Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Air Fryer
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Zupa buraczkowa ze szpinakiem
Zupa buraczkowa ze szpinakiem
Zupa buraczkowa ze szpinakiem
Zupa buraczkowa ze szpinakiem
Zupa buraczkowa ze szpinakiem
Zupa buraczkowa ze szpinakiem
Zupa buraczkowa ze szpinakiem
Dodaj do CookBook

Zupa buraczkowa ze szpinakiem

(1)
30 min
Łatwy
Autorem przepisu jest Agata
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
6 
Buraczki
4 
Ziemniaki
1  l
Woda
3  łyżek
Bulion drobiowy w słoiku WINIARY
2  pęczków
Szpinak świeży
1 
Marchewka
1 
Pietruszka
1  kawałek
Seler
3  ząbków
Czosnek
1 
Liść laurowy
3  kulek
Ziele angielskie
2  łyżek
Masło
trochę
Świeżo posiekana natka pietruszki
trochę
Ocet winny do smaku
1  szczypta
Cukier do smaku
1  szczypta
Sól do smaku
0.25  szklanka
Śmietana
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
27.3 g
Wartość energetyczna
194.5 kcal
Tłuszcze
7.3 g
Białko
8.8 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Buraczki można kochać za wiele rzeczy, na przykład za sporą ilość cennego żelaza, ale przede wszystkim za smak i przecudny kolor! To właśnie te dwie cechy sprawiają, że każdy kocha buraczki. Może niekoniecznie pod każdą postacią, ale nie znam nikogo, komu by buraczki w ogóle nie pasowały. Mi pasują na różne sposoby, a jednym z nich jest zupa buraczkowa ze szpinakiem, czyli jeszcze więcej żelaza na talerzu. Niby żelazo w szpinaku jest przereklamowane, ale każdy z nas zna przynajmniej jeden przypadek w postaci słynnego marynarza, któremu szpinak dodawał niezwykłej siły. A nawet jeśli to bajka, zupa buraczkowa ze szpinakiem smakuje bajecznie!

Młode buraczki nie tracą swojego pięknego koloru podczas gotowania, zatem zupa nie tylko smakuje obłędnie, ale też tak wygląda. Podduszone na maśle listki młodego szpinaku pięknie się prezentują w towarzystwie buraczków, chociaż być może wzbudzą sprzeciw u młodszych domowników. Aczkolwiek czasem dzieci potrafią zaskakiwać swoim zamiłowaniem do listków botwinki, szpinaku, szczawiu, jak również wszelkiego rodzaju zieleniny, którą hojnie posypujemy zupy na talerzach. Z podanej ilości składników przygotujecie 4 porcie zupy.

Przygotowanie

30 min
  • Krok 1

    6 min
    Buraczki obieramy, myjemy, ścieramy na tarce o dużych oczkach. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę, marchewkę, pietruszkę i seler obieramy, kroimy w kostkę lub ścieramy na tarce o dużych oczkach.
  • Krok 2

    15 min
    Przygotowane warzywa wrzucamy do garnka, zalewamy ok. 1 l wywaru, dodajemy szczyptę soli, liść laurowy i ziele angielskie, gotujemy do miękkości warzyw ok 15 minut.
  • Krok 3

    4 min
    Na patelni delikatnie rozgrzewamy masło, dodajemy szpinak (można go wcześniej posiekać), chwilę dusimy, aż listki zmiękną. Dodajemy posiekane ząbki czosnku i jeszcze chwilę dusimy.
  • Krok 4

    4 min
    Podduszony na maśle szpinak dodajemy do garnka z zupą, zagotowujemy. Doprawiamy solą, przełamujemy smak szczyptą cukru i octem winnym.
  • Krok 5

    1 min
    Zupę podajemy posypaną świeżo posiekaną zieleniną. Można też zabielić zupę śmietaną.
Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Ogólna ocena

5.0 out of 5
5
Wszystkich ocen: 1
Podziel się swoją opinią
Select a row to filter reviews by rating
11
11
00
00
00
00

Opinie

5

Aaaa

Proszę podać ilość składników w gramach.
Anonim (niezweryfikowany) 06/06/2024-05:37 CEST
Czy ta opinia jest przydatna?
Reply by Expert 08/20/2024-05:12 CEST
Dopasuj ilość składników do tego, co lubisz lub wykorzystaj to, co akurat masz pod ręką. Ważne, żeby Tobie smakowało i żeby nie marnować składników. Dla ułatwienia, możesz też skorzystać z kalkulatorów kulinarnych i wziąć pod uwagę średnią wagę warzyw.

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bogate w błonnik
  • Kuchnia europejska
  • Kuchnia regionalna
  • Obiad
  • Poniżej 300 kcal
  • Porcja Warzywa/Owoce
  • Rodzinny posiłek
  • Źródło białka
  • Źródło błonnika
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa grochowa z karkówką i kiełbasą

    Zupa grochowa z karkówką i kiełbasą

    45 min Łatwy
  • Zupa krem z dyni

    Zupa krem z dyni

    58 min Łatwy
  • Zupa wiejska z kapustą, boczkiem i kiełbasą

    Zupa wiejska z kapustą, boczkiem i kiełbasą

    1 godz 12 min Łatwy
  • Jesienna zupa grzybowa

    Jesienna zupa grzybowa

    1 godz 12 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu