Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Maltańska zupa aljotta – zupa rybna

0
38min
Średni
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Tomek
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
2 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

500  g
Świeżej ryby np. dorsza, flądry, halibuta
700  ml
Woda
1  puszka
Pomidory Krojone
2 
Cebule pokrojone w cienkie piórka
5  liści
Świeża mięta
2  ząbków
1  szczypta
Sól, pieprz
1 
Sok z 1 cytryny do smaku

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
41.99 g
Węglowodany
31.63 g
Tłuszcze
1.61 g
Wartość energetyczna
306.52 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

38 min
Krok 1
5 min
Posiekaną w piórka cebulę i posiekany czosnek usmaż w garnku na oliwie na złoty kolor.
Krok 2
1 min
Następnie do garnka dodaj pomidory, posiekane zioła i wodę.
Krok 3
10 min
Doprowadź zupę do wrzenia, zmniejsz ogień, a następnie dodaj rybę i gotuj na małym ogniu do czasu aż ryba będzie gotowa.
Krok 4
3 min
Wyjmij rybę z garnka i usuń z mięsa ości, skórę i wszystkie niejadalne części.
Krok 5
15 min
Znajdujący się w garnku wywar dalej podgrzewaj, dodaj do niego ryż i ugotuj do miękkości.
Krok 6
3 min
Tak przygotowaną zupę rybną dopraw do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem, a na sam koniec włóż kawałki ryby z powrotem do garnka.
Krok 7
1 min
Zupę rybną podawaj z dodatkiem posiekanej natki pietruszki.
Maltańska zupa aljotta – zupa rybna

Krok 1 z 7

Posiekaną w piórka cebulę i posiekany czosnek usmaż w garnku na oliwie na złoty kolor.

Maltańska zupa aljotta – zupa rybna

Krok 2 z 7

Następnie do garnka dodaj pomidory, posiekane zioła i wodę.

Maltańska zupa aljotta – zupa rybna

Krok 3 z 7

Doprowadź zupę do wrzenia, zmniejsz ogień, a następnie dodaj rybę i gotuj na małym ogniu do czasu aż ryba będzie gotowa.

Maltańska zupa aljotta – zupa rybna

Krok 4 z 7

Wyjmij rybę z garnka i usuń z mięsa ości, skórę i wszystkie niejadalne części.

Maltańska zupa aljotta – zupa rybna

Krok 5 z 7

Znajdujący się w garnku wywar dalej podgrzewaj, dodaj do niego ryż i ugotuj do miękkości.

Maltańska zupa aljotta – zupa rybna

Krok 6 z 7

Tak przygotowaną zupę rybną dopraw do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem, a na sam koniec włóż kawałki ryby z powrotem do garnka.

Maltańska zupa aljotta – zupa rybna

Krok 7 z 7

Zupę rybną podawaj z dodatkiem posiekanej natki pietruszki.

Na Malcie spędziłem w maju tego roku niezapomniane, pełne słońca wakacje. Maleńka śródziemnomorska wyspa urzekła mnie pod wieloma względami. Gościnni i przyjaźnie nastawieni Maltańczycy okazali się świetnymi kompanami do rozmów. Wszystkie porady i rekomendacje, jakie otrzymałem od miejscowych okazały się strzałem w dziesiątkę, zwłaszcza w przypadku przyrządzania maltańskiej zupy rybnej.

Maltańska kuchnia jest prosta, niezbyt atrakcyjna wizualnie, ale za to pełna smaków i aromatów wydobywanych z dużej ilości ziół i świeżych składników – tak jest w przypadku przepysznej zupy rybnej, przyrządzanej według maltańskiej receptury. Zupa Aljotta, na którą przepis przedstawiam poniżej to jedno ze sztandarowych dań kuchni maltańskiej. To prosta w przygotowaniu, esencjonalna i pełna słońca zupa rybna.

Z Malty przywiozłem nie tylko wspomnienie krystalicznie czystej wody, pięknych zabytków i bezchmurnego nieba, ale też prawdziwe maltańskie smaki, które wbrew pozorom nie tak łatwo napotkać w trakcie eksplorowania wyspy.

Mnie udało się zagościć w dwóch szczególnie wartych polecenia restauracjach. Pierwsza to Ta’ Kolina ulokowana w miejscowości Sliema. Lokal o dobrym standardzie, perfekcyjnej obsłudze kelnerskiej, z menu nastawionym ściśle na tradycyjną maltańską kuchnię, bez fajerwerków wizualnych ale za to z najlepszym jedzeniem jakie jadłem w trakcie całej wyprawy. Druga to Reno’s Restaurant w miescowości Birżebugga, gdzie większość gości stanowią mieszkańcy tej miejscowości, a prowadząca lokal rodzina każdego klienta traktuje jak starego znajomego. W obu tych miejscach zarekomendowano nam właśnie Aljottę, i dlatego właśnie przepisem na to danie postanowiłem podzielić się z Wami w tym miejscu. :)

Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 1

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
B Barbara
.

Pyszna zupa! Jadłam ją będąc w St. Julian's w restauracji 'Gululu' serwującej tradycyjne dania kuchni maltańskiej. Bardzo prosta jeśli chodzi o składniki, ale wybitna w smaku! Polecam każdemu kto ma zamiar odwiedzić piękną Maltę.

Winiary
.
Expert

Cudowne kulinarne wspomnienia! :) Dziękujemy za polecenie i smakowity komentarz! :)

Pokaż więcej komentarzy