Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
obiad ryba, obiad z rybą, danie ryba, danie rybne, danie z rybą

Przepisy na dania z rybą duszoną

Duszona ryba zachwyca wyjątkowo delikatnym mięsem oraz łagodnym smakiem. Sprawdź, z jakimi przyprawami i dodatkami warto ją przygotować. 

Przepisy 7

Karp w sosie piernikowym

Karp w sosie piernikowym

75 ze 100
43 min Łatwy
Ryba zapiekana z warzywami

Ryba zapiekana z warzywami

55 ze 100
48 min Łatwy
Karp po żydowsku

Karp po żydowsku

45 min Łatwy
Ryba zapiekana z pomidorami

Ryba zapiekana z pomidorami

55 ze 100
1 godz Łatwy
Halibut z piekarnika z warzywami

Halibut z piekarnika z warzywami

60 ze 100
58 min Łatwy
Ryba ze szpinakiem

Ryba ze szpinakiem

60 ze 100
1 godz 5 min Łatwy
Dorsz duszony w warzywnym sosie

Dorsz duszony w warzywnym sosie

75 ze 100
55 min Łatwy

Pyszne połączenie ryby i pomidorów 

Ryby można przygotowywać na wiele sposobów – smażyć, zapiekać, gotować na parze albo grillować. Jednak tylko mięso duszone zachowuje swoją soczystość, miękkość i łagodny smak, który można wzbogacić przyprawami, świeżymi ziołami lub wybranymi warzywami. Doskonałym dodatkiem do ryb o białym mięsie (dorsz, sola, mintaj) są pomidory lub gotowy sos z przyprawami, np. passata. Aby ryba nie rozpadła się podczas duszenia, warto wcześniej pokroić ją w dzwonka, pozostawiając na nich skórę. Kawałki mięsa wystarczy włożyć do garnka z sosem i trzymać na małym ogniu przez 15–25 minut, a następnie podawać ze świeżym pieczywem lub gotowanym ryżem. 

Aromatyczny sos warzywny 

Dorsz duszony w warzywnym sosie to lekkostrawne i wyjątkowo smaczne danie. Pokrojony w plastry seler naciowy i cebula nadają rybie wspaniałego aromatu, a pomidorki cherry zabarwiają i zagęszczają powstały podczas duszenia sos. Gotowe danie warto podawać z kuskusem zmieszanym ze świeżymi ziołami i kawałkami sałaty. W dość podobny sposób powstaje wyjątkowe danie, które doskonale smakuje zarówno na zimno, jak i po podgrzaniu – ryba po grecku. Pokrojoną w słupki włoszczyznę dusi się z przyprawami do miękkości, a następnie łączy z usmażonymi filetami. 

Ryba w kremowym sosie 

Biała ryba duszona w śmietanowym sosie to wykwintne danie, wprost idealne na niedzielny obiad w gronie rodzinnym. Przygotowanie jest bardzo proste i zajmuje zaledwie kilka minut, a efekt jest znakomity. Miękkie i soczyste kawałki ryby otulone gęstym kremowym sosem, którego łagodny smak jest wzbogacony odrobiną ostrej musztardy i soku z cytryny, dosłownie rozpływają się w ustach. Najlepszym dodatkiem do ryby duszonej w sosie śmietanowym jest biały ryż lub chrupiąca bagietka. Te dodatki również doskonale komponują się z rybą duszoną w pieczarkach. Powstały podczas podsmażania, a później gotowania mięsa i grzybów sos, zagęszczony śmietaną, jest aksamitny, wyrazisty w smaku i niezwykle aromatyczny. 

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu