Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Zupy
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Promocja na pomidory
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
  • Kontakt
Zupa z buraków z jabłkiem
Zupa z buraków z jabłkiem

Zupa z buraków z jabłkiem

(0)
1 godz 21 min
Łatwy
Kup składniki
zwz avatar 2
Zakochane w zupach zakochanewzupach.pl
Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich. Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
500  g
Buraki
1 
Kwaśne jabłka
1 
Cebula
700  ml
Woda
2  łyżek
Bulion warzywny w słoiku WINIARY
1  szczypta
Sól do smaku
1  szczypta
Pieprz do smaku
trochę
Sok z cytryny do smaku
2  łyżek
Śmietana
trochę
Ulubione chrupiące dodatki
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
3.18 g
Węglowodany
19.58 g
Tłuszcze
3.05 g
Wartość energetyczna
115.29 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Jeśli w Waszych domach barszcz zwykle wygląda i smakuje tak samo, koniecznie sprawdźcie, jak inna jest zupa z buraków z jabłkiem. Taką zupę najlepiej serwować w postaci aromatycznego gęstego kremu. Dodatek kwaśnego jabłka równoważy słodki smak buraków i w ten prosty sposób uzyskujemy niecodzienne danie, które przygotujemy nawet w najzwyklejszy dzień.

Zupę z buraków możemy podać z różnego rodzaju nasionami lub orzechami uprażonymi wcześniej na suchej patelni. Mogą to być płatki migdałów, orzechy włoskie, nasiona dyni lub słonecznika. Jeśli macie ochotę, możecie dodać do zupy garść chrupiących grzanek lub groszku ptysiowego. Smacznego 😊

Z podanej ilości przygotujecie 4 porcje pysznego kremu z buraków.

Przygotowanie

81 min
  • Krok 1

    60 min
    Rozgrzewamy piekarnik do 180 st. C. Buraki szorujemy i bez obierania zawijam w folię aluminiową. Układamy na blaszce i pieczemy godzinę. Odstawiamy do przestygnięcia.
  • Krok 2

    5 min
    Kiedy buraki ostygną, obieramy je ze skórki, kroimy w kostkę lub ścieramy na tarce.
  • Krok 3

    3 min
    Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła klarowanego, podduszamy pokrojoną w kostkę cebulę.
  • Krok 4

    10 min
    Do zeszklonej cebulki dodajemy buraki. Jabłko obieramy, usuwamy gniazdo nasienne, kroimy w kostkę i dorzucamy do buraków. Chwilę przesmażamy, podlewamy wywarem, gotujemy 10 minut.
  • Krok 5

    3 min
    Zupę miksujemy na gładki krem, doprawiamy solą i pieprzem. W razie konieczności dodajemy sok z cytryny. Podajemy z kleksem śmietany i ulubionymi dodatkami.
Zupa z buraków z jabłkiem

Krok 1 z 5

Rozgrzewamy piekarnik do 180 st. C. Buraki szorujemy i bez obierania zawijam w folię aluminiową. Układamy na blaszce i pieczemy godzinę. Odstawiamy do przestygnięcia.

Zupa z buraków z jabłkiem

Krok 2 z 5

Kiedy buraki ostygną, obieramy je ze skórki, kroimy w kostkę lub ścieramy na tarce.

Zupa z buraków z jabłkiem

Krok 3 z 5

Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła klarowanego, podduszamy pokrojoną w kostkę cebulę.

Zupa z buraków z jabłkiem

Krok 4 z 5

Do zeszklonej cebulki dodajemy buraki. Jabłko obieramy, usuwamy gniazdo nasienne, kroimy w kostkę i dorzucamy do buraków. Chwilę przesmażamy, podlewamy wywarem, gotujemy 10 minut.

Zupa z buraków z jabłkiem

Krok 5 z 5

Zupę miksujemy na gładki krem, doprawiamy solą i pieprzem. W razie konieczności dodajemy sok z cytryny. Podajemy z kleksem śmietany i ulubionymi dodatkami.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez soi
  • Wegetariańskie
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa czosnkowa z grzankami serowymi

    Zupa czosnkowa z grzankami serowymi

    1 godz 26 min Łatwy
  • Zupa z pieczonej dyni ze śmietaną i pestkami dyni

    Zupa z pieczonej dyni ze śmietaną i pestkami dyni

    53 min Łatwy
  • Zupa krem z buraków pachnąca cynamonem

    Zupa krem z buraków pachnąca cynamonem

    2 godz 45 min Trudny
  • Zupa krem z buraków pieczonych z prażonymi migdałami

    Zupa krem z buraków pieczonych z prażonymi migdałami

    1 godz 52 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu