Nasze przepisy Przepisy na pierniczki

Przepisy na pierniczki

Urocze, bożonarodzeniowe pierniczki najlepiej upiec jakiś czas przed świętami - trzeba je tylko dobrze schować, bo inaczej od razu trzeba będzie przygotowywać następne! Możemy ozdobić je lukrem i przełożyć do puszek z plasterkiem suszonego jabłka, aby twarde pierniczki na Boże Narodzenie nieco zwilgotniały, a potem zjeść pod choinką lub podarować pierniczkowe serduszka ukochanej osobie. Piernikowe ciasto po upieczeniu szybko twardnieje, więc jeśli chcemy ozdobić pierniczkami naszą choinkę, trzeba natychmiast po wyjęciu blachy z piekarnika zrobić w nich na wylot dziurki przy pomocy patyczka do szaszłyków (nie zdejmując ciastek z blachy, bo się połamią). Do powieszenia pierniczków na choince najlepsze są specjalne miedziane haczyki do ozdób choinkowych, które łatwo przecisnąć przez dziurkę w ciasteczku. A jak pięknie wygląda i pachnie ozdobiona pierniczkami choinka – możecie przekonać się sami!