Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
obiad ryba, obiad z rybą, danie ryba, danie rybne, danie z rybą

Pomysły na rybę po grecku - przepisy | WINIARY

Ryba po grecku smakuje wybornie podawana w sosie z duszonych warzyw i koncentratu pomidorowego oraz z ziemniakami puree i surówką. Sprawdź przepisy!

Przepisy 3
Ryba po grecku - przepis

Ryba po grecku - przepis

40 min Łatwy
Ryba po grecku z piekarnika

Ryba po grecku z piekarnika

100
1 godz 15 min Średni
Ryba po grecku - przepis

Ryba po grecku - przepis

100
1 godz 13 min Łatwy

Pomysły na rybę po grecku 

Przepisy na rybę po grecku uwzględniają rozmaite ryby – dorsze, morszczuki czy mintaje. Gotowe danie można podawać na zimno, na przykład na śniadanie z chrupiącą bagietką, lub na ciepło, jako rozgrzewające danie obiadowe z ziemniakami, brązowym ryżem czy kaszą. Tradycyjnie rybę smaży się na patelni w panierce z jajek, mąki i bułki tartej. Natomiast w lżejszej wersji rybę po grecku przyrządzamy z ryby gotowanej lub duszonej. Aby była bardzo soczysta, można ją także zapiec w piekarniku z warzywami i wiórkami masła. 

Ryba po grecku na wiele sposobów 

Tradycyjnie rybę po grecku przygotowuje się z dodatkiem duszonej marchewki, selera, pietruszki, cebuli i koncentratu pomidorowego. Jest to najprostszy przepis na tę potrawę, jednak czasami warto go urozmaicić, aby odkryć nowy wariant tego przysmaku. Oprócz podstawowych warzyw można dodać kukurydzę, czerwoną paprykę i papryczki chili – to doskonały pomysł na rybę po grecku dla miłośników ostrych, wyrazistych smaków. Nie należy zapominać o aromatycznych przyprawach. Z rybą smażoną lub duszoną doskonale komponują się majeranek, pieprz oraz papryka słodka i ostra. W przypadku wersji duszonej warto wykorzystać bulion warzywny – kawałki ryby przejdą jego smakiem i aromatem. Przepis na rybę po grecku można dowolnie modyfikować w zależności od gustu i ochoty.  

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu