-
Krok 1
5 min
Buraki obrać, pokroić na mniejsze części – np. w ćwiartki.
-
Krok 2
2 min
Marchewki oraz pietruszki obrać, przekroić na pół.
-
Krok 3
1 min
Pora dokładnie opłukać.
-
Krok 4
1 min
Tak przygotowane warzywa umieścić w garnku. Dodać liście laurowe i ziele angielskie i zalać wodą – tak, aby w całości przykryła ona warzywa.
-
Krok 5
60 min
Gotować na wolnym ogniu przed ok. 50-60 minut, do uzyskania esencjonalnego wywaru o intensywnym kolorze.
-
Krok 6
7 min
Barszcz przecedzić. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz majeranek. Gotować dalej na średnim ogniu, nie zagotowywać. Pod koniec dodać koncentrat barszczu Winiary, wymieszać.
-
Krok 7
1 min
Na koniec zupę zabielić śmietaną, odlewając do kubka kilka chochli barszczu i mieszając ze śmietaną – tak, aby się nie zważyła.
-
Krok 8
1 min
W razie konieczności barszcz doprawić solą i pieprzem.
-
Krok 9
1 min
Mąkę przesiać do miski, dodać sól, ew. kurkumę – dla uzyskania żółtego koloru ciasta.
-
Krok 10
5 min
Masło zalać gorącą wodą i roztopić. Wlewać do mąki, cały czas mieszając – do połączenia składników.
-
Krok 11
10 min
Ciasto zagnieść na stolnicy – aż będzie gładkie i elastyczne. Odstawić i przygotować farsz.
-
Krok 12
5 min
Grzyby zalać gorącą wodą, aby zmiękły. W międzyczasie obrać cebulę, drobno posiekać i zeszklić na rozgrzanym maśle.
-
Krok 13
15 min
Kapustę delikatnie przepłukać i drobno poszatkować. Grzyby odcedzić i posiekać w kosteczkę. 5. Tak przygotowane składniki dodać do zeszklonej cebulki. Całość podsmażyć i dusić przez ok. 15 minut. Doprawić solą i obficie pieprze.
-
Krok 14
1 min
Kiedy ciasto i farsz są już gotowe pora na lepienie uszek!
-
Krok 15
5 min
Ciasto podzielić na mniejsze części i cienko – na grubość ok. 2 mm – rozwałkowywać pojedyncze części, pamiętając o podsypywaniu stolnicy i wałka mąką.
-
Krok 16
1 min
W zależności od tego, jakiego rozmiaru uszka lubisz, dobierz szklankę o odpowiedniej średnicy.
-
Krok 17
30 min
Wycinać kółka, na środek nakładać odrobinę farszu. Uszka dokładnie zlepiać, następnie można je zawijać wokół palca i zlepiać końce. Z podanych proporcji ulepimy ok. 50 sporych uszek.
-
Krok 18
10 min
Gotowe uszka gotować w osolonej wodzie przez ok. 2 minuty. Z podanych proporcji ulepimy ok. 50 sporych uszek.