Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Keks z bakaliami i kandyzowanymi owocami
Dodaj do CookBook

Keks z bakaliami i kandyzowanymi owocami

(0)
1 godz 45 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest Izqa1306
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

16 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
0.5  łyżeczka
Proszek do pieczenia
1  kostka
Margaryna
1  szklanka
Cukier
5 
Jajko
250  g
Mąka
300  g
Bakalie
trochę
Bułka tarta
trochę
Olej
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
34.5 g
Wartość energetyczna
363.6 kcal
Tłuszcze
22.4 g
Białko
6.9 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Ciasto na puszysty keks z bakaliami zawsze pięknie wyrasta na proszku do pieczenia. Bakalie (orzechy włoskie, rodzynki, skórkę pomarańczową, kandyzowane owoce) warto przed dodaniem do ciasta przesypać lekko mąką – dzięki temu nie opadną na dno podczas pieczenia i równomiernie rozłożą się w całym keksie. Domowy keks pysznie smakuje z filiżanką kawy i porcją wiśniowych konfitur.

Zobacz inne pomysły na świąteczne ciasta >>

Przygotowanie

105 min
  • Krok 1

    10 min
    Margarynę zmiksuj z cukrem.
  • Krok 2

    15 min
    Kolejno dodawaj żółtka jajek i miksuj, aż masa będzie gładka i puszysta, a następnie dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, zmiksuj.
  • Krok 3

    5 min
    Dodaj bakalie oprószone mąką i wymieszaj.
  • Krok 4

    10 min
    Białka ubij na sztywno i dodaj do ciasta. Całość delikatnie wymieszaj łyżką.
  • Krok 5

    5 min
    Keksówkę wysmaruj tłuszczem, posyp bułką tartą i wyłóż ciasto.
  • Krok 6

    60 min
    Rozgrzej piekarnik do 180°C. Wstaw ciasto, piecz przez 55-60 minut.
Keks z bakaliami i kandyzowanymi owocami

Krok 1 z 6

Margarynę zmiksuj z cukrem.

Keks z bakaliami i kandyzowanymi owocami

Krok 2 z 6

Kolejno dodawaj żółtka jajek i miksuj, aż masa będzie gładka i puszysta, a następnie dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, zmiksuj.

Keks z bakaliami i kandyzowanymi owocami

Krok 3 z 6

Dodaj bakalie oprószone mąką i wymieszaj.

Keks z bakaliami i kandyzowanymi owocami

Krok 4 z 6

Białka ubij na sztywno i dodaj do ciasta. Całość delikatnie wymieszaj łyżką.

Keks z bakaliami i kandyzowanymi owocami

Krok 5 z 6

Keksówkę wysmaruj tłuszczem, posyp bułką tartą i wyłóż ciasto.

Keks z bakaliami i kandyzowanymi owocami

Krok 6 z 6

Rozgrzej piekarnik do 180°C. Wstaw ciasto, piecz przez 55-60 minut.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Kup składniki
lite

Ogólna ocena

5.0 z 5
5
Wszystkich ocen: 1
Podziel się swoją opinią
Select a row to filter reviews by rating
11
11
00
00
00
00

Opinie

5

Marcelina

Keks surowy w środku..
Anonim (niezweryfikowany) 03/05/2024-08:57 CET
Czy ta opinia jest przydatna?
Reply by Expert 04/11/2024-03:59 CEST
Marcelino, może to kwestia piekarnika? Następnym razem piecz ciasto nieco dłużej, wtedy powinno się udać. Czas pieczenia warto kontrolować i dostosować do urządzeń, które mamy w domu.

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez wieprzowiny
  • Boże Narodzenie
  • Ciasto
  • Deser
  • Jajka
  • Pescetarian
  • Pieczenie
  • Popołudniowa przekąska
  • Wegetariańskie
  • Wielkanoc
  • Z jajkami
  • Źródło błonnika

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Keks majonezowy

    Keks majonezowy

    1 godz 3 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu