Szukasz chrupiącej, słodkiej alternatywy dla serników i czekolady, która będzie równie apetyczna, a mimo to zdrowsza i mniej kaloryczna? Odpowiedzią są ciastka z płatków owsianych. Ciastka owsiane to deser o jednym z najniższych indeksów glikemicznych wśród wypieków. Składające się głównie z płatków owsianych ciasteczka stanowią zdrowszą, ale równie smaczną alternatywę dla pozostałych ciastek i deserów. Dzięki zawartości płatków owsianych i zdrowych dodatków, takich jak orzechy, kakao, gorzka czekolada, daktyle, ciasteczka te są bogate w składniki odżywcze. Znajdziesz w nich przede wszystkim błonnik i witaminę B, sód, potas, wapń, magnez, żelazo, cynk, selen, miedź i fosfor.
Jeśli szukasz prostego przepisu na przegryzkę do herbaty, świetnym wyborem będą właśnie ciastka owsiane. Przepis na podstawową masę jest niezwykle łatwy, a ty możesz modyfikować go w zależności od swoich upodobań. Jak przygotować ciastka z płatków owsianych? Na początku rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni. W misce wymieszaj mąkę, otręby, płatki owsiane z jajkiem, żółtkiem i miodem. Dodaj kakao. Do masy możesz również dodać swoje ulubione dodatki, takie jak jabłka, rodzynki, daktyle, kawałki gorzkiej czekolady lub orzechy. Z powstałej masy uformuj kulki i lekko rozpłaszcz je na blasze wyłożonej pergaminem do pieczenia. Na jedno ciasteczko wystarczy ok. łyżka masy. Piecz ciasteczka do czasu, aż się zarumienią — około 20 minut. Pełny przepis krok po kroku znajdziesz na dole strony.
Do masy na ciastka możesz dodać otręby, rodzynki, a nawet kawałki czekolady. Dzięki połączeniu upieczonych płatków owsianych z otrębami uzyskasz chrupiące ciasteczka. Natomiast poprzez dodanie rodzynek i miodu osiągniesz wyrazistą słodycz. Również osoby z cukrzycą mogą cieszyć się tą perfekcyjną przekąską — wystarczy zamiast cukru czy miodu dodać posiekanych daktyli. Ciastka owsiane z orzechami, takimi jak orzechy laskowe czy orzechy włoskie, będą sycącą alternatywą.
Aby upiec własne ciasteczka owsiane, potrzebujesz zaledwie kilka składników. Najważniejszym są płatki owsiane i Proszek do pieczenia WINIARY. Dzięki dodaniu proszku ciastka wyrosną puszyste, zachowując wciąż swoją chrupkość. Jeśli pominiesz dodanie proszku, ciasteczka mogą wyjść zbyt płaskie i twarde, zwłaszcza jeśli w masie znajdują się orzechy. Łyżeczka kakao sprawi, że przysmak nabierze ładnego, czekoladowego koloru.
Chcesz poznać więcej przepisów na wykorzystanie płatków owsianych? Sprawdź stronę WINIARY i dowiedz się, jak przygotować idealne musli, falafele i granole.
Komentarze 0