Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Zupa krem z buraków pieczonych z prażonymi migdałami
Zupa krem z buraków pieczonych z prażonymi migdałami
Dodaj do CookBook

Zupa krem z buraków pieczonych z prażonymi migdałami

(0)
1 godz 52 min
Średni
Kup składniki
Autorem przepisu jest WINIARY
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

5 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  kg
Buraki
2  ząbków
Czosnek
3  łyżek
Bulion warzywny w słoiku WINIARY
1  l
Woda
0.5 
Kwaśne jabłka
1  szczypta
Sól morska
1  szczypta
Pieprz czarny
4  łyżek
Kwaśna śmietana
0.5  paczka
Płatki migdałowe
1  łyżeczka
Sok z cytryny
1  łyżeczka
Cukier
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
26.6 g
Wartość energetyczna
215.5 kcal
Tłuszcze
10 g
Białko
7.3 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Zupa krem z buraków pieczonych jest pyszną wariacją na temat barszczu. Słyszałam, że niektórzy pieką buraki, zamiast gotować, żeby nie straciły koloru. Kiedy gotuję buraki do barszczu, zawsze robię to w łupinach, więc moje zwykle mają ładny kolor. A najładniejszy kolor dają te młode. Tak intensywny, że niemalże nie sposób go zepsuć, chociaż… sami wiecie, jak z barszczem jest. Więc upiekłam buraki z ciekawości. Uwielbiam smak pieczonych warzyw, byłam ciekawa, jak to jest z burakiem. I jest pysznie, o czym dobrze wie Jola, która gotowała już zupę z pieczonych buraków. Przepis znajdziecie tutaj.

Buraki są bogate w witaminy i minerały. Stanowią cenne źródło kwasu foliowego, żelaza, potasu, fosforu i innych pierwiastków, które służą naszemu organizmowi. Działają odkwaszająco, obniżają ciśnienie. Same ochy i achy. Nie wiem, od kiedy zaczęło się moje uwielbienie do buraczków w każdej postaci. Nie pamiętam, żebym w dzieciństwie była szczególną entuzjastką buraków, a teraz nie mogę się bez nich obyć!

Smacznego!

Przygotowanie

112 min
  • Krok 1

    70 min
    Buraki dokładnie szoruję pod strumieniem wody, osuszam, zawijam w folię aluminiową (nie obieram) i wykładam na blaszkę. Piekę w piekarniku godzinę w 200 st. C.
  • Krok 2

    2 min
    Na 20 minut przed końcem pieczenia dokładam na blaszkę połówkę obranego jabłka, bez gniazda nasiennego, a 10 minut przed końcem pieczenia – ząbki czosnku zawinięte w folię aluminiową.
  • Krok 3

    30 min
    Upieczone buraki odstawiam do wystygnięcia. Kiedy trochę ostygną, obieram ze skórki i kroję na mniejsze kawałki.
  • Krok 4

    7 min
    Pokrojone buraki dodaję do gorącego bulionu. Dodaję też do garnka wyłuskany ze skórki czosnek i jabłko. Doprowadzam zupę do wrzenia i zaraz wyłączam płytę.
  • Krok 5

    1 min
    Doprawiam solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny.
  • Krok 6

    2 min
    Krem z pieczonych buraków podaję z kleksem śmietany i uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi. Migdały dobrze jest podać z boku w miseczce, żeby każdy mógł posypać sobie zupę na talerzu, bowiem szybko nabierają buraczanego koloru.
Zupa krem z buraków pieczonych z prażonymi migdałami

Krok 1 z 6

Buraki dokładnie szoruję pod strumieniem wody, osuszam, zawijam w folię aluminiową (nie obieram) i wykładam na blaszkę. Piekę w piekarniku godzinę w 200 st. C.

Zupa krem z buraków pieczonych z prażonymi migdałami

Krok 2 z 6

Na 20 minut przed końcem pieczenia dokładam na blaszkę połówkę obranego jabłka, bez gniazda nasiennego, a 10 minut przed końcem pieczenia – ząbki czosnku zawinięte w folię aluminiową.

Zupa krem z buraków pieczonych z prażonymi migdałami

Krok 3 z 6

Upieczone buraki odstawiam do wystygnięcia. Kiedy trochę ostygną, obieram ze skórki i kroję na mniejsze kawałki.

Zupa krem z buraków pieczonych z prażonymi migdałami

Krok 4 z 6

Pokrojone buraki dodaję do gorącego bulionu. Dodaję też do garnka wyłuskany ze skórki czosnek i jabłko. Doprowadzam zupę do wrzenia i zaraz wyłączam płytę.

Zupa krem z buraków pieczonych z prażonymi migdałami

Krok 5 z 6

Doprawiam solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny.

Zupa krem z buraków pieczonych z prażonymi migdałami

Krok 6 z 6

Krem z pieczonych buraków podaję z kleksem śmietany i uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi. Migdały dobrze jest podać z boku w miseczce, żeby każdy mógł posypać sobie zupę na talerzu, bowiem szybko nabierają buraczanego koloru.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bogate w błonnik
  • Niski poziom cukru
  • Poniżej 300 kcal
  • Porcja Warzywa/Owoce
  • Wegetariańskie
  • Źródło białka
  • Źródło błonnika
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa szczawiowa ze świeżego szczawiu i z jajkami

    Zupa szczawiowa ze świeżego szczawiu i z jajkami

    20 min Łatwy
  • Zupa kartoflanka z boczkiem

    Zupa kartoflanka z boczkiem

    1 godz 5 min Łatwy
  • Zupa solferino z serem mozzarella i grzankami

    Zupa solferino z serem mozzarella i grzankami

    32 min Łatwy
  • Zupa marchewkowa z serem feta

    Zupa marchewkowa z serem feta

    21 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu