Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zupa z pieczonych warzyw

(0)
1 godz 3 min
Średni
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Ania
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
6 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

3 
Buraki
3 
Marchewka
2 
Pietruszka
2 
Papryka czerwona
1 
Jabłko
2  łyżek
Sok z cytryny
1.5  l
Woda
2  łyżek
Oliwa
2  ząbków
0.5  łyżeczka
Kumin
1  szczypta
Cynamon
1  szczypta
Sól
1  szczypta
Pieprz
150  ml
Śmietana kwaśna 18%

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
2.13 g
Węglowodany
14.73 g
Tłuszcze
9.14 g
Wartość energetyczna
142.81 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

63 min
Krok 1
1 min
Piekarnik nagrzać do 160-180 stopni.
Krok 2
4 min
Buraki, marchewki i pietruszki porządnie wyszorować (jeśli skórka jest wyjątkowo gruba lub brudna wówczas warzywa można obrać).
Krok 3
3 min
Umyte i/lub obrane warzywa pokroić na mniejsze kawałki: buraki w plastry, pietruszki i marchewki w słupki.
Krok 4
3 min
Papryki dokładnie umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w grubsze paski.
Krok 5
30 min
Tak przygotowane warzywa umieścić na blasze. Skropić oliwą, delikatnie posolić i wstawić do pieca. Zapiekać przez ok. 30 minut (w trakcie pieczenia warzywa warto kilka razy skropić wodą).
Krok 6
2 min
W międzyczasie jabłko umyć, obrać i zetrzeć na tarce o średnich oczkach.
Krok 7
3 min
Ząbki czosnku obrać.
Krok 8
5 min
Upieczone warzywa przełożyć do garnka, dodać jabłko, przecisnąć ząbki czosnku oraz przyprawy: kumin i cynamon.
Krok 9
4 min
Całość zalać połową przygotowanej wody i rozpocząć miksowanie.
Krok 10
4 min
Zmiksowanie zupy na gładki krem może zająć kilka minut. Podczas miksowania dodawać kolejne porcje wody. Ilość dostosować do preferowanej konsystencji.
Krok 11
3 min
Na samym końcu dodać 100 ml śmietany, doprawić do smaku solą i pieprzem. Całość jeszcze raz delikatnie zblendować.
Krok 12
1 min
Zupę podawać udekorowaną kleksem śmietany, z resztą upieczonych warzyw.
Zupa z pieczonych warzyw

Krok 1 z 12

Piekarnik nagrzać do 160-180 stopni.

Zupa z pieczonych warzyw

Krok 2 z 12

Buraki, marchewki i pietruszki porządnie wyszorować (jeśli skórka jest wyjątkowo gruba lub brudna wówczas warzywa można obrać).

Zupa z pieczonych warzyw

Krok 3 z 12

Umyte i/lub obrane warzywa pokroić na mniejsze kawałki: buraki w plastry, pietruszki i marchewki w słupki.

Zupa z pieczonych warzyw

Krok 4 z 12

Papryki dokładnie umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w grubsze paski.

Zupa z pieczonych warzyw

Krok 5 z 12

Tak przygotowane warzywa umieścić na blasze. Skropić oliwą, delikatnie posolić i wstawić do pieca. Zapiekać przez ok. 30 minut (w trakcie pieczenia warzywa warto kilka razy skropić wodą).

Zupa z pieczonych warzyw

Krok 6 z 12

W międzyczasie jabłko umyć, obrać i zetrzeć na tarce o średnich oczkach.

Zupa z pieczonych warzyw

Krok 7 z 12

Ząbki czosnku obrać.

Zupa z pieczonych warzyw

Krok 8 z 12

Upieczone warzywa przełożyć do garnka, dodać jabłko, przecisnąć ząbki czosnku oraz przyprawy: kumin i cynamon.

Zupa z pieczonych warzyw

Krok 9 z 12

Całość zalać połową przygotowanej wody i rozpocząć miksowanie.

Zupa z pieczonych warzyw

Krok 10 z 12

Zmiksowanie zupy na gładki krem może zająć kilka minut. Podczas miksowania dodawać kolejne porcje wody. Ilość dostosować do preferowanej konsystencji.

Zupa z pieczonych warzyw

Krok 11 z 12

Na samym końcu dodać 100 ml śmietany, doprawić do smaku solą i pieprzem. Całość jeszcze raz delikatnie zblendować.

Zupa z pieczonych warzyw

Krok 12 z 12

Zupę podawać udekorowaną kleksem śmietany, z resztą upieczonych warzyw.

Tym razem stawiamy na warzywa korzeniowe: burak, marchewka, pietruszka. Wszystkie lądują w piekarniku. Za zamkniętymi drzwiami, w temperaturze ok. 160 – 180 stopni, zaczynają uwalniać się ukryte pod skórką aromaty, które już podczas pieczenia wzajemnie się przenikają i łączą. Zwabieni zapachami domownicy zaczynają wyściubiać nosy ze swoich pokoi, domyślając się, co dziś będzie na obiad. Zupa z pieczonych warzyw gości bowiem w mojej kuchni stosunkowo często, szczególnie o tej porze roku.

Upieczone warzywa wystarczy zmiksować na gładki mus. O konsystencji zupy każdy może zdecydować indywidualnie, dodając większą lub mniejszą ilość wody. Jako dodatek idealnie nada się nieco tłustsza, gęsta, kwaśna śmietana. Warzyw warto upiec za jednym razem nieco więcej, aby móc sobie je chrupać do zupy.

Z podanych proporcji przygotujesz ok. 4-6 porcji zupy.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika