Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich.
Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!
Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów Zachowaj sprawdzone przepisy Oszczędzaj czas
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Jeśli w Waszych domach barszcz zwykle wygląda i smakuje tak samo, koniecznie sprawdźcie, jak inna jest zupa z buraków z jabłkiem. Taką zupę najlepiej serwować w postaci aromatycznego gęstego kremu. Dodatek kwaśnego jabłka równoważy słodki smak buraków i w ten prosty sposób uzyskujemy niecodzienne danie, które przygotujemy nawet w najzwyklejszy dzień.
Zupę z buraków możemy podać z różnego rodzaju nasionami lub orzechami uprażonymi wcześniej na suchej patelni. Mogą to być płatki migdałów, orzechy włoskie, nasiona dyni lub słonecznika. Jeśli macie ochotę, możecie dodać do zupy garść chrupiących grzanek lub groszku ptysiowego. Smacznego 😊
Z podanej ilości przygotujecie 4 porcje pysznego kremu z buraków.
Przygotowanie
81 min
Krok 1
60 min
Rozgrzewamy piekarnik do 180 st. C. Buraki szorujemy i bez obierania zawijam w folię aluminiową. Układamy na blaszce i pieczemy godzinę. Odstawiamy do przestygnięcia.
Krok 2
5 min
Kiedy buraki ostygną, obieramy je ze skórki, kroimy w kostkę lub ścieramy na tarce.
Krok 3
3 min
Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła klarowanego, podduszamy pokrojoną w kostkę cebulę.
Krok 4
10 min
Do zeszklonej cebulki dodajemy buraki. Jabłko obieramy, usuwamy gniazdo nasienne, kroimy w kostkę i dorzucamy do buraków. Chwilę przesmażamy, podlewamy wywarem, gotujemy 10 minut.
Krok 5
3 min
Zupę miksujemy na gładki krem, doprawiamy solą i pieprzem. W razie konieczności dodajemy sok z cytryny. Podajemy z kleksem śmietany i ulubionymi dodatkami.
Krok 1
z
5
Rozgrzewamy piekarnik do 180 st. C. Buraki szorujemy i bez obierania zawijam w folię aluminiową. Układamy na blaszce i pieczemy godzinę. Odstawiamy do przestygnięcia.
Krok 2
z
5
Kiedy buraki ostygną, obieramy je ze skórki, kroimy w kostkę lub ścieramy na tarce.
Krok 3
z
5
Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła klarowanego, podduszamy pokrojoną w kostkę cebulę.
Krok 4
z
5
Do zeszklonej cebulki dodajemy buraki. Jabłko obieramy, usuwamy gniazdo nasienne, kroimy w kostkę i dorzucamy do buraków. Chwilę przesmażamy, podlewamy wywarem, gotujemy 10 minut.
Krok 5
z
5
Zupę miksujemy na gładki krem, doprawiamy solą i pieprzem. W razie konieczności dodajemy sok z cytryny. Podajemy z kleksem śmietany i ulubionymi dodatkami.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0