkę. Podsmażaj dalej przez około 5 minut.

Zupa buraczkowa

Krok 4 z 8

Ziemniaki pokrój w kostkę, kapustę poszatkuj. Do wywaru dorzuć ziemniaki i zagotuj. Następnie dodaj kapustę.

Zupa buraczkowa

Krok 5 z 8

Do garnka dodaj zawartość patelni i opakowanie Barszczu-koncentratu z przyprawami Winiary. Dopraw: liściem laurowym, ziarnami ziela angielskiego i ziarenkami pieprzu.

Zupa buraczkowa

Krok 6 z 8

Całość gotuj przez ok. 15 minut.

Zupa buraczkowa

Krok 7 z 8

Na koniec dodaj do zupy buraczkowej przeciśnięty czosnek. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Zupa buraczkowa

Krok 8 z 8

Zupę buraczkową możesz podać z kleksem śmietany, posypaną świeżym koperkiem.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez soi
  • Bogate w błonnik
  • Kuchnia europejska
  • Kuchnia regionalna
  • Niski poziom cukru
  • Obiad
  • Poniżej 300 kcal
  • Porcja Warzywa/Owoce
  • Przystawka
  • Rodzinny posiłek
  • Wegetariańskie
  • Źródło błonnika
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Smażony szczupak

    Smażony szczupak

    1 godz 35 min Łatwy
  • Zupa szczawiowa ze świeżego szczawiu i z jajkami

    Zupa szczawiowa ze świeżego szczawiu i z jajkami

    20 min Łatwy
  • Czorba - Zupa bułgarska

    Czorba - Zupa bułgarska

    1 godz 12 min Łatwy
  • Zupa pho - pyszny i prosty azjatycki rosół wołowy

    Zupa pho - pyszny i prosty azjatycki rosół wołowy

    1 godz 25 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu