Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Gofry na maślance

0
26 min
Łatwy

Składniki

-
12 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1.5 szklanek
Mąka pszenna pełnoziarnista
0.5 szklanka
Mąka ziemniaczana
1.5 kubków
Maślanka
0.5 szklanka
Mleko
0.6 szklanka
Olej
2 
Jajko
2 łyżek
Cukier
0.5 łyżeczka
Soda oczyszczona
1 trochę
Sól

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Wartość energetyczna
233.34 kcal
Tłuszcze
15.06 g
Węglowodany
21.1 g
Białko
4.84 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

26 min
Krok 1
5 min
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę z odrobiną soli, stopniowo dodając cukier.
Krok 2
10 min
W jednej misce wymieszać obie mąki, sodę, proszek do pieczenia. W drugiej maślankę, olej, mleko, żółtka. Płynne składniki wlać do miski z mąką, zamieszać łyżką, dodać sztywno ubitą pianę, delikatnie wymieszać.
Krok 3
10 min
Porcje ciasta wylewać na gofrownicę. Piec gofry w rozgrzanej gofrownicy po kilka minut.
Krok 4
1 min
Upieczone podawać same, z cukrem pudrem, śmietaną lub konfiturą.
Gofry na maślance

Krok 1 z 4

Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę z odrobiną soli, stopniowo dodając cukier.

Gofry na maślance

Krok 2 z 4

W jednej misce wymieszać obie mąki, sodę, proszek do pieczenia. W drugiej maślankę, olej, mleko, żółtka. Płynne składniki wlać do miski z mąką, zamieszać łyżką, dodać sztywno ubitą pianę, delikatnie wymieszać.

Gofry na maślance

Krok 3 z 4

Porcje ciasta wylewać na gofrownicę. Piec gofry w rozgrzanej gofrownicy po kilka minut.

Gofry na maślance

Krok 4 z 4

Upieczone podawać same, z cukrem pudrem, śmietaną lub konfiturą.

Gofry na maślance są złociste i chrupiące
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika