Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Ciasto na puszysty keks z bakaliami zawsze pięknie wyrasta na Proszku do pieczenia WINIARY. Bakalie (orzechy włoskie, rodzynki, skórkę pomarańczową, kandyzowane owoce) warto przed dodaniem do ciasta przesypać lekko mąką – dzięki temu nie opadną na dno podczas pieczenia i równomiernie rozłożą się w całym keksie. Domowy keks pysznie smakuje z filiżanką kawy i porcją wiśniowych konfitur.
Kolejno dodawaj żółtka jajek i miksuj, aż masa będzie gładka i puszysta, a następnie dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, zmiksuj.
Krok 3
5 min
Dodaj bakalie oprószone mąką i wymieszaj.
Krok 4
10 min
Białka ubij na sztywno i dodaj do ciasta. Całość delikatnie wymieszaj łyżką.
Krok 5
5 min
Keksówkę wysmaruj tłuszczem, posyp bułką tartą i wyłóż ciasto.
Krok 6
60 min
Rozgrzej piekarnik do 180°C. Wstaw ciasto, piecz przez 55-60 minut.
Krok 1
z
6
Margarynę zmiksuj z cukrem.
Krok 2
z
6
Kolejno dodawaj żółtka jajek i miksuj, aż masa będzie gładka i puszysta, a następnie dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, zmiksuj.
Krok 3
z
6
Dodaj bakalie oprószone mąką i wymieszaj.
Krok 4
z
6
Białka ubij na sztywno i dodaj do ciasta. Całość delikatnie wymieszaj łyżką.
Krok 5
z
6
Keksówkę wysmaruj tłuszczem, posyp bułką tartą i wyłóż ciasto.
Krok 6
z
6
Rozgrzej piekarnik do 180°C. Wstaw ciasto, piecz przez 55-60 minut.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0