Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Air Fryer
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Barszcz czerwony z ziemniakami
Barszcz czerwony z ziemniakami
Barszcz czerwony z ziemniakami
Barszcz czerwony z ziemniakami
Dodaj do CookBook

Barszcz czerwony z ziemniakami

(1)
1 godz 49 min
Średni
Autorem przepisu jest Winiary
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

5 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1.5  l
Woda
4  łyżek
Bulion warzywny w słoiku WINIARY
4 
Średnie buraki
4 
Średniej wielkości ziemniaki
2 
Marchewka
1 
Pietruszka
1 
Cebula
4  ząbków
Czosnek
1  łyżka
Koncentrat pomidorowy
3  łyżek
Masło do podsmażenia warzyw
4  łyżek
Oliwa
1  łyżeczka
Majeranek
2  gałązek
Świeży tymianek
1  szczypta
Pieprz do smaku
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
20.1 g
Wartość energetyczna
256.2 kcal
Tłuszcze
18.4 g
Białko
3.6 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Zupy to bez wątpienia specjalność naszej, polskiej kuchni. Jedną z najbardziej tradycyjnych polskich zup jest barszcz czerwony. Jadany zarówno na co dzień, jak i od święta, podawany jest również na wiele sposobów. Zaczynając od czystego barszczu pojawiającego się najczęściej na Wigilię, przez barszcz z dodatkiem makaronu, fasoli, a nawet ziemniaków. Te ostatnie to niezwykle pożywna propozycja. Gwarantuję, że po porcji takiej zupy, będzie można zapomnieć o drugim daniu.

Barszcz czerwony z ziemniakami to zupa bardzo łatwa do wykonania – najpierw warzywa podsmażam, aby wydobyć z nich ten wspaniały słodki smak, a następnie gotuję wolno na bardzo malutkim płomieniu, aby zupa uzyskała piękny, czerwony kolor.

Przygotowanie

109 min
  • Krok 1

    1 min
    Piekarnik nagrzej do 210 stopni C.
  • Krok 2

    4 min
    Ziemniaki obierz, pokrój na mniejsze kawałki i umieść w naczyniu żaroodpornym, dodaj ząbki czosnku.
  • Krok 3

    3 min
    Całość skrop obficie oliwą z oliwek, dopraw solą i pieprzem do smaku i posyp majerankiem.
  • Krok 4

    60 min
    Piecz przed ok. 60 minut, aż będą miękkie.
  • Step5

    7 min
    Buraki, marchewkę i korzeń pietruszki obierz i zetrzyj na tarce o większych oczkach.
  • Krok 6

    2 min
    Cebulę obierz i drobno posiekaj.
  • Krok 7

    2 min
    Na patelni rozgrzej masło z łyżką oliwy z oliwek. Wrzuć cebulę, marchewkę, pietruszkę i buraki.
  • Krok 8

    7 min
    Duś kilka minut, aż warzywa zmiękną.
  • Krok 9

    1 min
    Dodaj koncentrat pomidorowy i podsmaż jeszcze minutę.
  • Krok 10

    20 min
    Warzywa zalej wywarem z warzyw lub wodą i gotuj ok. 20 minut.
  • Krok 11

    1 min
    Barszcz dopraw do smaku solą, pieprzem i majerankiem.
  • Krok 12

    1 min
    Zupę podawaj z pieczonymi ziemniakami i gałązkami świeżych ziół, np. tymianku.
Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Kuchnia europejska
  • Niski poziom cukru
  • Obiad
  • Poniżej 300 kcal
  • Porcja Warzywa/Owoce
  • Przystawka
  • Wegetariańskie
  • Źródło błonnika

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Ekspresowy barszcz à la ukraiński

    Ekspresowy barszcz à la ukraiński

    34 min Łatwy
  • Barszcz ukraiński z ziemniakami

    Barszcz ukraiński z ziemniakami

    1 godz 10 min Łatwy
  • Tradycyjny barszcz ukraiński

    Tradycyjny barszcz ukraiński

    2 godz 25 min Średni
  • Barszcz czerwony z sokiem jabłkowym i grillowanym jabłkiem

    Barszcz czerwony z sokiem jabłkowym i grillowanym jabłkiem

    1 godz 3 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu