Zupa buraczkowa ze szpinakiem
30min
Łatwy
6
Buraczki
4
Ziemniaki
1
l
Woda
3
łyżek
2
pęczków
Szpinak świeży
1
Marchewka
1
Pietruszka
1
kawałek
Seler
3
ząbków
1
Liść laurowy
3
kulek
Ziele angielskie
2
łyżek
Masło
trochę
Świeżo posiekana natka pietruszki
trochę
Ocet winny do smaku
1
szczypta
Cukier do smaku
1
szczypta
Sól do smaku
0.25
szklanka
Śmietana
.
Wartości odżywcze
Białko
8.83 g
Węglowodany
27.35 g
Tłuszcze
7.31 g
Wartość energetyczna
194.47 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
30 min
Krok 1
6 min
Buraczki obieramy, myjemy, ścieramy na tarce o dużych oczkach. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę, marchewkę, pietruszkę i seler obieramy, kroimy w kostkę lub ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Krok 2
15 min
Przygotowane warzywa wrzucamy do garnka, zalewamy ok. 1 l wywaru, dodajemy szczyptę soli, liść laurowy i ziele angielskie, gotujemy do miękkości warzyw ok 15 minut.
Krok 3
4 min
Na patelni delikatnie rozgrzewamy masło, dodajemy szpinak (można go wcześniej posiekać), chwilę dusimy, aż listki zmiękną. Dodajemy posiekane ząbki czosnku i jeszcze chwilę dusimy.
Krok 4
4 min
Podduszony na maśle szpinak dodajemy do garnka z zupą, zagotowujemy. Doprawiamy solą, przełamujemy smak szczyptą cukru i octem winnym.
Krok 5
1 min
Zupę podajemy posypaną świeżo posiekaną zieleniną. Można też zabielić zupę śmietaną.
Buraczki można kochać za wiele rzeczy, na przykład za sporą ilość cennego żelaza, ale przede wszystkim za smak i przecudny kolor! To właśnie te dwie cechy sprawiają, że każdy kocha buraczki. Może niekoniecznie pod każdą postacią, ale nie znam nikogo, komu by buraczki w ogóle nie pasowały. Mi pasują na różne sposoby, a jednym z nich jest zupa buraczkowa ze szpinakiem, czyli jeszcze więcej żelaza na talerzu. Niby żelazo w szpinaku jest przereklamowane, ale każdy z nas zna przynajmniej jeden przypadek w postaci słynnego marynarza, któremu szpinak dodawał niezwykłej siły. A nawet jeśli to bajka, zupa buraczkowa ze szpinakiem smakuje bajecznie!
Młode buraczki nie tracą swojego pięknego koloru podczas gotowania, zatem zupa nie tylko smakuje obłędnie, ale też tak wygląda. Podduszone na maśle listki młodego szpinaku pięknie się prezentują w towarzystwie buraczków, chociaż być może wzbudzą sprzeciw u młodszych domowników. Aczkolwiek czasem dzieci potrafią zaskakiwać swoim zamiłowaniem do listków botwinki, szpinaku, szczawiu, jak również wszelkiego rodzaju zieleniny, którą hojnie posypujemy zupy na talerzach. Z podanej ilości składników przygotujecie 4 porcie zupy.
Młode buraczki nie tracą swojego pięknego koloru podczas gotowania, zatem zupa nie tylko smakuje obłędnie, ale też tak wygląda. Podduszone na maśle listki młodego szpinaku pięknie się prezentują w towarzystwie buraczków, chociaż być może wzbudzą sprzeciw u młodszych domowników. Aczkolwiek czasem dzieci potrafią zaskakiwać swoim zamiłowaniem do listków botwinki, szpinaku, szczawiu, jak również wszelkiego rodzaju zieleniny, którą hojnie posypujemy zupy na talerzach. Z podanej ilości składników przygotujecie 4 porcie zupy.
Komentarze 0