Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Barszcz z uszkami
Barszcz z uszkami
Barszcz z uszkami
Barszcz z uszkami
Barszcz z uszkami

Barszcz z uszkami

(0)
2 godz 41 min
Średni
Kup składniki
zwz avatar 2
Zakochane w zupach zakochanewzupach.pl
Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich. Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

5 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  kg
Buraki
1  paczka
Pasta z Pomysłem na... barszcz czerwony WINIARY
3 
Marchewka
2 
Pietruszka
1 
Por (biała część)
4 
Liść laurowy
4  kulek
Ziarenka ziela angielskiego
2  ząbków
Czosnek
200  ml
Śmietana 30%
1  łyżka
Majeranek
400  g
Mąka
250  ml
Woda
40  g
Masło
1  szczypta
Sól
0.5  łyżeczka
Kurkuma
30  g
Dowolne suszone grzyby
300  g
Kapusta Kiszona
1 
Cebula
2  łyżek
Masło
1  szczypta
Sól
1  szczypta
Pieprz
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
7.88 g
Węglowodany
48.52 g
Tłuszcze
23.44 g
Wartość energetyczna
416.45 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Barszcz z uszkami to prawdziwy król wigilijnego stołu! Zupa ta najlepiej smakuje właśnie w okresie świątecznym, być może ze względu na fakt, iż jedzona jest w gronie najbliższych. Przepis na barszcz w mojej rodzinie przekazywany był z pokolenia na pokolenie, od babci otrzymała go mama, następnie podzieliła się nim ze mną, a ja dziś chcę go zaproponować Wam! Intensywny kolor, a w środku uszka, pewno i Wasze ulubione. Przepis warto zapisać w zakładkach i odtworzyć na dzień przed wigilią.

Przygotowanie

161 min
  • Krok 1

    5 min
    Buraki obrać, pokroić na mniejsze części – np. w ćwiartki.
  • Krok 2

    2 min
    Marchewki oraz pietruszki obrać, przekroić na pół.
  • Krok 3

    1 min
    Pora dokładnie opłukać.
  • Krok 4

    1 min
    Tak przygotowane warzywa umieścić w garnku. Dodać liście laurowe i ziele angielskie i zalać wodą – tak, aby w całości przykryła ona warzywa.
  • Krok 5

    60 min
    Gotować na wolnym ogniu przed ok. 50-60 minut, do uzyskania esencjonalnego wywaru o intensywnym kolorze.
  • Krok 6

    7 min
    Barszcz przecedzić. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz majeranek. Gotować dalej na średnim ogniu, nie zagotowywać. Pod koniec dodać koncentrat barszczu Winiary, wymieszać.
  • Krok 7

    1 min
    Na koniec zupę zabielić śmietaną, odlewając do kubka kilka chochli barszczu i mieszając ze śmietaną – tak, aby się nie zważyła.
  • Krok 8

    1 min
    W razie konieczności barszcz doprawić solą i pieprzem.
  • Krok 9

    1 min
    Mąkę przesiać do miski, dodać sól, ew. kurkumę – dla uzyskania żółtego koloru ciasta.
  • Krok 10

    5 min
    Masło zalać gorącą wodą i roztopić. Wlewać do mąki, cały czas mieszając – do połączenia składników.
  • Krok 11

    10 min
    Ciasto zagnieść na stolnicy – aż będzie gładkie i elastyczne. Odstawić i przygotować farsz.
  • Krok 12

    5 min
    Grzyby zalać gorącą wodą, aby zmiękły. W międzyczasie obrać cebulę, drobno posiekać i zeszklić na rozgrzanym maśle.
  • Krok 13

    15 min
    Kapustę delikatnie przepłukać i drobno poszatkować. Grzyby odcedzić i posiekać w kosteczkę. 5. Tak przygotowane składniki dodać do zeszklonej cebulki. Całość podsmażyć i dusić przez ok. 15 minut. Doprawić solą i obficie pieprze.
  • Krok 14

    1 min
    Kiedy ciasto i farsz są już gotowe pora na lepienie uszek!
  • Krok 15

    5 min
    Ciasto podzielić na mniejsze części i cienko – na grubość ok. 2 mm – rozwałkowywać pojedyncze części, pamiętając o podsypywaniu stolnicy i wałka mąką.
  • Krok 16

    1 min
    W zależności od tego, jakiego rozmiaru uszka lubisz, dobierz szklankę o odpowiedniej średnicy.
  • Krok 17

    30 min
    Wycinać kółka, na środek nakładać odrobinę farszu. Uszka dokładnie zlepiać, następnie można je zawijać wokół palca i zlepiać końce. Z podanych proporcji ulepimy ok. 50 sporych uszek.
  • Krok 18

    10 min
    Gotowe uszka gotować w osolonej wodzie przez ok. 2 minuty. Z podanych proporcji ulepimy ok. 50 sporych uszek.
Barszcz z uszkami

Krok 1 z 18

Buraki obrać, pokroić na mniejsze części – np. w ćwiartki.

Barszcz z uszkami

Krok 2 z 18

Marchewki oraz pietruszki obrać, przekroić na pół.

Barszcz z uszkami

Krok 3 z 18

Pora dokładnie opłukać.

Barszcz z uszkami

Krok 4 z 18

Tak przygotowane warzywa umieścić w garnku. Dodać liście laurowe i ziele angielskie i zalać wodą – tak, aby w całości przykryła ona warzywa.

Barszcz z uszkami

Krok 5 z 18

Gotować na wolnym ogniu przed ok. 50-60 minut, do uzyskania esencjonalnego wywaru o intensywnym kolorze.

Barszcz z uszkami

Krok 6 z 18

Barszcz przecedzić. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz majeranek. Gotować dalej na średnim ogniu, nie zagotowywać. Pod koniec dodać koncentrat barszczu Winiary, wymieszać.

Barszcz z uszkami

Krok 7 z 18

Na koniec zupę zabielić śmietaną, odlewając do kubka kilka chochli barszczu i mieszając ze śmietaną – tak, aby się nie zważyła.

Barszcz z uszkami

Krok 8 z 18

W razie konieczności barszcz doprawić solą i pieprzem.

Barszcz z uszkami

Krok 9 z 18

Mąkę przesiać do miski, dodać sól, ew. kurkumę – dla uzyskania żółtego koloru ciasta.

Barszcz z uszkami

Krok 10 z 18

Masło zalać gorącą wodą i roztopić. Wlewać do mąki, cały czas mieszając – do połączenia składników.

Barszcz z uszkami

Krok 11 z 18

Ciasto zagnieść na stolnicy – aż będzie gładkie i elastyczne. Odstawić i przygotować farsz.

Barszcz z uszkami

Krok 12 z 18

Grzyby zalać gorącą wodą, aby zmiękły. W międzyczasie obrać cebulę, drobno posiekać i zeszklić na rozgrzanym maśle.

Barszcz z uszkami

Krok 13 z 18

Kapustę delikatnie przepłukać i drobno poszatkować. Grzyby odcedzić i posiekać w kosteczkę. 5. Tak przygotowane składniki dodać do zeszklonej cebulki. Całość podsmażyć i dusić przez ok. 15 minut. Doprawić solą i obficie pieprze.

Barszcz z uszkami

Krok 14 z 18

Kiedy ciasto i farsz są już gotowe pora na lepienie uszek!

Barszcz z uszkami

Krok 15 z 18

Ciasto podzielić na mniejsze części i cienko – na grubość ok. 2 mm – rozwałkowywać pojedyncze części, pamiętając o podsypywaniu stolnicy i wałka mąką.

Barszcz z uszkami

Krok 16 z 18

W zależności od tego, jakiego rozmiaru uszka lubisz, dobierz szklankę o odpowiedniej średnicy.

Barszcz z uszkami

Krok 17 z 18

Wycinać kółka, na środek nakładać odrobinę farszu. Uszka dokładnie zlepiać, następnie można je zawijać wokół palca i zlepiać końce. Z podanych proporcji ulepimy ok. 50 sporych uszek.

Barszcz z uszkami

Krok 18 z 18

Gotowe uszka gotować w osolonej wodzie przez ok. 2 minuty. Z podanych proporcji ulepimy ok. 50 sporych uszek.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Barszcz czerwony czysty do krokietów

    Barszcz czerwony czysty do krokietów

    1 godz 20 min Łatwy
  • Wigilijna zupa grzybowa – jak zrobić?

    Wigilijna zupa grzybowa – jak zrobić?

    14 godz 9 min Łatwy
  • Rosół z kaczki z pierożkami wonton

    Rosół z kaczki z pierożkami wonton

    2 godz 53 min Średni
  • Wegańska zupa z soczewicy z kaszą bulgur i przecierem pomidorowym

    Wegańska zupa z soczewicy z kaszą bulgur i przecierem pomidorowym

    1 godz 11 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu