Gofry na maślance
26min
Łatwy
1 łyżeczka
1.5 szklanek
Mąka pszenna pełnoziarnista
0.5 szklanka
Mąka ziemniaczana
1.5 kubków
Maślanka
0.5 szklanka
Mleko
0.6 szklanka
Olej
2
Jajko
2 łyżek
Cukier
0.5 łyżeczka
Soda oczyszczona
1 trochę
Sól
.
Wartości odżywcze
Białko
4.84 g
Węglowodany
21.1 g
Tłuszcze
15.06 g
Wartość energetyczna
233.34 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
26 min
Krok 1
5 min
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę z odrobiną soli, stopniowo dodając cukier.
Krok 2
10 min
W jednej misce wymieszać obie mąki, sodę, proszek do pieczenia. W drugiej maślankę, olej, mleko, żółtka. Płynne składniki wlać do miski z mąką, zamieszać łyżką, dodać sztywno ubitą pianę, delikatnie wymieszać.
Krok 3
10 min
Porcje ciasta wylewać na gofrownicę. Piec gofry w rozgrzanej gofrownicy po kilka minut.
Krok 4
1 min
Upieczone podawać same, z cukrem pudrem, śmietaną lub konfiturą.
Gofry na maślance są złociste i chrupiące
Komentarze 0