Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
obiad ryba, obiad z rybą, danie ryba, danie rybne, danie z rybą

Przepisy na dania z rybą duszoną

Duszona ryba zachwyca wyjątkowo delikatnym mięsem oraz łagodnym smakiem. Sprawdź, z jakimi przyprawami i dodatkami warto ją przygotować. 

Przepisy 7
Dorsz duszony w warzywnym sosie

Dorsz duszony w warzywnym sosie

75
55 min Łatwy
Halibut z piekarnika z warzywami

Halibut z piekarnika z warzywami

60
58 min Łatwy
Karp w sosie piernikowym

Karp w sosie piernikowym

75
43 min Łatwy
Ryba zapiekana z pomidorami

Ryba zapiekana z pomidorami

55
1 godz Łatwy
Ryba ze szpinakiem

Ryba ze szpinakiem

60
1 godz 5 min Łatwy
Karp po żydowsku

Karp po żydowsku

45 min Łatwy
Ryba zapiekana z warzywami

Ryba zapiekana z warzywami

55
48 min Łatwy

Pyszne połączenie ryby i pomidorów 

Ryby można przygotowywać na wiele sposobów – smażyć, zapiekać, gotować na parze albo grillować. Jednak tylko mięso duszone zachowuje swoją soczystość, miękkość i łagodny smak, który można wzbogacić przyprawami, świeżymi ziołami lub wybranymi warzywami. Doskonałym dodatkiem do ryb o białym mięsie (dorsz, sola, mintaj) są pomidory lub gotowy sos z przyprawami, np. passata. Aby ryba nie rozpadła się podczas duszenia, warto wcześniej pokroić ją w dzwonka, pozostawiając na nich skórę. Kawałki mięsa wystarczy włożyć do garnka z sosem i trzymać na małym ogniu przez 15–25 minut, a następnie podawać ze świeżym pieczywem lub gotowanym ryżem. 

Aromatyczny sos warzywny 

Dorsz duszony w warzywnym sosie to lekkostrawne i wyjątkowo smaczne danie. Pokrojony w plastry seler naciowy i cebula nadają rybie wspaniałego aromatu, a pomidorki cherry zabarwiają i zagęszczają powstały podczas duszenia sos. Gotowe danie warto podawać z kuskusem zmieszanym ze świeżymi ziołami i kawałkami sałaty. W dość podobny sposób powstaje wyjątkowe danie, które doskonale smakuje zarówno na zimno, jak i po podgrzaniu – ryba po grecku. Pokrojoną w słupki włoszczyznę dusi się z przyprawami do miękkości, a następnie łączy z usmażonymi filetami. 

Ryba w kremowym sosie 

Biała ryba duszona w śmietanowym sosie to wykwintne danie, wprost idealne na niedzielny obiad w gronie rodzinnym. Przygotowanie jest bardzo proste i zajmuje zaledwie kilka minut, a efekt jest znakomity. Miękkie i soczyste kawałki ryby otulone gęstym kremowym sosem, którego łagodny smak jest wzbogacony odrobiną ostrej musztardy i soku z cytryny, dosłownie rozpływają się w ustach. Najlepszym dodatkiem do ryby duszonej w sosie śmietanowym jest biały ryż lub chrupiąca bagietka. Te dodatki również doskonale komponują się z rybą duszoną w pieczarkach. Powstały podczas podsmażania, a później gotowania mięsa i grzybów sos, zagęszczony śmietaną, jest aksamitny, wyrazisty w smaku i niezwykle aromatyczny. 

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu