Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zupa z buraków z jabłkiem

(0)
1 godz 21 min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Agata
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

500  g
Buraki
1 
Kwaśne jabłka
1 
Cebula
700  ml
Woda
1  szczypta
Sól do smaku
1  szczypta
Pieprz do smaku
trochę
Sok z cytryny do smaku
2  łyżek
Śmietana
trochę
Ulubione chrupiące dodatki

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
3.18 g
Węglowodany
19.58 g
Tłuszcze
3.05 g
Wartość energetyczna
115.29 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

81 min
Krok 1
60 min
Rozgrzewamy piekarnik do 180 st. C. Buraki szorujemy i bez obierania zawijam w folię aluminiową. Układamy na blaszce i pieczemy godzinę. Odstawiamy do przestygnięcia.
Krok 2
5 min
Kiedy buraki ostygną, obieramy je ze skórki, kroimy w kostkę lub ścieramy na tarce.
Krok 3
3 min
Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła klarowanego, podduszamy pokrojoną w kostkę cebulę.
Krok 4
10 min
Do zeszklonej cebulki dodajemy buraki. Jabłko obieramy, usuwamy gniazdo nasienne, kroimy w kostkę i dorzucamy do buraków. Chwilę przesmażamy, podlewamy wywarem, gotujemy 10 minut.
Krok 5
3 min
Zupę miksujemy na gładki krem, doprawiamy solą i pieprzem. W razie konieczności dodajemy sok z cytryny. Podajemy z kleksem śmietany i ulubionymi dodatkami.
Zupa z buraków z jabłkiem

Krok 1 z 5

Rozgrzewamy piekarnik do 180 st. C. Buraki szorujemy i bez obierania zawijam w folię aluminiową. Układamy na blaszce i pieczemy godzinę. Odstawiamy do przestygnięcia.

Zupa z buraków z jabłkiem

Krok 2 z 5

Kiedy buraki ostygną, obieramy je ze skórki, kroimy w kostkę lub ścieramy na tarce.

Zupa z buraków z jabłkiem

Krok 3 z 5

Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła klarowanego, podduszamy pokrojoną w kostkę cebulę.

Zupa z buraków z jabłkiem

Krok 4 z 5

Do zeszklonej cebulki dodajemy buraki. Jabłko obieramy, usuwamy gniazdo nasienne, kroimy w kostkę i dorzucamy do buraków. Chwilę przesmażamy, podlewamy wywarem, gotujemy 10 minut.

Zupa z buraków z jabłkiem

Krok 5 z 5

Zupę miksujemy na gładki krem, doprawiamy solą i pieprzem. W razie konieczności dodajemy sok z cytryny. Podajemy z kleksem śmietany i ulubionymi dodatkami.

Jeśli w Waszych domach barszcz zwykle wygląda i smakuje tak samo, koniecznie sprawdźcie, jak inna jest zupa z buraków z jabłkiem. Taką zupę najlepiej serwować w postaci aromatycznego gęstego kremu. Dodatek kwaśnego jabłka równoważy słodki smak buraków i w ten prosty sposób uzyskujemy niecodzienne danie, które przygotujemy nawet w najzwyklejszy dzień.

Zupę z buraków możemy podać z różnego rodzaju nasionami lub orzechami uprażonymi wcześniej na suchej patelni. Mogą to być płatki migdałów, orzechy włoskie, nasiona dyni lub słonecznika. Jeśli macie ochotę, możecie dodać do zupy garść chrupiących grzanek lub groszku ptysiowego. Smacznego 😊

Z podanej ilości przygotujecie 4 porcje pysznego kremu z buraków.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika