Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na paprykę
  • Promocja na mięso mielone
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Keks z bakaliami i kandyzowanymi owocami

Keks z bakaliami i kandyzowanymi owocami

(0)
1 godz 45 min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

16 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
0.5  łyżeczka
Proszek do pieczenia
1  kostka
Margaryna
1  szklanka
Cukier
5 
Jajko
250  g
Mąka
300  g
Bakalie
trochę
Bułka tarta
trochę
Olej
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
6.88 g
Węglowodany
34.52 g
Tłuszcze
22.43 g
Wartość energetyczna
363.65 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Ciasto na puszysty keks z bakaliami zawsze pięknie wyrasta na Proszku do pieczenia WINIARY. Bakalie (orzechy włoskie, rodzynki, skórkę pomarańczową, kandyzowane owoce) warto przed dodaniem do ciasta przesypać lekko mąką – dzięki temu nie opadną na dno podczas pieczenia i równomiernie rozłożą się w całym keksie. Domowy keks pysznie smakuje z filiżanką kawy i porcją wiśniowych konfitur.

Zobacz inne pomysły na świąteczne ciasta >>

Przygotowanie

105 min
  • Krok 1

    10 min
    Margarynę zmiksuj z cukrem.
  • Krok 2

    15 min
    Kolejno dodawaj żółtka jajek i miksuj, aż masa będzie gładka i puszysta, a następnie dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, zmiksuj.
  • Krok 3

    5 min
    Dodaj bakalie oprószone mąką i wymieszaj.
  • Krok 4

    10 min
    Białka ubij na sztywno i dodaj do ciasta. Całość delikatnie wymieszaj łyżką.
  • Krok 5

    5 min
    Keksówkę wysmaruj tłuszczem, posyp bułką tartą i wyłóż ciasto.
  • Krok 6

    60 min
    Rozgrzej piekarnik do 180°C. Wstaw ciasto, piecz przez 55-60 minut.
Keks z bakaliami i kandyzowanymi owocami

Krok 1 z 6

Margarynę zmiksuj z cukrem.

Keks z bakaliami i kandyzowanymi owocami

Krok 2 z 6

Kolejno dodawaj żółtka jajek i miksuj, aż masa będzie gładka i puszysta, a następnie dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, zmiksuj.

Keks z bakaliami i kandyzowanymi owocami

Krok 3 z 6

Dodaj bakalie oprószone mąką i wymieszaj.

Keks z bakaliami i kandyzowanymi owocami

Krok 4 z 6

Białka ubij na sztywno i dodaj do ciasta. Całość delikatnie wymieszaj łyżką.

Keks z bakaliami i kandyzowanymi owocami

Krok 5 z 6

Keksówkę wysmaruj tłuszczem, posyp bułką tartą i wyłóż ciasto.

Keks z bakaliami i kandyzowanymi owocami

Krok 6 z 6

Rozgrzej piekarnik do 180°C. Wstaw ciasto, piecz przez 55-60 minut.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Boże Narodzenie
  • Ciasto
  • Deser
  • Jajka
  • Pieczenie
  • Popołudniowa przekąska
  • Wielkanoc
  • Z jajkami

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Sernik z kruszonką

    Sernik z kruszonką

    2 godz 12 min Łatwy
  • Ciasto rumowo-waniliowe

    Ciasto rumowo-waniliowe

    1 godz 11 min Łatwy
  • Babka piaskowa

    Babka piaskowa

    1 godz 23 min Łatwy
  • Dziecinnie proste ciasto biszkoptowe z truskawkami

    Dziecinnie proste ciasto biszkoptowe z truskawkami

    1 godz 25 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu