
- Wszystkie przepisy
- Kuchnia sezonowa
- Składniki
- Okazja
- Nie marnujemy
- Desery
- Kolacja
- Obiad
- Śniadanie
- Dania i przekąski
- Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
- Przepisy
- Porady i inspiracje
- Foodsharing
- Recycling opakowań
- Produkty Dobre Dłużej
- Obiad na każdą kieszeń
- Mięsny obiad
- Mięsny obiad do 10 zł
- Mięsny obiad do 15 zł
- Bezmięsny obiad
- Bezmięsny obiad do 10 zł
- Bezmięsny obiad do 15 zł





Barszcz z uszkami

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj
Porady & triki
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Wartości odżywcze
Przygotowanie
Krok 1
5 minKrok 2
2 minKrok 3
1 minKrok 4
1 minKrok 5
60 minKrok 6
7 minKrok 7
1 minKrok 8
1 minKrok 9
1 minKrok 10
5 minKrok 11
10 minKrok 12
5 minKrok 13
15 minKrok 14
1 minKrok 15
5 minKrok 16
1 minKrok 17
30 minKrok 18
10 min
Krok 1 z 18
Buraki obrać, pokroić na mniejsze części – np. w ćwiartki.

Krok 2 z 18
Marchewki oraz pietruszki obrać, przekroić na pół.

Krok 3 z 18
Pora dokładnie opłukać.

Krok 4 z 18
Tak przygotowane warzywa umieścić w garnku. Dodać liście laurowe i ziele angielskie i zalać wodą – tak, aby w całości przykryła ona warzywa.

Krok 5 z 18
Gotować na wolnym ogniu przed ok. 50-60 minut, do uzyskania esencjonalnego wywaru o intensywnym kolorze.

Krok 6 z 18
Barszcz przecedzić. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz majeranek. Gotować dalej na średnim ogniu, nie zagotowywać. Pod koniec dodać koncentrat barszczu Winiary, wymieszać.

Krok 7 z 18
Na koniec zupę zabielić śmietaną, odlewając do kubka kilka chochli barszczu i mieszając ze śmietaną – tak, aby się nie zważyła.

Krok 8 z 18
W razie konieczności barszcz doprawić solą i pieprzem.

Krok 9 z 18
Mąkę przesiać do miski, dodać sól, ew. kurkumę – dla uzyskania żółtego koloru ciasta.

Krok 10 z 18
Masło zalać gorącą wodą i roztopić. Wlewać do mąki, cały czas mieszając – do połączenia składników.

Krok 11 z 18
Ciasto zagnieść na stolnicy – aż będzie gładkie i elastyczne. Odstawić i przygotować farsz.

Krok 12 z 18
Grzyby zalać gorącą wodą, aby zmiękły. W międzyczasie obrać cebulę, drobno posiekać i zeszklić na rozgrzanym maśle.

Krok 13 z 18
Kapustę delikatnie przepłukać i drobno poszatkować. Grzyby odcedzić i posiekać w kosteczkę. 5. Tak przygotowane składniki dodać do zeszklonej cebulki. Całość podsmażyć i dusić przez ok. 15 minut. Doprawić solą i obficie pieprze.

Krok 14 z 18
Kiedy ciasto i farsz są już gotowe pora na lepienie uszek!

Krok 15 z 18
Ciasto podzielić na mniejsze części i cienko – na grubość ok. 2 mm – rozwałkowywać pojedyncze części, pamiętając o podsypywaniu stolnicy i wałka mąką.

Krok 16 z 18
W zależności od tego, jakiego rozmiaru uszka lubisz, dobierz szklankę o odpowiedniej średnicy.

Krok 17 z 18
Wycinać kółka, na środek nakładać odrobinę farszu. Uszka dokładnie zlepiać, następnie można je zawijać wokół palca i zlepiać końce. Z podanych proporcji ulepimy ok. 50 sporych uszek.

Krok 18 z 18
Gotowe uszka gotować w osolonej wodzie przez ok. 2 minuty. Z podanych proporcji ulepimy ok. 50 sporych uszek.
Przepis w formacie PDF
PobierzDziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0