Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Barszcz z uszkami

(0)
2 godz 41 min
Średni
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Ania
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
5 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1  kg
Buraki
3 
Marchewka
2 
Pietruszka
1 
Por (biała część)
4 
Liść laurowy
4  kulek
Ziarenka ziela angielskiego
2  ząbków
200  ml
Śmietana 30%
1  łyżka
Majeranek
400  g
Mąka
250  ml
Woda
40  g
Masło
1  szczypta
Sól
0.5  łyżeczka
Kurkuma
30  g
Dowolne suszone grzyby
300  g
Kapusta Kiszona
1 
Cebula
2  łyżek
Masło
1  szczypta
Sól
1  szczypta
Pieprz

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
7.88 g
Węglowodany
48.52 g
Tłuszcze
23.44 g
Wartość energetyczna
416.45 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

161 min
Krok 1
5 min
Buraki obrać, pokroić na mniejsze części – np. w ćwiartki.
Krok 2
2 min
Marchewki oraz pietruszki obrać, przekroić na pół.
Krok 3
1 min
Pora dokładnie opłukać.
Krok 4
1 min
Tak przygotowane warzywa umieścić w garnku. Dodać liście laurowe i ziele angielskie i zalać wodą – tak, aby w całości przykryła ona warzywa.
Krok 5
60 min
Gotować na wolnym ogniu przed ok. 50-60 minut, do uzyskania esencjonalnego wywaru o intensywnym kolorze.
Krok 6
7 min
Barszcz przecedzić. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz majeranek. Gotować dalej na średnim ogniu, nie zagotowywać. Pod koniec dodać koncentrat barszczu Winiary, wymieszać.
Krok 7
1 min
Na koniec zupę zabielić śmietaną, odlewając do kubka kilka chochli barszczu i mieszając ze śmietaną – tak, aby się nie zważyła.
Krok 8
1 min
W razie konieczności barszcz doprawić solą i pieprzem.
Krok 9
1 min
Mąkę przesiać do miski, dodać sól, ew. kurkumę – dla uzyskania żółtego koloru ciasta.
Krok 10
5 min
Masło zalać gorącą wodą i roztopić. Wlewać do mąki, cały czas mieszając – do połączenia składników.
Krok 11
10 min
Ciasto zagnieść na stolnicy – aż będzie gładkie i elastyczne. Odstawić i przygotować farsz.
Krok 12
5 min
Grzyby zalać gorącą wodą, aby zmiękły. W międzyczasie obrać cebulę, drobno posiekać i zeszklić na rozgrzanym maśle.
Krok 13
15 min
Kapustę delikatnie przepłukać i drobno poszatkować. Grzyby odcedzić i posiekać w kosteczkę. 5. Tak przygotowane składniki dodać do zeszklonej cebulki. Całość podsmażyć i dusić przez ok. 15 minut. Doprawić solą i obficie pieprze.
Krok 14
1 min
Kiedy ciasto i farsz są już gotowe pora na lepienie uszek!
Krok 15
5 min
Ciasto podzielić na mniejsze części i cienko – na grubość ok. 2 mm – rozwałkowywać pojedyncze części, pamiętając o podsypywaniu stolnicy i wałka mąką.
Krok 16
1 min
W zależności od tego, jakiego rozmiaru uszka lubisz, dobierz szklankę o odpowiedniej średnicy.
Krok 17
30 min
Wycinać kółka, na środek nakładać odrobinę farszu. Uszka dokładnie zlepiać, następnie można je zawijać wokół palca i zlepiać końce. Z podanych proporcji ulepimy ok. 50 sporych uszek.
Krok 18
10 min
Gotowe uszka gotować w osolonej wodzie przez ok. 2 minuty. Z podanych proporcji ulepimy ok. 50 sporych uszek.
Barszcz z uszkami

Krok 1 z 18

Buraki obrać, pokroić na mniejsze części – np. w ćwiartki.

Barszcz z uszkami

Krok 2 z 18

Marchewki oraz pietruszki obrać, przekroić na pół.

Barszcz z uszkami

Krok 3 z 18

Pora dokładnie opłukać.

Barszcz z uszkami

Krok 4 z 18

Tak przygotowane warzywa umieścić w garnku. Dodać liście laurowe i ziele angielskie i zalać wodą – tak, aby w całości przykryła ona warzywa.

Barszcz z uszkami

Krok 5 z 18

Gotować na wolnym ogniu przed ok. 50-60 minut, do uzyskania esencjonalnego wywaru o intensywnym kolorze.

Barszcz z uszkami

Krok 6 z 18

Barszcz przecedzić. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz majeranek. Gotować dalej na średnim ogniu, nie zagotowywać. Pod koniec dodać koncentrat barszczu Winiary, wymieszać.

Barszcz z uszkami

Krok 7 z 18

Na koniec zupę zabielić śmietaną, odlewając do kubka kilka chochli barszczu i mieszając ze śmietaną – tak, aby się nie zważyła.

Barszcz z uszkami

Krok 8 z 18

W razie konieczności barszcz doprawić solą i pieprzem.

Barszcz z uszkami

Krok 9 z 18

Mąkę przesiać do miski, dodać sól, ew. kurkumę – dla uzyskania żółtego koloru ciasta.

Barszcz z uszkami

Krok 10 z 18

Masło zalać gorącą wodą i roztopić. Wlewać do mąki, cały czas mieszając – do połączenia składników.

Barszcz z uszkami

Krok 11 z 18

Ciasto zagnieść na stolnicy – aż będzie gładkie i elastyczne. Odstawić i przygotować farsz.

Barszcz z uszkami

Krok 12 z 18

Grzyby zalać gorącą wodą, aby zmiękły. W międzyczasie obrać cebulę, drobno posiekać i zeszklić na rozgrzanym maśle.

Barszcz z uszkami

Krok 13 z 18

Kapustę delikatnie przepłukać i drobno poszatkować. Grzyby odcedzić i posiekać w kosteczkę. 5. Tak przygotowane składniki dodać do zeszklonej cebulki. Całość podsmażyć i dusić przez ok. 15 minut. Doprawić solą i obficie pieprze.

Barszcz z uszkami

Krok 14 z 18

Kiedy ciasto i farsz są już gotowe pora na lepienie uszek!

Barszcz z uszkami

Krok 15 z 18

Ciasto podzielić na mniejsze części i cienko – na grubość ok. 2 mm – rozwałkowywać pojedyncze części, pamiętając o podsypywaniu stolnicy i wałka mąką.

Barszcz z uszkami

Krok 16 z 18

W zależności od tego, jakiego rozmiaru uszka lubisz, dobierz szklankę o odpowiedniej średnicy.

Barszcz z uszkami

Krok 17 z 18

Wycinać kółka, na środek nakładać odrobinę farszu. Uszka dokładnie zlepiać, następnie można je zawijać wokół palca i zlepiać końce. Z podanych proporcji ulepimy ok. 50 sporych uszek.

Barszcz z uszkami

Krok 18 z 18

Gotowe uszka gotować w osolonej wodzie przez ok. 2 minuty. Z podanych proporcji ulepimy ok. 50 sporych uszek.

Barszcz z uszkami to prawdziwy król wigilijnego stołu! Zupa ta najlepiej smakuje właśnie w okresie świątecznym, być może ze względu na fakt, iż jedzona jest w gronie najbliższych. Przepis na barszcz w mojej rodzinie przekazywany był z pokolenia na pokolenie, od babci otrzymała go mama, następnie podzieliła się nim ze mną, a ja dziś chcę go zaproponować Wam! Intensywny kolor, a w środku uszka, pewno i Wasze ulubione. Przepis warto zapisać w zakładkach i odtworzyć na dzień przed wigilią.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
4
Czy polecisz ten produkt/przepis znajomym?
Images
Dodano 0 z 6.
CAPTCHA obrazkowa
Proszę wypełnić pole captcha