Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Łosoś z mango

0
40 min
Łatwy

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

2 
Mango
2 łyżek
Oliwa z oliwek
1 
Papryka czerwona
0.5 łyżeczka
Kurkuma
20 g
Cebula szalotka
3 łyżek
Syrop klonowy
160 g
Sok pomarańczowy
1 trochę
Sok z cytryny
1 trochę
Kolendra
600 g
Łosoś różowy
1 trochę
Sól

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
44.35 g
Wartość energetyczna
430.54 kcal
Białko
33.18 g
Tłuszcze
14.21 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

40 min
Krok 1
5 min
Mango obierz i pokrój w kostkę 0,5 cm.
Krok 2
5 min
Rozgrzej olej w rondelku, dodaj mango, paprykę pokrojoną w małą kosteczkę i kurkumę.
Krok 3
5 min
Duś na małym ogniu pod przykryciem przez 5 minut.
Krok 4
5 min
Dodaj szalotkę pokrojoną w drobną kostkę i syrop klonowy. Przykryj i duś przez kolejne 10 minut aż składniki będą miękkie.
Krok 5
5 min
Wlej sok z pomarańczy i gotuj bez przykrycia na dużym ogniu do odparowania płynu o połowę, dopraw przyprawą ZIARENKA SMAKU i sokiem z cytryny.
Krok 6
5 min
Filety z łososia umyj, osusz, pesetą wyjmij ości.
Krok 7
6 min
Na dobrze rozgrzanej patelni grillowej ułóż łososia skórką do dołu i grilluj z każdej strony przez około 3 minuty.
Krok 8
3 min
Na talerzach rozłóż filety z łososia skórką do góry, a na nich mango.
Krok 9
1 min
Udekoruj listami kolendry. Podaj z ryżem ugotowanym na sypko.
Łosoś z mango

Krok 1 z 9

Mango obierz i pokrój w kostkę 0,5 cm.

Łosoś z mango

Krok 2 z 9

Rozgrzej olej w rondelku, dodaj mango, paprykę pokrojoną w małą kosteczkę i kurkumę.

Łosoś z mango

Krok 3 z 9

Duś na małym ogniu pod przykryciem przez 5 minut.

Łosoś z mango

Krok 4 z 9

Dodaj szalotkę pokrojoną w drobną kostkę i syrop klonowy. Przykryj i duś przez kolejne 10 minut aż składniki będą miękkie.

Łosoś z mango

Krok 5 z 9

Wlej sok z pomarańczy i gotuj bez przykrycia na dużym ogniu do odparowania płynu o połowę, dopraw przyprawą ZIARENKA SMAKU i sokiem z cytryny.

Łosoś z mango

Krok 6 z 9

Filety z łososia umyj, osusz, pesetą wyjmij ości.

Łosoś z mango

Krok 7 z 9

Na dobrze rozgrzanej patelni grillowej ułóż łososia skórką do dołu i grilluj z każdej strony przez około 3 minuty.

Łosoś z mango

Krok 8 z 9

Na talerzach rozłóż filety z łososia skórką do góry, a na nich mango.

Łosoś z mango

Krok 9 z 9

Udekoruj listami kolendry. Podaj z ryżem ugotowanym na sypko.

Grillowany łosoś z mango to fantazyjne danie dla miłośników kuchni egzotycznych. Najważniejszy jest tu sos: z mango duszonego z czerwoną papryką i szalotką, z sokiem z pomarańczy oraz dodatkiem kurkumy, przyprawy Ziarenka Smaku uniwersalne WINIARY i syropu klonowego. Danie dekorujemy pięknie listkami świeżej kolendry i podajemy z porcją ugotowanego na sypko ryżu.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika