Na Malcie spędziłem w maju tego roku niezapomniane, pełne słońca wakacje. Maleńka śródziemnomorska wyspa urzekła mnie pod wieloma względami. Gościnni i przyjaźnie nastawieni Maltańczycy okazali się świetnymi kompanami do rozmów. Wszystkie porady i rekomendacje, jakie otrzymałem od miejscowych okazały się strzałem w dziesiątkę, zwłaszcza w przypadku przyrządzania maltańskiej zupy rybnej.
Maltańska kuchnia jest prosta, niezbyt atrakcyjna wizualnie, ale za to pełna smaków i aromatów wydobywanych z dużej ilości ziół i świeżych składników – tak jest w przypadku przepysznej zupy rybnej, przyrządzanej według maltańskiej receptury. Zupa Aljotta, na którą przepis przedstawiam poniżej to jedno ze sztandarowych dań kuchni maltańskiej. To prosta w przygotowaniu, esencjonalna i pełna słońca zupa rybna.
Z Malty przywiozłem nie tylko wspomnienie krystalicznie czystej wody, pięknych zabytków i bezchmurnego nieba, ale też prawdziwe maltańskie smaki, które wbrew pozorom nie tak łatwo napotkać w trakcie eksplorowania wyspy.
Mnie udało się zagościć w dwóch szczególnie wartych polecenia restauracjach. Pierwsza to Ta’ Kolina ulokowana w miejscowości Sliema. Lokal o dobrym standardzie, perfekcyjnej obsłudze kelnerskiej, z menu nastawionym ściśle na tradycyjną maltańską kuchnię, bez fajerwerków wizualnych ale za to z najlepszym jedzeniem jakie jadłem w trakcie całej wyprawy. Druga to Reno’s Restaurant w miescowości Birżebugga, gdzie większość gości stanowią mieszkańcy tej miejscowości, a prowadząca lokal rodzina każdego klienta traktuje jak starego znajomego. W obu tych miejscach zarekomendowano nam właśnie Aljottę, i dlatego właśnie przepisem na to danie postanowiłem podzielić się z Wami w tym miejscu. :)
Komentarze 1