Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Ciastka owsiane - przepis
Dodaj do CookBook

Ciastka owsiane - przepis

(0)
35 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest Izqa1306
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

5 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
0.5  łyżeczka
Proszek do pieczenia
100  g
Płatki owsiane
100  g
Rodzynki
100  g
Otręby pszenne
100  g
Mąka tortowa
1 
Jajko
1 
Żółtko
1  łyżka
Miód
1  łyżeczka
Kakao
100  g
Orzechy laskowe
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
38.4 g
Wartość energetyczna
277.9 kcal
Tłuszcze
15.2 g
Białko
9 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Szukasz chrupiącej, słodkiej alternatywy dla serników i czekolady, która będzie równie apetyczna, a mimo to zdrowsza i mniej kaloryczna? Odpowiedzią są ciastka z płatków owsianych. Ciastka owsiane to deser o jednym z najniższych indeksów glikemicznych wśród wypieków. Składające się głównie z płatków owsianych ciasteczka stanowią zdrowszą, ale równie smaczną alternatywę dla pozostałych ciastek i deserów. Dzięki zawartości płatków owsianych i zdrowych dodatków, takich jak orzechy, kakao, gorzka czekolada, daktyle, ciasteczka te są bogate w składniki odżywcze. Znajdziesz w nich przede wszystkim błonnik i witaminę B, sód, potas, wapń, magnez, żelazo, cynk, selen, miedź i fosfor.

Jeśli szukasz prostego przepisu na przegryzkę do herbaty, świetnym wyborem będą właśnie ciastka owsiane. Przepis na podstawową masę jest niezwykle łatwy, a ty możesz modyfikować go w zależności od swoich upodobań. Jak przygotować ciastka z płatków owsianych? Na początku rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni. W misce wymieszaj mąkę, otręby, płatki owsiane z jajkiem, żółtkiem i miodem. Dodaj kakao. Do masy możesz również dodać swoje ulubione dodatki, takie jak jabłka, rodzynki, daktyle, kawałki gorzkiej czekolady lub orzechy. Z powstałej masy uformuj kulki i lekko rozpłaszcz je na blasze wyłożonej pergaminem do pieczenia. Na jedno ciasteczko wystarczy ok. łyżka masy. Piecz ciasteczka do czasu, aż się zarumienią — około 20 minut. Pełny przepis krok po kroku znajdziesz na dole strony.

Do masy na ciastka możesz dodać otręby, rodzynki, a nawet kawałki czekolady. Dzięki połączeniu upieczonych płatków owsianych z otrębami uzyskasz chrupiące ciasteczka. Natomiast poprzez dodanie rodzynek i miodu osiągniesz wyrazistą słodycz. Również osoby z cukrzycą mogą cieszyć się tą perfekcyjną przekąską — wystarczy zamiast cukru czy miodu dodać posiekanych daktyli. Ciastka owsiane z orzechami, takimi jak orzechy laskowe czy orzechy włoskie, będą sycącą alternatywą.

Aby upiec własne ciasteczka owsiane, potrzebujesz zaledwie kilka składników. Najważniejszym są płatki owsiane i proszek do pieczenia. Dzięki dodaniu proszku ciastka wyrosną puszyste, zachowując wciąż swoją chrupkość. Jeśli pominiesz dodanie proszku, ciasteczka mogą wyjść zbyt płaskie i twarde, zwłaszcza jeśli w masie znajdują się orzechy. Łyżeczka kakao sprawi, że przysmak nabierze ładnego, czekoladowego koloru.

Chcesz poznać więcej przepisów na wykorzystanie płatków owsianych? Sprawdź stronę WINIARY i dowiedz się, jak przygotować idealne musli, falafele i granole.

Przygotowanie

35 min
  • Krok 1

    5 min
    Wszystkie składniki wymieszaj ze sobą.
  • Krok 2

    5 min
    Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 st. C.
  • Krok 3

    5 min
    Uformuj ciastka na papierze pergaminowym - 1 łyżka stołowa to jedno ciastko.
  • Krok 4

    20 min
    Piecz w piekarniku około 20 minut, do zrumienienia się ciastek.
Ciastka owsiane - przepis

Krok 1 z 4

Wszystkie składniki wymieszaj ze sobą.

Ciastka owsiane - przepis

Krok 2 z 4

Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 st. C.

Ciastka owsiane - przepis

Krok 3 z 4

Uformuj ciastka na papierze pergaminowym - 1 łyżka stołowa to jedno ciastko.

Ciastka owsiane - przepis

Krok 4 z 4

Piecz w piekarniku około 20 minut, do zrumienienia się ciastek.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez wieprzowiny
  • Bogate w błonnik
  • Deser
  • Jajka
  • Niski poziom soli
  • Pescetarian
  • Pieczenie
  • Poniżej 300 kcal
  • Popołudniowa przekąska
  • Wegetariańskie
  • Z jajkami
  • Źródło białka
  • Źródło błonnika

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Ciastka przez maszynkę

    Ciastka przez maszynkę

    40 min Łatwy
  • Ciastka francuskie z mascarpone

    Ciastka francuskie z mascarpone

    34 min Łatwy
  • Ciastka francuskie z twarogiem

    Ciastka francuskie z twarogiem

    41 min Łatwy
  • Ciastka francuskie z truskawkami

    Ciastka francuskie z truskawkami

    35 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu