Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Promocja na ziemniaki
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Zupa z pieczonych warzyw

Zupa z pieczonych warzyw

(0)
1 godz 3 min
Średni
Kup składniki
Autorem przepisu jest Ania

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

6 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
3 
Buraki
3 
Marchewka
2 
Pietruszka
2 
Papryka czerwona
1 
Jabłko
2  łyżek
Sok z cytryny
1.5  l
Woda
2  łyżek
Oliwa
2  ząbków
Czosnek
0.5  łyżeczka
Kumin
1  szczypta
Cynamon
1  szczypta
Sól
1  szczypta
Pieprz
150  ml
Śmietana kwaśna 18%
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
2.13 g
Węglowodany
14.73 g
Tłuszcze
9.14 g
Wartość energetyczna
142.81 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Tym razem stawiamy na warzywa korzeniowe: burak, marchewka, pietruszka. Wszystkie lądują w piekarniku. Za zamkniętymi drzwiami, w temperaturze ok. 160 – 180 stopni, zaczynają uwalniać się ukryte pod skórką aromaty, które już podczas pieczenia wzajemnie się przenikają i łączą. Zwabieni zapachami domownicy zaczynają wyściubiać nosy ze swoich pokoi, domyślając się, co dziś będzie na obiad. Zupa z pieczonych warzyw gości bowiem w mojej kuchni stosunkowo często, szczególnie o tej porze roku.

Upieczone warzywa wystarczy zmiksować na gładki mus. O konsystencji zupy każdy może zdecydować indywidualnie, dodając większą lub mniejszą ilość wody. Jako dodatek idealnie nada się nieco tłustsza, gęsta, kwaśna śmietana. Warzyw warto upiec za jednym razem nieco więcej, aby móc sobie je chrupać do zupy.

Z podanych proporcji przygotujesz ok. 4-6 porcji zupy.

Przygotowanie

63 min
  • Krok 1

    1 min
    Piekarnik nagrzać do 160-180 stopni.
  • Krok 2

    4 min
    Buraki, marchewki i pietruszki porządnie wyszorować (jeśli skórka jest wyjątkowo gruba lub brudna wówczas warzywa można obrać).
  • Krok 3

    3 min
    Umyte i/lub obrane warzywa pokroić na mniejsze kawałki: buraki w plastry, pietruszki i marchewki w słupki.
  • Krok 4

    3 min
    Papryki dokładnie umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w grubsze paski.
  • Krok 5

    30 min
    Tak przygotowane warzywa umieścić na blasze. Skropić oliwą, delikatnie posolić i wstawić do pieca. Zapiekać przez ok. 30 minut (w trakcie pieczenia warzywa warto kilka razy skropić wodą).
  • Krok 6

    2 min
    W międzyczasie jabłko umyć, obrać i zetrzeć na tarce o średnich oczkach.
  • Krok 7

    3 min
    Ząbki czosnku obrać.
  • Krok 8

    5 min
    Upieczone warzywa przełożyć do garnka, dodać jabłko, przecisnąć ząbki czosnku oraz przyprawy: kumin i cynamon.
  • Krok 9

    4 min
    Całość zalać połową przygotowanej wody i rozpocząć miksowanie.
  • Krok 10

    4 min
    Zmiksowanie zupy na gładki krem może zająć kilka minut. Podczas miksowania dodawać kolejne porcje wody. Ilość dostosować do preferowanej konsystencji.
  • Krok 11

    3 min
    Na samym końcu dodać 100 ml śmietany, doprawić do smaku solą i pieprzem. Całość jeszcze raz delikatnie zblendować.
  • Krok 12

    1 min
    Zupę podawać udekorowaną kleksem śmietany, z resztą upieczonych warzyw.
Zupa z pieczonych warzyw

Krok 1 z 12

Piekarnik nagrzać do 160-180 stopni.

Zupa z pieczonych warzyw

Krok 2 z 12

Buraki, marchewki i pietruszki porządnie wyszorować (jeśli skórka jest wyjątkowo gruba lub brudna wówczas warzywa można obrać).

Zupa z pieczonych warzyw

Krok 3 z 12

Umyte i/lub obrane warzywa pokroić na mniejsze kawałki: buraki w plastry, pietruszki i marchewki w słupki.

Zupa z pieczonych warzyw

Krok 4 z 12

Papryki dokładnie umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w grubsze paski.

Zupa z pieczonych warzyw

Krok 5 z 12

Tak przygotowane warzywa umieścić na blasze. Skropić oliwą, delikatnie posolić i wstawić do pieca. Zapiekać przez ok. 30 minut (w trakcie pieczenia warzywa warto kilka razy skropić wodą).

Zupa z pieczonych warzyw

Krok 6 z 12

W międzyczasie jabłko umyć, obrać i zetrzeć na tarce o średnich oczkach.

Zupa z pieczonych warzyw

Krok 7 z 12

Ząbki czosnku obrać.

Zupa z pieczonych warzyw

Krok 8 z 12

Upieczone warzywa przełożyć do garnka, dodać jabłko, przecisnąć ząbki czosnku oraz przyprawy: kumin i cynamon.

Zupa z pieczonych warzyw

Krok 9 z 12

Całość zalać połową przygotowanej wody i rozpocząć miksowanie.

Zupa z pieczonych warzyw

Krok 10 z 12

Zmiksowanie zupy na gładki krem może zająć kilka minut. Podczas miksowania dodawać kolejne porcje wody. Ilość dostosować do preferowanej konsystencji.

Zupa z pieczonych warzyw

Krok 11 z 12

Na samym końcu dodać 100 ml śmietany, doprawić do smaku solą i pieprzem. Całość jeszcze raz delikatnie zblendować.

Zupa z pieczonych warzyw

Krok 12 z 12

Zupę podawać udekorowaną kleksem śmietany, z resztą upieczonych warzyw.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bezglutenowe
  • Bezglutenowe
  • Bez jajek
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez soi
  • Kuchnia europejska
  • Obiad
  • Przystawka
  • Wegetariańskie

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa krem z buraków i jabłek z kwaśną śmietaną

    Zupa krem z buraków i jabłek z kwaśną śmietaną

    1 godz 41 min Łatwy
  • Zupa krem z papryki pieczonej

    Zupa krem z papryki pieczonej

    1 godz 17 min Łatwy
  • Kremowy barszcz ukraiński ze słodkimi batatami

    Kremowy barszcz ukraiński ze słodkimi batatami

    2 godz 46 min
  • Zupa marchewkowa z imbirem

    Zupa marchewkowa z imbirem

    50 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu