Zupa buraczkowa
44min
Średni
8
łyżek
2
l
Woda
4
Ziemniaki
2
Marchewka
1
Pietruszka
0.25
główka
Kapusta włoska
1
Cebula
2
łyżek
Olej do podsmażenia warzyw
3
ząbków
4
kulek
Ziarenko pieprzu
3
kulek
Ziarno ziela angielskiego
3
Liść laurowy
1
szczypta
Sól
1
szczypta
Pieprz
5
łyżek
Śmietana 18%
trochę
Świeży koperek do podania
.
Wartości odżywcze
Białko
5.44 g
Węglowodany
19.56 g
Tłuszcze
11.44 g
Wartość energetyczna
203.48 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
44 min
Krok 1
8 min
Przygotuj bulion, powinien być gorący. Doprowadź go do wrzenia i trzymaj na małym ogniu.
Krok 2
8 min
Cebulę obierz i pokrój w kostkę, marchewkę i korzeń pietruszki obierz, następnie pokrój na talarki.
Krok 3
5 min
Na patelni rozgrzej olej i zeszklij cebulę. Następnie wrzuć marchew i pietruszkę. Podsmażaj dalej przez około 5 minut.
Krok 4
4 min
Ziemniaki pokrój w kostkę, kapustę poszatkuj. Do wywaru dorzuć ziemniaki i zagotuj. Następnie dodaj kapustę.
Krok 5
2 min
Do garnka dodaj zawartość patelni i opakowanie Barszczu-koncentratu z przyprawami Winiary. Dopraw: liściem laurowym, ziarnami ziela angielskiego i ziarenkami pieprzu.
Krok 6
15 min
Całość gotuj przez ok. 15 minut.
Krok 7
1 min
Na koniec dodaj do zupy buraczkowej przeciśnięty czosnek. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Krok 8
1 min
Zupę buraczkową możesz podać z kleksem śmietany, posypaną świeżym koperkiem.
Buraki to jedno z najzdrowszych warzyw, które moim zdaniem gości w naszych kuchniach zbyt rzadko. Dlatego staram się sięgać po nie nie tylko z okazji świąt i używać ich do sałatek, zapiekanek, a przede wszystkim do zup, ze szczególnym uwzględnieniem zupy buraczkowej. Piękna barwa buraków zapewnia nietuzinkowy wygląd każdemu daniu – dokładnie w ten sposób kusi swoim intensywnym czerwonym kolorem moja zupa buraczkowa.
Niech Cię nie zmyli dość długa lista składników – zupa buraczkowa jest bardzo prosta do przygotowania. Podstawą są oczywiście buraki, które nadają jej kolor i główny akcent smakowy, zaś inne warzywa jak marchewka, pietruszka, czy ziemniaki nadają jej treściwego charakteru. Przysłowiową wisienką na torcie w przypadku zupy buraczkowej będzie łyżka gęstej śmietany i szczypta świeżego koperku. Dzięki temu zupa buraczkowa będzie pyszna i niezwykle efektowna dla oka.
Jeśli spodobał Ci się ten przepis, zobacz też inne przepisy na zupy ze śmietaną:
Zupa krem z buraków i jabłek z kwaśną śmietaną
Zupa krem z dyni z bitą śmietaną i wiórkami kokosowymi
Zobacz Barszcz ukraiński z botwinką
Barszcz biały ogórkowy z kiełbaską, jajkiem, śmietaną i świeżym majerankiem
Chłodnik jagodowy z makaronem i śmietanką
Dowiedz się też więcej o tym jak jak zabielać zupę, jak zagęszczać zupy i jak uratować przesoloną zupę!
Niech Cię nie zmyli dość długa lista składników – zupa buraczkowa jest bardzo prosta do przygotowania. Podstawą są oczywiście buraki, które nadają jej kolor i główny akcent smakowy, zaś inne warzywa jak marchewka, pietruszka, czy ziemniaki nadają jej treściwego charakteru. Przysłowiową wisienką na torcie w przypadku zupy buraczkowej będzie łyżka gęstej śmietany i szczypta świeżego koperku. Dzięki temu zupa buraczkowa będzie pyszna i niezwykle efektowna dla oka.
Jeśli spodobał Ci się ten przepis, zobacz też inne przepisy na zupy ze śmietaną:
Zupa krem z buraków i jabłek z kwaśną śmietaną
Zupa krem z dyni z bitą śmietaną i wiórkami kokosowymi
Zobacz Barszcz ukraiński z botwinką
Barszcz biały ogórkowy z kiełbaską, jajkiem, śmietaną i świeżym majerankiem
Chłodnik jagodowy z makaronem i śmietanką
Dowiedz się też więcej o tym jak jak zabielać zupę, jak zagęszczać zupy i jak uratować przesoloną zupę!
Komentarze 0