Najczęściej przygotowujemy łososia w wersji smażonej w aksamitnym sosie. Warto wykorzystać sos tatarski, koperkowy czy chrzanowy. W wersji orientalnej sprawdzi się aksamitny sos curry lub z mango i pomarańczy. Łososia można również zapiec w piekarniku z ziemniakami i innymi warzywami. Aby był aromatyczny i soczysty, warto włożyć wszystkie składniki do woreczka przeznaczonego do pieczenia. Jednak to nie koniec inspiracji. Na imprezę świetnie sprawdzą się roladki z wędzonym łososiem lub ptysie z łososiem i sosem chrzanowym. Nawet burgery można przygotowywać nie tylko z mięsa wołowego – ryba również sprawdzi się w tej roli. Pyszną propozycją są burgery z łososia z dodatkiem pasty z awokado i limonki. Jak widać, ryba może być świetnym zamiennikiem mięsa w wielu daniach!
Pieczonego łososia można podawać z rozmaitymi dodatkami, np. gotowanymi ziemniakami, ziemniaczanym purée, dowolnym ryżem, pysznymi kaszami czy makaronem pełnoziarnistym. Wytrawny pieczony łosoś będzie smakował wybornie z plastrami słodkiego mango, serwowany pod pierzynką z chleba tostowego czy zapiekany z krewetkami, porem i cebulą. Łosoś równie dobrze komponuje się z makaronem tagliatelle w sosie śmietanowym lub z dodatkiem świeżej sałatki i chrupiącej bagietki.