Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • MyMenu Plan
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów

Barszcz czerwony z ziemniakami

(0)
1 godz 49 min
Średni
Kup składniki
zwz avatar 2
Zakochane w zupach zakochanewzupach.pl
Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich. Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Składniki

5 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1.5  l
Woda
4  łyżek
Bulion warzywny w słoiku WINIARY
4 
Średnie buraki
4 
Średniej wielkości ziemniaki
2 
Marchewka
1 
Pietruszka
1 
Cebula
4  ząbków
Czosnek
1  łyżka
Koncentrat pomidorowy
3  łyżek
Masło do podsmażenia warzyw
4  łyżek
Oliwa
1  łyżeczka
Majeranek
2  gałązek
Świeży tymianek
1  szczypta
Pieprz do smaku
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
3.58 g
Węglowodany
20.13 g
Tłuszcze
18.42 g
Wartość energetyczna
256.24 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Zupy to bez wątpienia specjalność naszej, polskiej kuchni. Jedną z najbardziej tradycyjnych polskich zup jest barszcz czerwony. Jadany zarówno na co dzień, jak i od święta, podawany jest również na wiele sposobów. Zaczynając od czystego barszczu pojawiającego się najczęściej na Wigilię, przez barszcz z dodatkiem makaronu, fasoli, a nawet ziemniaków. Te ostatnie to niezwykle pożywna propozycja. Gwarantuję, że po porcji takiej zupy, będzie można zapomnieć o drugim daniu.

Barszcz czerwony z ziemniakami to zupa bardzo łatwa do wykonania – najpierw warzywa podsmażam, aby wydobyć z nich ten wspaniały słodki smak, a następnie gotuję wolno na bardzo malutkim płomieniu, aby zupa uzyskała piękny, czerwony kolor.

Przygotowanie

109 min
  • Krok 1

    1 min
    Piekarnik nagrzej do 210 stopni C.
  • Krok 2

    4 min
    Ziemniaki obierz, pokrój na mniejsze kawałki i umieść w naczyniu żaroodpornym, dodaj ząbki czosnku.
  • Krok 3

    3 min
    Całość skrop obficie oliwą z oliwek, dopraw solą i pieprzem do smaku i posyp majerankiem.
  • Krok 4

    60 min
    Piecz przed ok. 60 minut, aż będą miękkie.
  • Step5

    7 min
    Buraki, marchewkę i korzeń pietruszki obierz i zetrzyj na tarce o większych oczkach.
  • Krok 6

    2 min
    Cebulę obierz i drobno posiekaj.
  • Krok 7

    2 min
    Na patelni rozgrzej masło z łyżką oliwy z oliwek. Wrzuć cebulę, marchewkę, pietruszkę i buraki.
  • Krok 8

    7 min
    Duś kilka minut, aż warzywa zmiękną.
  • Krok 9

    1 min
    Dodaj koncentrat pomidorowy i podsmaż jeszcze minutę.
  • Krok 10

    20 min
    Warzywa zalej wywarem z warzyw lub wodą i gotuj ok. 20 minut.
  • Krok 11

    1 min
    Barszcz dopraw do smaku solą, pieprzem i majerankiem.
  • Krok 12

    1 min
    Zupę podawaj z pieczonymi ziemniakami i gałązkami świeżych ziół, np. tymianku.
Barszcz czerwony z ziemniakami

Krok 1 z 12

Piekarnik nagrzej do 210 stopni C.

Barszcz czerwony z ziemniakami

Krok 2 z 12

Ziemniaki obierz, pokrój na mniejsze kawałki i umieść w naczyniu żaroodpornym, dodaj ząbki czosnku.

Barszcz czerwony z ziemniakami

Krok 3 z 12

Całość skrop obficie oliwą z oliwek, dopraw solą i pieprzem do smaku i posyp majerankiem.

Barszcz czerwony z ziemniakami

Krok 4 z 12

Piecz przed ok. 60 minut, aż będą miękkie.

Barszcz czerwony z ziemniakami

Step5 z 12

Buraki, marchewkę i korzeń pietruszki obierz i zetrzyj na tarce o większych oczkach.

Barszcz czerwony z ziemniakami

Krok 6 z 12

Cebulę obierz i drobno posiekaj.

Barszcz czerwony z ziemniakami

Krok 7 z 12

Na patelni rozgrzej masło z łyżką oliwy z oliwek. Wrzuć cebulę, marchewkę, pietruszkę i buraki.

Barszcz czerwony z ziemniakami

Krok 8 z 12

Duś kilka minut, aż warzywa zmiękną.

Barszcz czerwony z ziemniakami

Krok 9 z 12

Dodaj koncentrat pomidorowy i podsmaż jeszcze minutę.

Barszcz czerwony z ziemniakami

Krok 10 z 12

Warzywa zalej wywarem z warzyw lub wodą i gotuj ok. 20 minut.

Barszcz czerwony z ziemniakami

Krok 11 z 12

Barszcz dopraw do smaku solą, pieprzem i majerankiem.

Barszcz czerwony z ziemniakami

Krok 12 z 12

Zupę podawaj z pieczonymi ziemniakami i gałązkami świeżych ziół, np. tymianku.

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Kuchnia europejska
  • Obiad
  • Przystawka
  • Wegetariańskie
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa krem warzywny z kurczakiem

    37 min Łatwy
  • Węgierska zupa gulaszowa z kociołka

    1 godz 47 min Średni
  • Ryba po grecku

    1 godz 13 min Łatwy
  • Zupa borowikowa z pieczonym dorszem

    1 godz 18 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu