Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • MyMenu Plan
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów

Maltańska zupa aljotta – zupa rybna

(0)
38min
Średni
Kup składniki
zwz avatar 2
Zakochane w zupach zakochanewzupach.pl
Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich. Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Składniki

2 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
500  g
Świeżej ryby np. dorsza, flądry, halibuta
700  ml
Woda
1  puszka
Pomidory Krojone
2 
Cebule pokrojone w cienkie piórka
5  liści
Świeża mięta
2  ząbków
Czosnek
1  szczypta
Sól, pieprz
1 
Sok z 1 cytryny do smaku
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
41.99 g
Węglowodany
31.63 g
Tłuszcze
1.61 g
Wartość energetyczna
306.52 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Na Malcie spędziłem w maju tego roku niezapomniane, pełne słońca wakacje. Maleńka śródziemnomorska wyspa urzekła mnie pod wieloma względami. Gościnni i przyjaźnie nastawieni Maltańczycy okazali się świetnymi kompanami do rozmów. Wszystkie porady i rekomendacje, jakie otrzymałem od miejscowych okazały się strzałem w dziesiątkę, zwłaszcza w przypadku przyrządzania maltańskiej zupy rybnej.

Maltańska kuchnia jest prosta, niezbyt atrakcyjna wizualnie, ale za to pełna smaków i aromatów wydobywanych z dużej ilości ziół i świeżych składników – tak jest w przypadku przepysznej zupy rybnej, przyrządzanej według maltańskiej receptury. Zupa Aljotta, na którą przepis przedstawiam poniżej to jedno ze sztandarowych dań kuchni maltańskiej. To prosta w przygotowaniu, esencjonalna i pełna słońca zupa rybna.

Z Malty przywiozłem nie tylko wspomnienie krystalicznie czystej wody, pięknych zabytków i bezchmurnego nieba, ale też prawdziwe maltańskie smaki, które wbrew pozorom nie tak łatwo napotkać w trakcie eksplorowania wyspy.

Mnie udało się zagościć w dwóch szczególnie wartych polecenia restauracjach. Pierwsza to Ta’ Kolina ulokowana w miejscowości Sliema. Lokal o dobrym standardzie, perfekcyjnej obsłudze kelnerskiej, z menu nastawionym ściśle na tradycyjną maltańską kuchnię, bez fajerwerków wizualnych ale za to z najlepszym jedzeniem jakie jadłem w trakcie całej wyprawy. Druga to Reno’s Restaurant w miescowości Birżebugga, gdzie większość gości stanowią mieszkańcy tej miejscowości, a prowadząca lokal rodzina każdego klienta traktuje jak starego znajomego. W obu tych miejscach zarekomendowano nam właśnie Aljottę, i dlatego właśnie przepisem na to danie postanowiłem podzielić się z Wami w tym miejscu. :)

Przygotowanie

38 min
  • Krok 1

    5 min
    Posiekaną w piórka cebulę i posiekany czosnek usmaż w garnku na oliwie na złoty kolor.
  • Krok 2

    1 min
    Następnie do garnka dodaj pomidory, posiekane zioła i wodę.
  • Krok 3

    10 min
    Doprowadź zupę do wrzenia, zmniejsz ogień, a następnie dodaj rybę i gotuj na małym ogniu do czasu aż ryba będzie gotowa.
  • Krok 4

    3 min
    Wyjmij rybę z garnka i usuń z mięsa ości, skórę i wszystkie niejadalne części.
  • Krok 5

    15 min
    Znajdujący się w garnku wywar dalej podgrzewaj, dodaj do niego ryż i ugotuj do miękkości.
  • Krok 6

    3 min
    Tak przygotowaną zupę rybną dopraw do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem, a na sam koniec włóż kawałki ryby z powrotem do garnka.
  • Krok 7

    1 min
    Zupę rybną podawaj z dodatkiem posiekanej natki pietruszki.
Maltańska zupa aljotta – zupa rybna

Krok 1 z 7

Posiekaną w piórka cebulę i posiekany czosnek usmaż w garnku na oliwie na złoty kolor.

Maltańska zupa aljotta – zupa rybna

Krok 2 z 7

Następnie do garnka dodaj pomidory, posiekane zioła i wodę.

Maltańska zupa aljotta – zupa rybna

Krok 3 z 7

Doprowadź zupę do wrzenia, zmniejsz ogień, a następnie dodaj rybę i gotuj na małym ogniu do czasu aż ryba będzie gotowa.

Maltańska zupa aljotta – zupa rybna

Krok 4 z 7

Wyjmij rybę z garnka i usuń z mięsa ości, skórę i wszystkie niejadalne części.

Maltańska zupa aljotta – zupa rybna

Krok 5 z 7

Znajdujący się w garnku wywar dalej podgrzewaj, dodaj do niego ryż i ugotuj do miękkości.

Maltańska zupa aljotta – zupa rybna

Krok 6 z 7

Tak przygotowaną zupę rybną dopraw do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem, a na sam koniec włóż kawałki ryby z powrotem do garnka.

Maltańska zupa aljotta – zupa rybna

Krok 7 z 7

Zupę rybną podawaj z dodatkiem posiekanej natki pietruszki.

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 1

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
B Barbara

Pyszna zupa! Jadłam ją będąc w St. Julian's w restauracji 'Gululu' serwującej tradycyjne dania kuchni maltańskiej. Bardzo prosta jeśli chodzi o składniki, ale wybitna w smaku! Polecam każdemu kto ma zamiar odwiedzić piękną Maltę.

Winiary
Expert

Cudowne kulinarne wspomnienia! :) Dziękujemy za polecenie i smakowity komentarz! :)

Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bezglutenowe
  • Bezglutenowe
  • Bez jajek
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez skorupiaków
  • Kuchnia europejska
  • Obiad
  • Przystawka
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Czernina. Kontrowersyjna, a czy smaczna?

    2 godz 58 min Trudny
  • Pikantna zupa meksykańska z mięsem mielonym

    1 godz Łatwy
  • Zupa gulaszowa z pieczarkami

    1 godz 46 min Średni
  • Tajska zupa z kukurydzy na mleku kokosowym

    28 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu