Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich.
Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!
Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów Zachowaj sprawdzone przepisy Oszczędzaj czas
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Zupa krem z buraków pieczonych jest pyszną wariacją na temat barszczu. Słyszałam, że niektórzy pieką buraki, zamiast gotować, żeby nie straciły koloru. Kiedy gotuję buraki do barszczu, zawsze robię to w łupinach, więc moje zwykle mają ładny kolor. A najładniejszy kolor dają te młode. Tak intensywny, że niemalże nie sposób go zepsuć, chociaż… sami wiecie, jak z barszczem jest. Więc upiekłam buraki z ciekawości. Uwielbiam smak pieczonych warzyw, byłam ciekawa, jak to jest z burakiem. I jest pysznie, o czym dobrze wie Jola, która gotowała już zupę z pieczonych buraków. Przepis znajdziecie tutaj.
Buraki są bogate w witaminy i minerały. Stanowią cenne źródło kwasu foliowego, żelaza, potasu, fosforu i innych pierwiastków, które służą naszemu organizmowi. Działają odkwaszająco, obniżają ciśnienie. Same ochy i achy. Nie wiem, od kiedy zaczęło się moje uwielbienie do buraczków w każdej postaci. Nie pamiętam, żebym w dzieciństwie była szczególną entuzjastką buraków, a teraz nie mogę się bez nich obyć!
Smacznego!
Przygotowanie
112 min
Krok 1
70 min
Buraki dokładnie szoruję pod strumieniem wody, osuszam, zawijam w folię aluminiową (nie obieram) i wykładam na blaszkę. Piekę w piekarniku godzinę w 200 st. C.
Krok 2
2 min
Na 20 minut przed końcem pieczenia dokładam na blaszkę połówkę obranego jabłka, bez gniazda nasiennego, a 10 minut przed końcem pieczenia – ząbki czosnku zawinięte w folię aluminiową.
Krok 3
30 min
Upieczone buraki odstawiam do wystygnięcia. Kiedy trochę ostygną, obieram ze skórki i kroję na mniejsze kawałki.
Krok 4
7 min
Pokrojone buraki dodaję do gorącego bulionu. Dodaję też do garnka wyłuskany ze skórki czosnek i jabłko. Doprowadzam zupę do wrzenia i zaraz wyłączam płytę.
Krok 5
1 min
Doprawiam solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny.
Krok 6
2 min
Krem z pieczonych buraków podaję z kleksem śmietany i uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi. Migdały dobrze jest podać z boku w miseczce, żeby każdy mógł posypać sobie zupę na talerzu, bowiem szybko nabierają buraczanego koloru.
Krok 1
z
6
Buraki dokładnie szoruję pod strumieniem wody, osuszam, zawijam w folię aluminiową (nie obieram) i wykładam na blaszkę. Piekę w piekarniku godzinę w 200 st. C.
Krok 2
z
6
Na 20 minut przed końcem pieczenia dokładam na blaszkę połówkę obranego jabłka, bez gniazda nasiennego, a 10 minut przed końcem pieczenia – ząbki czosnku zawinięte w folię aluminiową.
Krok 3
z
6
Upieczone buraki odstawiam do wystygnięcia. Kiedy trochę ostygną, obieram ze skórki i kroję na mniejsze kawałki.
Krok 4
z
6
Pokrojone buraki dodaję do gorącego bulionu. Dodaję też do garnka wyłuskany ze skórki czosnek i jabłko. Doprowadzam zupę do wrzenia i zaraz wyłączam płytę.
Krok 5
z
6
Doprawiam solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny.
Krok 6
z
6
Krem z pieczonych buraków podaję z kleksem śmietany i uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi. Migdały dobrze jest podać z boku w miseczce, żeby każdy mógł posypać sobie zupę na talerzu, bowiem szybko nabierają buraczanego koloru.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0