Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Keks z bakaliami i kandyzowanymi owocami

0
105 min
Łatwy

Składniki

-
16 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

0.5 łyżeczka
1 kostka
Margaryna
1 szklanka
Cukier
5 
Jajko
250 g
Mąka
300 g
Bakalie
1 trochę
Bułka tarta
1 trochę
Olej

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Białko
6.88 g
Węglowodany
34.52 g
Tłuszcze
22.43 g
Wartość energetyczna
363.65 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

105 min
Krok 1
10 min
Margarynę zmiksuj z cukrem.
Krok 2
15 min
Kolejno dodawaj żółtka jajek i miksuj, aż masa będzie gładka i puszysta, a następnie dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, zmiksuj.
Krok 3
5 min
Dodaj bakalie oprószone mąką i wymieszaj.
Krok 4
10 min
Białka ubij na sztywno i dodaj do ciasta. Całość delikatnie wymieszaj łyżką.
Krok 5
5 min
Keksówkę wysmaruj tłuszczem, posyp bułką tartą i wyłóż ciasto.
Krok 6
60 min
Rozgrzej piekarnik do 180°C. Wstaw ciasto, piecz przez 55-60 minut.
Keks z bakaliami i kandyzowanymi owocami

Krok 1 z 6

Margarynę zmiksuj z cukrem.

Keks z bakaliami i kandyzowanymi owocami

Krok 2 z 6

Kolejno dodawaj żółtka jajek i miksuj, aż masa będzie gładka i puszysta, a następnie dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, zmiksuj.

Keks z bakaliami i kandyzowanymi owocami

Krok 3 z 6

Dodaj bakalie oprószone mąką i wymieszaj.

Keks z bakaliami i kandyzowanymi owocami

Krok 4 z 6

Białka ubij na sztywno i dodaj do ciasta. Całość delikatnie wymieszaj łyżką.

Keks z bakaliami i kandyzowanymi owocami

Krok 5 z 6

Keksówkę wysmaruj tłuszczem, posyp bułką tartą i wyłóż ciasto.

Keks z bakaliami i kandyzowanymi owocami

Krok 6 z 6

Rozgrzej piekarnik do 180°C. Wstaw ciasto, piecz przez 55-60 minut.

Ciasto na puszysty keks z bakaliami zawsze pięknie wyrasta na Proszku do pieczenia WINIARY. Bakalie (orzechy włoskie, rodzynki, skórkę pomarańczową, kandyzowane owoce) warto przed dodaniem do ciasta przesypać lekko mąką – dzięki temu nie opadną na dno podczas pieczenia i równomiernie rozłożą się w całym keksie. Domowy keks pysznie smakuje z filiżanką kawy i porcją wiśniowych konfitur.

Zobacz inne pomysły na świąteczne ciasta >>
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika