Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Zupy
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Promocja na pomidory
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
  • Kontakt
Zupa krem z buraków pieczonych z prażonymi migdałami
Zupa krem z buraków pieczonych z prażonymi migdałami

Zupa krem z buraków pieczonych z prażonymi migdałami

(0)
1 godz 52 min
Średni
Kup składniki
zwz avatar 2
Zakochane w zupach zakochanewzupach.pl
Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich. Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

5 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  kg
Buraki
2  ząbków
Czosnek
3  łyżek
Bulion warzywny w słoiku WINIARY
1  l
Woda
0.5 
Kwaśne jabłka
1  szczypta
Sól morska
1  szczypta
Pieprz czarny
4  łyżek
Kwaśna śmietana
0.5  paczka
Płatki migdałowe
1  łyżeczka
Sok z cytryny
1  łyżeczka
Cukier
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
7.26 g
Węglowodany
26.57 g
Tłuszcze
9.96 g
Wartość energetyczna
215.49 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Zupa krem z buraków pieczonych jest pyszną wariacją na temat barszczu. Słyszałam, że niektórzy pieką buraki, zamiast gotować, żeby nie straciły koloru. Kiedy gotuję buraki do barszczu, zawsze robię to w łupinach, więc moje zwykle mają ładny kolor. A najładniejszy kolor dają te młode. Tak intensywny, że niemalże nie sposób go zepsuć, chociaż… sami wiecie, jak z barszczem jest. Więc upiekłam buraki z ciekawości. Uwielbiam smak pieczonych warzyw, byłam ciekawa, jak to jest z burakiem. I jest pysznie, o czym dobrze wie Jola, która gotowała już zupę z pieczonych buraków. Przepis znajdziecie tutaj.

Buraki są bogate w witaminy i minerały. Stanowią cenne źródło kwasu foliowego, żelaza, potasu, fosforu i innych pierwiastków, które służą naszemu organizmowi. Działają odkwaszająco, obniżają ciśnienie. Same ochy i achy. Nie wiem, od kiedy zaczęło się moje uwielbienie do buraczków w każdej postaci. Nie pamiętam, żebym w dzieciństwie była szczególną entuzjastką buraków, a teraz nie mogę się bez nich obyć!

Smacznego!

Przygotowanie

112 min
  • Krok 1

    70 min
    Buraki dokładnie szoruję pod strumieniem wody, osuszam, zawijam w folię aluminiową (nie obieram) i wykładam na blaszkę. Piekę w piekarniku godzinę w 200 st. C.
  • Krok 2

    2 min
    Na 20 minut przed końcem pieczenia dokładam na blaszkę połówkę obranego jabłka, bez gniazda nasiennego, a 10 minut przed końcem pieczenia – ząbki czosnku zawinięte w folię aluminiową.
  • Krok 3

    30 min
    Upieczone buraki odstawiam do wystygnięcia. Kiedy trochę ostygną, obieram ze skórki i kroję na mniejsze kawałki.
  • Krok 4

    7 min
    Pokrojone buraki dodaję do gorącego bulionu. Dodaję też do garnka wyłuskany ze skórki czosnek i jabłko. Doprowadzam zupę do wrzenia i zaraz wyłączam płytę.
  • Krok 5

    1 min
    Doprawiam solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny.
  • Krok 6

    2 min
    Krem z pieczonych buraków podaję z kleksem śmietany i uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi. Migdały dobrze jest podać z boku w miseczce, żeby każdy mógł posypać sobie zupę na talerzu, bowiem szybko nabierają buraczanego koloru.
Zupa krem z buraków pieczonych z prażonymi migdałami

Krok 1 z 6

Buraki dokładnie szoruję pod strumieniem wody, osuszam, zawijam w folię aluminiową (nie obieram) i wykładam na blaszkę. Piekę w piekarniku godzinę w 200 st. C.

Zupa krem z buraków pieczonych z prażonymi migdałami

Krok 2 z 6

Na 20 minut przed końcem pieczenia dokładam na blaszkę połówkę obranego jabłka, bez gniazda nasiennego, a 10 minut przed końcem pieczenia – ząbki czosnku zawinięte w folię aluminiową.

Zupa krem z buraków pieczonych z prażonymi migdałami

Krok 3 z 6

Upieczone buraki odstawiam do wystygnięcia. Kiedy trochę ostygną, obieram ze skórki i kroję na mniejsze kawałki.

Zupa krem z buraków pieczonych z prażonymi migdałami

Krok 4 z 6

Pokrojone buraki dodaję do gorącego bulionu. Dodaję też do garnka wyłuskany ze skórki czosnek i jabłko. Doprowadzam zupę do wrzenia i zaraz wyłączam płytę.

Zupa krem z buraków pieczonych z prażonymi migdałami

Krok 5 z 6

Doprawiam solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny.

Zupa krem z buraków pieczonych z prażonymi migdałami

Krok 6 z 6

Krem z pieczonych buraków podaję z kleksem śmietany i uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi. Migdały dobrze jest podać z boku w miseczce, żeby każdy mógł posypać sobie zupę na talerzu, bowiem szybko nabierają buraczanego koloru.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Wegetariańskie
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa rybna z pieczonego łososia z serkiem mascarpone

    Zupa rybna z pieczonego łososia z serkiem mascarpone

    1 godz 24 min Trudny
  • Krem z buraków pieczonych z warzywami

    Krem z buraków pieczonych z warzywami

    2 godz 3 min Trudny
  • Zupa ziemniaczana z pieczonych ziemniaków

    Zupa ziemniaczana z pieczonych ziemniaków

    1 godz Średni
  • Zupa z buraków z jabłkiem

    Zupa z buraków z jabłkiem

    1 godz 21 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu