Zupa buraczkowa
80min
Łatwy
.
Wartości odżywcze
Białko
3.84 g
Węglowodany
22.93 g
Tłuszcze
1.12 g
Wartość energetyczna
109.26 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
80 min
Krok 1
30 min
Buraki obierz, umyj i pokrój na 2-4 kawałki. Wrzuć do garnka, zalej wodą, dodaj ziele angielskie, liść laurowy, cukier, szczyptę soli i gotuj pół godziny.
Krok 2
30 min
W tym czasie resztę warzyw obierz, umyj i pokrój w kostkę. Dodaj do buraczków. Gotuj do miękkości warzyw.
Krok 3
13 min
Buraczki wyjmij, zetrzyj na tarce i włóż do zupy. Zupę dopraw octem, solą i pieprzem.
Krok 4
7 min
Podaj na głębokich talerzach polej śmietaną i posyp posiekanym koperkiem.
Zupa buraczkowa to idealna propozycja zarówno dla mięsożerców jak i wegan, gdyż jest ona bezmięsna. Fantastyczny smak i aromat zupy przywołują wspomnienia z dzieciństwa i pozwalają zanurzyć się w przepysznej czerwonej buraczanej konsystencji dania. Zupa buraczkowa z dodatkiem ziemniaków, selera, marchwi, pietruszki i pora, to smaczna propozycja na sycący i rozgrzewający obiad.
Komentarze 0