Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • MyMenu Plan
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
obiad ryba, obiad z rybą, danie ryba, danie rybne, danie z rybą

Ryba

Ryba duszona, pieczona, smażona, w sosie - poznaj przepisy kulinarne na smaczne i zdrowe obiady z rybą!

  • Dania z łososiem
  • Ryba duszona
  • Ryba pieczona
  • Ryba po grecku

Przepisy 44

Sushi z wizytą na grillu WINIARY

65 ze 100
35 min Łatwy

Ryba po grecku - przepis

40 min Łatwy

Zupa cytrynowa z wędzonym łososiem

1 godz 6 min Średni

Maltańska zupa aljotta – zupa rybna

38 min Średni

Ryba po grecku

100 ze 100
1 godz 13 min Łatwy

Stek z tuńczyka

35 ze 100
30 min Łatwy

Śledź w śmietanie z jabłkiem

1 godz 26 min Łatwy

Mintaj w złocistej panierce

70 ze 100
30 min Łatwy

Ryba po grecku z piekarnika

100 ze 100
1 godz 15 min Średni

Pyszna zupa z owoców morza

85 ze 100
46 min Łatwy

Łosoś smażony

70 ze 100
1 godz 35 min Łatwy

Karp w śmietanie z cebulką

35 ze 100
1 godz 20 min Łatwy

Filet z ryby smażony w panierce

55 ze 100
25 min Łatwy

Ryba w cieście naleśnikowym

55 ze 100
25 min Łatwy

Sandacz w galarecie

2 godz 40 min Łatwy

Łosoś z masłem czosnkowym

70 ze 100
12 min Łatwy

Kawałki dorsza w chrupiącej panierce

60 ze 100
30 min Łatwy

Burgery z łososia z pastą z awokado i limonki

1 godz Łatwy

Ryba pod serową pierzynką

40 ze 100
1 godz Łatwy

Śledź w śmietanie z ogórkiem

1 godz 25 min Łatwy

Ryba z brzoskwiniami

3 godz 45 min Łatwy

Karp po żydowsku

45 min Łatwy

Śledzie w sosie chrzanowym

1 godz 25 min Łatwy

Łosoś smażony

65 ze 100
36 min Łatwy

Ryba zapiekana z pomidorami

55 ze 100
1 godz Łatwy

Halibut z piekarnika z warzywami

60 ze 100
58 min Łatwy

Śledzie z suszonymi grzybami

1 godz 45 min Średni

Łosoś pieczony

65 ze 100
20 min Łatwy

Ryba ze szpinakiem

60 ze 100
1 godz 5 min Łatwy

Tradycyjny wigilijny karp smażony

80 ze 100
40 min Łatwy

Karp w sosie piernikowym

75 ze 100
43 min Łatwy

Pstrąg z brokułami

55 min Łatwy

Meksykańskie ceviche z tuńczyka

95 ze 100
16 min Łatwy

Sandacz z ryżem

60 ze 100
40 min Łatwy

Pieczone roladki z morszczuka

65 ze 100
40 min Średni

Ryba zapiekana z warzywami

55 ze 100
48 min Łatwy

Śledzie w buraczanej marynacie z awokado

4 godz 6 min Łatwy

Złociste frytki z pieczonego karpia

90 ze 100
25 min Łatwy

Pstrągi z porem

50 ze 100
56 min Łatwy

Ryba w sosie śmietanowo-koperkowym

25 ze 100
45 min Łatwy

Paluszki rybne z ziemniaczanymi łódeczkami

30 min Łatwy

Karp w cytrynowej panierce

40 min Łatwy

Zupa tajska z łososiem

29 min Łatwy

Grillowany dorsz z warzywami, jabłkiem i sosem tatarskim Winiary

30 min Łatwy

Ryby – ogrom możliwości nie tylko od święta 

Ryby to doskonały pomysł na urozmaicenie jadłospisu. Nie tylko są zdrowe, ale także dają wiele kulinarnych możliwości. Dzięki nim przyrządzisz zarówno smaczny i pożywny obiad, jak i wyjątkową kolację albo lunch. Są też nieodzownym elementem świątecznego menu, ale warto wprowadzać je nie tylko w okresie świąt Bożego Narodzenia. Mają delikatne mięso o wybornym smaku, ale również ładnie się prezentują, zwłaszcza pieczone w całości. 

Jak je przygotować? Opcji jest bardzo dużo. Nadają się zarówno do smażenia, jak i pieczenia, duszenia, gotowania na parze czy przyrządzania na grillu. Można z nich przygotować sałatki, pulpety, burgery rybne, zapiekanki czy pasty kanapkowe. Ryby możemy kupić świeże, mrożone, wędzone i w puszkach. Każda z tych form daje kolejne możliwości. Dlatego wśród przepisów znajdziesz różnorodne dania, które łączy świetny smak i łatwość przygotowania. Nie wymagają szczególnie długiej obróbki termicznej, można je szybko przyrządzić. Masz też do wyboru wiele gatunków, zarówno ryb morskich, jak i słodkowodnych. Łososie, makrele, sandacze, karpie, sardynki, śledzie, pstrągi, węgorze – wymieniać można by jeszcze długo. Dostaniemy je zarówno w specjalistycznych sklepach rybnych, gdzie wybór świeżych ryb bywa największy, jak i w supermarketach. 

Staropolskie i światowe przepisy na ryby 

Ten rodzaj mięs pojawia się praktycznie w każdej kuchni świata. Bogata tradycja przyrządzania ryb w kuchni staropolskiej pozostawiła po sobie wiele lokalnych przepisów, ale bez trudu odnajdziemy także przepisy pochodzące z kuchni śródziemnomorskiej, bałkańskiej, amerykańskiej czy azjatyckiej. Niektóre potrawy z ryb wymagają pewnej odwagi – jak na przykład japońskie sushi przygotowywane często z surowych ryb, ale bez problemu możemy przystosować je do naszych nawyków i zamienić surowe składniki na wędzone. 

Podobnie duży wybór mamy w przypadku dodatków. Można podawać je z ziemniakami, frytkami, ryżem, sałatką czy surówką. 

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu