Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Barszcz czerwony z ziemniakami

0
1 godz 49 min
Średni
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Winiary
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
5 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1.5  l
Woda
4 
Średnie buraki
4 
Średniej wielkości ziemniaki
2 
Marchewka
1 
Pietruszka
1 
Cebula
4  ząbków
1  łyżka
Koncentrat pomidorowy
3  łyżek
Masło do podsmażenia warzyw
4  łyżek
Oliwa
1  łyżeczka
Majeranek
2  gałązek
Świeży tymianek
1  szczypta
Sól do smaku
1  szczypta
Pieprz do smaku

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
3.64 g
Węglowodany
17.39 g
Tłuszcze
18.41 g
Wartość energetyczna
245.88 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

109 min
Krok 1
1 min
Piekarnik nagrzej do 210 stopni C.
Krok 2
4 min
Ziemniaki obierz, pokrój na mniejsze kawałki i umieść w naczyniu żaroodpornym, dodaj ząbki czosnku.
Krok 3
3 min
Całość skrop obficie oliwą z oliwek, dopraw solą i pieprzem do smaku i posyp majerankiem.
Krok 4
60 min
Piecz przed ok. 60 minut, aż będą miękkie.
Step5
7 min
Buraki, marchewkę i korzeń pietruszki obierz i zetrzyj na tarce o większych oczkach.
Krok 6
2 min
Cebulę obierz i drobno posiekaj.
Krok 7
2 min
Na patelni rozgrzej masło z łyżką oliwy z oliwek. Wrzuć cebulę, marchewkę, pietruszkę i buraki.
Krok 8
7 min
Duś kilka minut, aż warzywa zmiękną.
Krok 9
1 min
Dodaj koncentrat pomidorowy i podsmaż jeszcze minutę.
Krok 10
20 min
Warzywa zalej wywarem z warzyw lub wodą i gotuj ok. 20 minut.
Krok 11
1 min
Barszcz dopraw do smaku solą, pieprzem i majerankiem.
Krok 12
1 min
Zupę podawaj z pieczonymi ziemniakami i gałązkami świeżych ziół, np. tymianku.
Barszcz czerwony z ziemniakami

Krok 1 z 12

Piekarnik nagrzej do 210 stopni C.

Barszcz czerwony z ziemniakami

Krok 2 z 12

Ziemniaki obierz, pokrój na mniejsze kawałki i umieść w naczyniu żaroodpornym, dodaj ząbki czosnku.

Barszcz czerwony z ziemniakami

Krok 3 z 12

Całość skrop obficie oliwą z oliwek, dopraw solą i pieprzem do smaku i posyp majerankiem.

Barszcz czerwony z ziemniakami

Krok 4 z 12

Piecz przed ok. 60 minut, aż będą miękkie.

Barszcz czerwony z ziemniakami

Step5 z 12

Buraki, marchewkę i korzeń pietruszki obierz i zetrzyj na tarce o większych oczkach.

Barszcz czerwony z ziemniakami

Krok 6 z 12

Cebulę obierz i drobno posiekaj.

Barszcz czerwony z ziemniakami

Krok 7 z 12

Na patelni rozgrzej masło z łyżką oliwy z oliwek. Wrzuć cebulę, marchewkę, pietruszkę i buraki.

Barszcz czerwony z ziemniakami

Krok 8 z 12

Duś kilka minut, aż warzywa zmiękną.

Barszcz czerwony z ziemniakami

Krok 9 z 12

Dodaj koncentrat pomidorowy i podsmaż jeszcze minutę.

Barszcz czerwony z ziemniakami

Krok 10 z 12

Warzywa zalej wywarem z warzyw lub wodą i gotuj ok. 20 minut.

Barszcz czerwony z ziemniakami

Krok 11 z 12

Barszcz dopraw do smaku solą, pieprzem i majerankiem.

Barszcz czerwony z ziemniakami

Krok 12 z 12

Zupę podawaj z pieczonymi ziemniakami i gałązkami świeżych ziół, np. tymianku.

Zupy to bez wątpienia specjalność naszej, polskiej kuchni. Jedną z najbardziej tradycyjnych polskich zup jest barszcz czerwony. Jadany zarówno na co dzień, jak i od święta, podawany jest również na wiele sposobów. Zaczynając od czystego barszczu pojawiającego się najczęściej na Wigilię, przez barszcz z dodatkiem makaronu, fasoli, a nawet ziemniaków. Te ostatnie to niezwykle pożywna propozycja. Gwarantuję, że po porcji takiej zupy, będzie można zapomnieć o drugim daniu.

Barszcz czerwony z ziemniakami to zupa bardzo łatwa do wykonania – najpierw warzywa podsmażam, aby wydobyć z nich ten wspaniały słodki smak, a następnie gotuję wolno na bardzo malutkim płomieniu, aby zupa uzyskała piękny, czerwony kolor.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika