Zupa krem z buraków
55min
Łatwy
2 łyżeczek
50 dag
Buraki
25 dag
Marchewka
3 ząbków
Czosnek
2 łyżek
Miód
2 łyżek
Sok z cytryny
0.75 szklanka
Śmietana
1 trochę
Sól
1 trochę
Pieprz czarny
.
Wartości odżywcze
Białko
3.17 g
Węglowodany
24.27 g
Tłuszcze
6.15 g
Wartość energetyczna
156.05 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
55 min
Krok 1
10 min
Obrane buraki i marchewkę rozdrobnić w malakserze lub pokroić w kostkę.
Krok 2
40 min
Włożyć do garnka i wlać tyle wody, aby warzywa były pokryte. Dodać ziarenka smaku i gotować do miękkości pod przykryciem ok. 40 minut.
Krok 3
5 min
Dodać do wywaru przeciśnięty przez praskę czosnek, miód, sok z cytryny i śmietanę, a następnie zmiksować. Doprawić solą i pieprzem. Gdyby zupa była zbyt gęsta, uzupełnić przegotowaną wodą.
Zupa krem z buraków to obiad smaczny, pożywny i zdrowy. Buraki to skarbnica witamin, a kiedy do tego skarbu dodamy ziarenka smaku WINIARY, uzyskamy coś wartego więcej niż jakikolwiek czas spędzony z kuchni. Rodzina będzie zachwycona nietypową zupą i z pewnością poprosi o dokładkę. Smacznego!
Komentarze 0