Ryby można przygotowywać na wiele sposobów – smażyć, zapiekać, gotować na parze albo grillować. Jednak tylko mięso duszone zachowuje swoją soczystość, miękkość i łagodny smak, który można wzbogacić przyprawami, świeżymi ziołami lub wybranymi warzywami. Doskonałym dodatkiem do ryb o białym mięsie (dorsz, sola, mintaj) są pomidory lub gotowy sos z przyprawami, np. passata. Aby ryba nie rozpadła się podczas duszenia, warto wcześniej pokroić ją w dzwonka, pozostawiając na nich skórę. Kawałki mięsa wystarczy włożyć do garnka z sosem i trzymać na małym ogniu przez 15–25 minut, a następnie podawać ze świeżym pieczywem lub gotowanym ryżem.
Dorsz duszony w warzywnym sosie to lekkostrawne i wyjątkowo smaczne danie. Pokrojony w plastry seler naciowy i cebula nadają rybie wspaniałego aromatu, a pomidorki cherry zabarwiają i zagęszczają powstały podczas duszenia sos. Gotowe danie warto podawać z kuskusem zmieszanym ze świeżymi ziołami i kawałkami sałaty. W dość podobny sposób powstaje wyjątkowe danie, które doskonale smakuje zarówno na zimno, jak i po podgrzaniu – ryba po grecku. Pokrojoną w słupki włoszczyznę dusi się z przyprawami do miękkości, a następnie łączy z usmażonymi filetami.
Biała ryba duszona w śmietanowym sosie to wykwintne danie, wprost idealne na niedzielny obiad w gronie rodzinnym. Przygotowanie jest bardzo proste i zajmuje zaledwie kilka minut, a efekt jest znakomity. Miękkie i soczyste kawałki ryby otulone gęstym kremowym sosem, którego łagodny smak jest wzbogacony odrobiną ostrej musztardy i soku z cytryny, dosłownie rozpływają się w ustach. Najlepszym dodatkiem do ryby duszonej w sosie śmietanowym jest biały ryż lub chrupiąca bagietka. Te dodatki również doskonale komponują się z rybą duszoną w pieczarkach. Powstały podczas podsmażania, a później gotowania mięsa i grzybów sos, zagęszczony śmietaną, jest aksamitny, wyrazisty w smaku i niezwykle aromatyczny.